Sydämessä piikkipallon kokoinen aukko – Siilirinki hoivaa orpoja ja loukkaantuneita

Siilivauva Sisu löytyi uupuneena Pajuluomalta heinäkuun puolivälissä. Huonovointisen eläimen löytäjä otti yhteyttä Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistykseen, joka alkoi etsiä hoitajaa vain 89 gramma painaavalle piikkipallolle Etelä-Pohjanmaan Siiliringin kautta.

Villisiilien auttajista koostuvassa Facebook-ryhmässä on satakunta jäsentä.

Vapaaehtoiseksi ilmoittautui Kasperissa asuva MarjoHelene Haanpää. Kokemusta orpojen ja loukkaantuneiden siilien hoidosta hänellä ei ollut, mutta kiinnostusta sitäkin enemmän.

– Takapihallamme on ollut siilejä monena vuotena. Viime kesänä emolla oli neljä vauvaa. Ruokin niitä niin kauan kunnes perhe kömpi talviunille, Haanpää kertoo.

Tällä hetkellä Sisu painaa 350 grammaa. Jos se ehtii loppusyksyyn mennessä lihoa puolen kilon verran, se vapautetaan löytöpaikalleen. Jos massaa ei kerry tarpeeksi, se jää viettämään talvihorrosta Haanpäiden pihamaalla olevaan pieneen, punaiseen mökkiin.

Siiliringillä on nyt hoidettavana puolensataa siiliä. Hoitajia on parikymmentä.

– Olemme saaneet uusia vapaaehtoisia, mutta lisää tarvittaisiin. Kuiva kesä on ollut siileille raskas ja potilaita on ollut tavallista enemmän. Syksy taas on tyypillistä sesonkiaikaa, sillä kylmät yöt ovat pienille ja loukkaantuneille siileille kohtalokkaita, selvittää Siiliringin viisi vuotta sitten perustanut seinäjokelainen Virpi Aho.

Vapaaehtoisten ei tarvitse olla siilitietäjiä, sillä rinkiläiset opastavat toisiaan koko ajan.

– Jos sydämessäsi on siilin kokoinen aukko, olet sopiva hommaan, Aho kertoo.

 

Lue koko juttu Eparista 7.8.2019

 

Teksti: Virpi Kupiainen-Ämmälä