Tehdään Seinäjoesta entistä kivempi kaupunki! - lapset ja koululaiset haastavat yritykset ja yhteisöt mukaan

Yritykset kutsutaan jalkautumaan lasten ja nuorten pariin. Yhteinen nimittäjä on hyvä fiilis kouluissa ja työpaikoilla.

Kun toimittaja astuu Hyllykallion alakoulun 4B–luokkaan, lapsille ollaan juuri jakamassa Halloween-henkisiä kummitusheijastimia.

– Usein sanotaan, että heijastin on halvin henkivakuutus. Sitä ilman ei kannata näillä pimeyksillä liikkua, koululle puhumaan saapunut Ville Lahti kertoo.

Lahti on Seinäjoen Lähitapiolan myyntijohtaja. Komeasta tittelistään huolimatta hän ei ole lainkaan pönäkkä tai etäinen. Lahti juttelee lapsille rennosti ja tuttavallisesti siitä, mitä tarkoittaa vakuutus.

Kun opettaja Kati Särmö myöhemmin kysyy, muistaako kukaan, nousee monta kättä. Vastausvuoron saa reipas poika.

– Vakuutus on sellainen, joka korvaa, jos ihmisille sattuu jotain. Jos murtaa jalan, tai jos siivoaa ja tippuu telkkari, poika vastaa napakasti.

Seuraavaksi lapset miettivät, mitä yhteistä voisi olla omalla luokalla ja vakuutusyhtiöllä?

Pienen pohdinnan jälkeen todetaan, että ainakin liikenne yhdistää molempia.

– Meidän luokka on ollut pyörällä kaupungilla, ja moni meistä pyöräilee kouluun joka aamu, opettaja kertoo.

Luokka alkaa Ville Lahden johdolla käydä läpi vaaranpaikkoja oppilaiden koulutiellä. Jokainen 24 lapsesta saa kertoa omasta koulumatkastaan. Lahti kuuntelee tarkasti ja juttelee pari sanaa jokaisen kanssa. Tilanne näyttää olevan lapsille erityisen tärkeä.

Keskusteluissa yhdeksi Hyllykallion pahimmaksi vaaranpaikaksi nousee Kehätien ja Prisman tien risteys. Toinen on Kivisaarentien ja Näätätien risteys, josta Lahdellakin on kokemuksia.

– Olin siinä itse valvomassa muiden aikuisten kanssa kun koulut alkoivat, ettei mitään satu, kertoo Lahti, joka asuu samalla suunnalla.

Hän nappaa seuraavaksi esiin ”salaisen taulun”. Neljä lasta kerrallaan käyvät Lahden kanssa läpi kaupungin liikennekarttaa. Tarralapuilla merkataan vaarallisia ylityspaikkoja.

Lopuksi taulua tutkitaan yhdessä ja vedetään johtopäätökset.

– Tämä luokka osaa jo hienosti liikennesääntöjä. Silti teidän täytyy muistaa varovaisuus kun liikutte. Autoilija ei aina näe tai huomaa kaikkea, vaikka haluaisikin, Lahti muistuttaa.

Joku saattaa miettiä, miksi myyntijohtaja Ville Lahti on koululla puhumassa. Syitä löytyy ainakin kaksi. Ensinnäkin, syksy on otollista aikaa liikennevalistukselle. Toinen syy on se, että Lähitapiola haluaa yrityksenä osallistua koko kaupungin yhteiseen, Tehdään hyvä fiilis -haasteeseen.

Kyseessä on uusi ilmiö, jonka tarkoitus on haastaa yritykset, järjestöt, yhteisöt ja liikuntaseurat tarjoamaan oppilaitoksille yhteistyötä kiusaamisen ehkäisemiseksi, hyvän fiiliksen lisäämiseksi ja kasvuympäristön vahvistamiseksi lapsille ja nuorille.

Tehdään hyvä fiilis -haaste käynnistyi Yrittäjän päivänä 5.9. Haaste kestää koko lukuvuoden 2019–20. Päätöstapahtuma huipennetaan Keskustorilla keväällä 2020.

Kun liikenne on käsitelty, aletaan luontevasti puhua hyvästä fiiliksestä. Sen eteen luokassa on luotu hyviä periaatteita. Tässä muutama:

– Huolehditaan siitä, että kaikilla on mukava tulla kouluun.

– Kaikki otetaan leikkiin mukaan.

– Katsotaan, että kaikilla on kavereita.

– Jos joku on surullinen, niin lohdutetaan.

– Kehu kaveria. Samaa ei saa kehua joka päivä.

– Kaikki ovat yhtä tärkeitä.

Ville Lahti kuuntelee lasten puheita – kuten allekirjoittanutkin – lähes liikuttuneena. Samoja oppeja olisi syytä noudattaa kaikkialla.

– Nuo kaikki ovat todella hyviä pelisääntöjä. Niitä tarvitaan myös jokaisella työpaikalla, Lahti kommentoi.

Hän luettelee oman työpaikan käytöslistansa, jossa ovat ainakin seuraavat asiat:

– Ketään ei saa kiusata eikä puhua kenellekään rumasti.

– Kaikille pitää antaa rauha tehdä omia töitään.

– Jos tehdään jotain yhdessä, kaikki kutsutaan mukaan.

– Sanotaan ole hyvä ja kiitos. Tervehditään.

Yhtäkkiä huomataan tunnin kuluneen. Lahti kiteyttää lopuksi syyn siihen, miksi hän on ollut tänään puhumassa lapsille.

– Te kaikki olette valtavan tärkeitä. Siksi meidän pitää olla aina tarkkoina liikenteessä. Samasta syystä meidän pitää myös huolehtia siitä, että kaikilla on hyvä fiilis.

Lahti kutsuu luokan keväällä kokousvierailulle Epstorille, missä sijaitsevat Lähitapiolan toimistotilat. Samalla hän lupautuu pyöräilemään lasten kanssa kaupunkiin Hyllykalliolta.

Haastematkalla kun ollaan, Lahti yrityksineen haastaa mukaan seuraavaksi Eepeen, ja osoittaa pallon asiakkuusjohtaja Tuula Rajalalle.

– Haaste on heitetty. Tiedän, että Eepee ottaa siitä hyvän kopin ja vie haastetta eteenpäin, Ville Lahti sanoo.

– Tällä tavalla tehdään Seinäjoesta entistä kivempi kaupunki kaikille.

Yritys, järjestö, liikuntaseura: ota vastaan Tehdään hyvä fiilis -haaste ja ilmoittaudu mukaan. Kerro miten haluat osallistua, millaista yhteistyötä tai toimintaa tarjoaisit.

Ilmoittautua voit Healthy kids of Seinäjoki -sivustolla.

Sieltä löydät myös tarjottimen jo mukana olevista yrityksistä. Samalla saat vinkkejä siitä, millä tavoin voisit osallistua.

Lisätietoja antaa Yhdessä yhteistyöllä -koordinaattori Kati Särmö: kati.sarmo@seinajoki.fi

Teksti ja kuvat: Tero Hautamäki