Tätä ei olla ennen nähty! Ilmajoella ylioppilaat saavat lakin drive in -periaatteella

Ilmajoen lukiossa ylioppilaslakki painetaan päähän Ilkan patsaalla. Valmistuneet ajavat paikalle kuin pikaruokalan luukulle. Hampurilaisen sijaan tulijalle ojennetaan valkolakki.

Koronakevät on aiheuttanut tuoreille ylioppilaille monenmoista murhetta. Kirjoituksia jouduttiin aikaistamaan viikolla ja nyt valmistumisjuhlat on kokoontumisrajoitusten takia monessa lukiossa siirretty syksylle.

Ilmajoen lukio tekee poikkeuksen ja järjestää lakkiaiset ainutlaatuisella tavalla. Juhlaohjelmaa voi jokainen seurata sosiaalisen median kautta, mutta ylioppilaat saavat valkolakin päähänsä myös livenä.

Nyt valkolakkeja ei jaeta satapäisen yleisömassan edessä Ilmajoki-hallissa, vaan jokaiselle valmistuneelle on varattu henkilökohtainen lakitusaika nuijasodan muistoksi rakennetun Ilkan patsaan ympäristössä 30. toukokuuta.

Kyseessä on drive in -lakitus. Ohjeistuksen mukaan valmistuneet saapuvat paikalle autolla, jonka kyytiin saa kutsua muutaman läheisimmän henkilön. Autosta noustaan vain siksi aikaa, että rehtori ja luokanohjaaja voivat antaa valkolakin ja todistuksen. Kättelyt ja onnitteluhalaukset jäävät tänä vuonna saamatta.

Rehtori Jouko Peltonen ei suostu omimaan ideaa.

– Mietimme miten voisimme asian hoitaa. Uskon, että nuorille on tärkeää saada valmistumisen tunnukset eli todistus ja ylioppilaslakki tuoreeltaan. Niiden kanssa opiskelijat pääsevät juhlistamaan saavutusta pienimuotoisesti kesäkuun puolella, kun kokoontumisrajoitukset lieventyvät.

Ilmajoella ei ole tarkoitus järjestää toista juhlaa elokuussa.

– Aika on haastava. Osa on silloin jo töissä, osa uusilla opiskelupaikkakunnilla ja osa lähdössä armeijaan.

Peltonen on kovin varovainen kevään juhlasta kertoessaan. Hän ei halua, että juhla mene pilalle esimerkiksi Ilkan kentälle tulevien kutsumattomien vieraiden takia. Varmuuden vuoksi paikalla on opettaja hätistelemässä liian uteliaita muualle.

– Noudatamme koronasääntöjä tiukasti, mutta haluamme tehdä hetkestä niin arvokkaan, kun se tässä tilanteessa voi olla. Toivon kovasti, että nuoret saavat nauttia rauhassa tähtihetkestään.

Yksi lakitettava on Jami Välimäki. Muiden ylioppilaiden tapaan häntä harmittaa perinteisen juhlan peruminen, mutta asioista muutenkin positiivisia puolia näkevä nuori mies sanoo ottavan lakkinsa Ilkan patsaalla vastaan hyvillä mielin.

– Tilanne on erikoinen ja jää varmasti kaikille mieleen.

Autoseurueen kokoonpano ei ole vielä täysin selvillä.

– Ehkä äiti, mumma ja vaari. Sisaruksia olisi kolme, mutta he eivät mahdu kyytiin. Isä joutuu ehkä olemaan töissä, mutta yrittää päästä paikalle. Se olisi hienoa, sillä olemme isän kanssa perheemme ainoat ylioppilaat, Välimäki kertoo.

Välimäki olisi mieluusti tavannut ystävänsä yhteisessä juhlassa niin kuin moni muukin. Siksi Ilmajoen lukiolla on tarkoitus järjestää yhteinen kokoontuminen syksyllä.

– Se olisi tosi tärkeää. Olisi mahtavaa nähdä kaikki vielä kerran, ennen kun porukka hajaantuu opiskelemaan ympäri maata ja ehkä ulkomaillekin.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue lisää asiasta Eparista 20.5.2020