Suvianna Tuomisto on vuoden positiivisin seinäjokelainen

Marraskuussa äänestettiin Seinäjoella vuoden positiivisinta henkilöä. Kaupunkilehti Epari, Seinäjoen seudun nuorkauppakamari sekä Etelä-Pohjanmaan kauppakamari tekivät valinnan yleisöäänestyksen pohjalta.

Tämän vuoden voittaja julkistettiin 11. joulukuuta. Tittelin pokkasi kirkkain äänienemmistöin Seinäjoen keskustan Lidlin ikipirteä myyjä Suvianna Tuomisto.

Tuomisto on työskennellyt keskustan Lidlissä vuodesta 2008.

– Luulen, että elämänmyönteinen asenne on ollut minussa aina, Tuomisto arvelee kysyttäessä, mikä on hänen positiivisuutensa salaisuus.

Tuomistolle positiivisuus tarkoittaa sitä, että osaa nähdä elämässä hyvät puolet.

– Totta kai joka kolikolla on kääntöpuolensa, eikä kenenkään elämässä ole aina asiat täydellisen mallillaan. Mutta kun antaa hyvää, sitä saa myös takaisin.

Tuomisto myöntää, että hänelläkin on joskus huonoja päiviä.

– Yksi syy siihen, miksi on niin helppoa pysyä positiivisena, on se, että meillä on töissä ihan huippua porukkaa. Samaten asiakkaat. Vuosien varrella on tullut paljon ihanaa palautetta, mikä on tosi rohkaisevaa.

Tuomisto kertoo olevansa uskovainen, ja ammentavansa voimaa uskostaan silloin, kun oma jaksaminen alkaa hiipua.

– Sieltä saan paljon iloa ja voimaa rakastaa muita ihmisiä.

Työssään Tuomisto pyrkii kohtaamaan jokaisen asiakkaan sellaisena kuin he ovat.

– Ikinä ei voi tietää mikä on kenenkin elämäntilanne. Huomasin yhdessä vaiheessa, että monesti, vaikka nähdään ihmisissä hyviä asioita, niitä ei sanota. Ajattelin silloin, että tästä lähtien kun ajattelen jostakusta jotakin positiivista, sanon sen ääneen.

Kassatyö on opettanut toimimaan erilaisten ihmisten kanssa.

– Olen oppinut vuosien aikana kommunikoimaan esimerkiksi kuulo- ja näkörajoitteisten ihmisten kanssa. Täällä käy myös paljon ulkomailta lähtöisin olevia, joten välillä pääsee vaihtamaan kieltäkin. Englanti menee hyvin ja espanjaakin osaan.

Tuomiston joulu menee perhepiirissä.

– Meillä on sellainen ihana tilanne, että minä, vanhemmat, sisko ja veli perheineen asutaan kaikki Seinäjoella, vaikkei ollakaan täältä alun perin kotoisin. Perinteisesti menen aatoksi siskon perheen luo, käymme joulukirkossa ja katsomme joulurauhan julistuksen.

– Katsotaan, ehtiikö pukki käymään tänä vuonna! Lasten jouluintoa on parasta seurata. Siinä aikuinen nauttii mukana.

Kuva ja teksti Iiris Kostiainen