Seinäjoki valmistautuu koronavirukseen – näytteitä on jo otettu

Seinäjoen keskussairaalassa valmistaudutaan koronaviruksen leviämiseen. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan, että sairaanhoitopiirillä on hyvät valmiudet tunnistaa ja hoitaa koronaviruspotilaita.

Tartuntoja ei alueella vielä ole, mutta sairaalassa on jo otettu muutamia näytteitä koronaviruksen takia.

– Näytteenotot ajoittuvat ajalle siitä lähtien, kun epidemia-alue laajeni koskemaan Pohjois-Italiaa. Näytteitä on otettu lähinnä Italiasta palanneilta, hengitystieoireista kärsineiltä ihmisiltä, kertoo infektioylilääkäri Elina Kärnä.

Testejä otetaan varmuuden vuoksi, sillä koronavirustartuntaa ei muuten voi erottaa esimerkiksi influenssasta, rs-virustartunnasta tai hengitystieinfektioista.

Kärnä lupaa, että jos yksikin varmistettu tapaus tulee ilmi, sairaanhoitopiiri tiedottaa siitä. Jos alueen ihminen epäilee koronatartuntaa, käytössä on päivystysnumero 116 117.

– Yhteydenottoja on todella paljon. Ihmiset kuitenkin suhtautuvat tilanteeseen maltillisesti.

Etelä-Pohjanmaalle on hiihtolomaviikon jälkeen lentänyt paljon ihmisiä Pohjois-Italiasta. Koronavirusta kannattaa epäillä, jos hengitysoireita kehittyy kahden viikon kuluessa epidemia-alueella oleskelemisesta tai siitä, että sairastunut on ollut kontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa.

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus päivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi töissä ollessaan saanut. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella.

Vuonna 2019 tartuntatautipäivärahaa sai 120 henkilöä ja sitä maksettiin yhteensä 324 749 euroa.