Uutiset

Speedway hurmaa vauhdilla

Piia Mäkelä aloitti speedwayn pari vuotta sitten. Jarruttoman speedwaypyörän vauhtia hillitään kaarteissa kääntämällä pyörä sivuluisuun. Kuvat Outi Rantala
  • Epari

Moottori pärisee ja tietty ominaistuoksu tulvahtaa nenään. Siitä voi arvata, että lähistöllä on speedwayrata. Ensi lauantaina Suomen huiput kohtaavat Routakalliolla henkilökohtaisissa SM-finaaleissa.

– Paikalla ovat maan kovimmat kuskit, esimerkiksi Timo Lahti, joka ajaa liigaa ulkomailla, Seinäjoen Moottorikerhon puheenjohtaja Vesa Kangas hehkuttaa.

Henkilökohtaista mestaruutta jahtaamaan on ilmoittautunut 17 kuskia.

Speedway on yleisöystävällinen moottoriurheilulaji.

– Laji on siitä mukava, että sen näkee kokonaan katsomosta, kerhon monitoimimies Timo Palmi toteaa.

Kauden päätteeksi Routakalliolla ajetaan joukkueiden SM-osakilpailu 8. elokuuta.

Viime viikolla Seinäjoen Moottorikerho järjesti lapsille ja nuorille tutusmispäivän. Palaute kannustaa järjestämään tapahtuman uudelleen.

– Uusi tutustumispäivä järjestetään elokuussa, kun koulut ovat alkaneet, Kangas lupaa.

Juniorityö on tärkeä osa kerhon toimintaa. Lajin voi aloittaa alle kouluikäisenä. Kerhon hallituksessa on myös Kaj Laukkanen, joka ajoi 19 vuotta ammattilaisena Englannissa.

Laukkanen kantaa huolta siitä, että lajille löytyy uusia harrastajia. Hän ei varsinaisesti valmenna, mutta lupaa tarvittaessa auttaa.

– Neuvon mielelläni, jos joku tarvitsee vinkkejä.

Piia Mäkelä löysi speedwayn pari vuotta sitten. Hän ei ole vielä kilpaillut, mutta se on haaveena jossain vaiheessa. Treenaamassa hän käy joka viikko.

– Speedway sopii naisillekin. Pitää vain tykätä vauhdista ja olla moottoriurheiluhenkinen.

Speedwaypyörän polttoaineena on metanoli, joka palaa puhtaasti tuottaen vain vesihöyryä. Täysin kierrätettävää risiiniöljyä käytetään moottorin voiteluaineena, koska se kestää hyvin kuumuutta. Speedwayn ominaistuoksu syntyy juuri risiiniöljystä.

Teksti: Outi Rantala

Lue koko artikkeli 26.7.2017 Eparista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka