Uutiset

Terassiohjeistuksen valot ja varjot

Terassit ovat ravintoloiden kasvot. kuva laura syväoja
  • Epari

Seinäjoella otetaan käyttöön ulkotarjoiluun käytettävien katuterassien ohjeistukset tammikuussa 2018. Yrittäjiä huolettaa oman identiteetin menettäminen ja kustannusten nousu.

Seinäjoen terassiohjeistus on suunniteltu kahdelle vyöhykkeelle: ydinkeskustaan ja sen ulkopuolisille terasseille. Tulevien ohjeiden pohjana on käytetty Helsingin kaupungin vuonna 2014 ulkotarjoiluun käytettävien katuterassien ohjeistusta.

– Helsingin ja Seinäjoen terassiohjeilla tulee olemaan paljon yhteneväisyyksiä. Ohjeet tullaan julkaisemaan netissä, kertoo Seinäjoen kaupungingeodeetti Taru-Maaria Herttua-Suokko.

Kirjava katukuva ja ravintoloiden erikseen ohjaaminen loivat tarpeen Seinäjoen kaupungin terassimuutokselle.

– Muutoksella toivotaan keskustaan eheämpää ilmettä ja joustavampaa toimintatapaa. Kaupungin vastuulla on viihtyisän ja turvallisen ympäristön luominen. Seinäjoen keskustasta ei haluta Etelä-Pohjanmaan Hongkongia, nauraa Herttua-Suokko.

Vanhat ravintolaterassit saavat pitää kuosinsa sopimuskautensa loppuun. Uudet ravintolat ja kahvilat noudattavat uusia ohjeita, jos haluavat tarjota asiakkailleen terassin.

– Terassit ovat liikkeille extraa, joten luulisi siihen suostuttavan. Terasseihin luovutetaan edullisesti kaupungin omistamia yleisiä alueita. Kaupunki edellyttää sopimuskumppaniltaan, että luovuttajan tahtoa kunnioitetaan.

Ensireaktiona helsinkiläiset yritykset pitivät alueensa ohjeistuksia mielivaltaisena. Herttua-Suokon mukaan Seinäjoen kaupunki uskoo seinäjokisten yrittäjien suhtautuvan muutokseen positiivisesti.

Cafe Bar Palaverin hallituksen puheenjohtaja Marjo Lepistö on tutustunut Helsingin ohjeistukseen, eikä kannata terassien yhdenmukaista ilmettä. Hänestä Seinäjoen terassit ovat siistejä ja hillittyjä sekä tärkeä osa ravintoloiden identiteettiä.

– Asiakkaat voivat valita ravintolan jo terassin ilmeen perusteella. Siksi uskon muidenkin ravintoloiden vastustavan ohjeistusta. Eri asia olisi, jos verannat olisivat äärimmäisen häiritseviä tai mauttomia.

Vielä ei ole tiedossa rantautuukon Seinäjoelle sama sääntö terassikalusteiden sijoittamisesta suoraan katupinnoitteelle ilman lattiakorotetta tai mattoa.

– Suunnitelmat lattiattomasta terassista ovat naurettavat. Hyvät aidat, lattia ja kalusteet toimivat asiakkaiden rentoutumispaikkana. Olisi typerää vaatia purkamaan olemassa olevia viihtyisyyttä ja turvallisuutta lisääviä rakenteita.

Alkoholilain mukaa anniskelualue tulee rajata tai merkitä niin, että raja on asiakkaiden selvästi havaittavissa, jollei anniskelualuetta voida muuten selvästi todeta. Kulkemista anniskelualueelle ja sieltä pois on voitava tehokkaasti valvoa.

– Minusta kiinteät aidat rajaavat anniskelualueen selkeästi. Kevyet aidat tai köysi-aidat katutasossa vain helpottavat alaikäisten pääsyä anniskelualueelle.

Yksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kärkihankkeista on sujuvoitetaan säädöksiä, jonka tavoitteisiin kuuluu osana turhien normien purkaminen.

– Normienpurkutalkoista huolimatta Seinäjoen kaupunki käyttää resursseja normiston lisäämiseen ja laatimiseen, ihmettelee Lepistö.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Taru-Maaria Herttua-Suokon valmisteleman terassiohjeistusta käsittelevän pöytäkirjan 16. elokuuta.

Ohjeet ovat kirjoittaneet ja koonneet Seinäjoen kaupungin kehittämispalvelujen korkeakouluharjoittelija Piritta Hakola ja Kirsi Mattila Into Seinäjoki Oy:stä.

Niiden on tarkoitus antaa johdonmukaiset ja informatiiviset opastukset terassia perustaville kahvila- ja ravintolayrittäjille.

Teksti: Sanna Keisala

Lue koko artikkeli 4.10.2017 Eparista tai näköislehdestä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka