Torituottaja tekee Keskustorista tapahtumapaikan: ”Tässä on mahdollisuuksia vaikka mihin!”

Kun ajattelet ensi kesää Seinäjoen torilla, miltä kuulostaisi seuraava lista:

Markkinat, lavatanssit, trubaduurikeikat ja stand up -esitykset.

Kissanäyttely, koiranäyttely, taidenäyttely. Pyöränhuoltopäivä.

Kukkasidontatyöpaja ja viherkasvien vaihtopäivä.

Ison yhteisötaideteoksen maalaaminen yhdelle pitkälle kankaalle.

Lasten päivä. Ja niin edelleen.

Kaikki edellä mainitut ovat ideoita, joita uusi torituottaja Lotta Saarteinen heittää ilmaan tiistaiaamuna Seinäjoen Keskustorilla.

Saarteinen lisää, että kaikkiin noihin ideoihin on mahdollista tarttua ja tehdä niistä totta.

– Toivon yhteydenottoja. Siitä se alkaa. Minun työni on madaltaa kynnystä ja auttaa tekijöitä eteenpäin, Saarteinen sanoo.

– Erityisesti toivon aktiivisuutta Seinäjoen yrityksiltä ja yhdistyksiltä. Tämän kesän paras iskulause voisi olla: torilla tavataan.

Saarteisen mukaan tulossa on pilottikesä, jolta haetaan kokemuksia ja käytäntöjä. Torin ohjelmakalenteri saa vapaasti elää.

– Päivän aikana voi olla ohjelmaa tunnin tai aamusta iltaan. Tärkeintä on, että tapahtuu ja tempaistaan.

Saarteinen korostaa, ettei liikaa tarvitse pinnistää. Rento ja reipas ote sopii kesään.

– Yhteisöllisyys on tässä se tärkeä sana. Kaikki yhdessä tekeminen ja oleminen kuuluvat torimaailmaan.

Saarteisen vastuulla ovat aikataulutus, asukkaille tiedotus, lupakysymykset ja kaikenlainen tuotantoon liittyvä säätäminen.

Hän toivoo, että koronarajoituksia voitaisiin pian höllentää niin paljon, että torin kesäavajaiset saataisiin jo toukokuun puolella.

– Nyt on jatkokehittelyssä muutama isompi idea, jotka lähtevät rahoituskeskusteluihin. Joku niistä voisi olla avajaisten ohjelmassa, Saarteinen sanoo, muttei suostu vielä paljastamaan enempää.

Se tiedetään jo, että Selmun hallinnoima kulttuurityöpaja Preppaamo tekee myös torille tapahtumia.

Bändikeikkojakaan ei täysin suljeta pois.

– Ihan nupit kaakossa torilla ei voi vetää. Silti bändien kanssa voisi olla mahdollinen joku viikonlopputapahtuma, tuottaja kaavailee.

Uuden torilavan rakentamisesta ensi kesän aikana hän ei ole kuullut toistaiseksi mitään.

– Jos sitä aletaan tehdä kesän mittaan, ok, me elämme sen mukaan. Toriltahan ei tila lopu ihan äkkiä.

Jalasjärveltä kotoisin oleva Lotta Saarteinen tekee torituottajan työrupeaman osana opiskelujaan. Hän valmistuu syksyllä Seamkista kulttuurituottajaksi. Torituottajuus on naisen päättöharjoittelu.

Saarteisen yhteystiedot löytyvät Preppaamon ja myös Seinäjoen kaupungin sivuilta. Yhteyttä voi ottaa rohkeasti kaikissa toriin ja kesään liittyvissä asioissa.

– Tässä torissa on saumaa vaikka mihin. Kaupunkilaisissa on saumaa vaikka mihin. Nyt pannaan vaan tuulemaan, Saarteinen kannustaa.

Yhteistyössä toria elävöittämässä ovat Selmu ry, Into Seinäjoki ja Seinäjoen kaupunki.

Joka tahon haaveena on Keskustorin kasvaminen koko kansan paikaksi ja olohuonemaiseksi ulkotilaksi. Kaupungin tapahtumakoordinaattori Kirsi Kivisaari on odottavin mielin kesän suhteen.

– Alkuvuodesta tehtiin kaupunkilaisille keskustan kehittämiskysely. Vahvana toiveena nousivat esiin toritapahtumat. Nyt haetaan vastausta siihen toiveeseen, Kivisaari sanoo.

– Hienoa tässä on myös se, että ehdotus toritapahtumien aktivoinnista tuli Selmulta. On mahtavaa, kun koko kaupunki myötävaikuttaa keskustan elävyyteen.

Keskustorin myyntipaikkojen hallinnointi säilyy Into Seinäjoella.

– Keskustori toimii erittäin hyvin perinteisen torimyynnin suhteen. Nyt meillä on ammattilaiset kehittämässä toria tapahtuma-alustana. Se vahvistaa edelleen Seinäjoen imagoa tapahtumien suurkaupunkina, Niina Koskipalo Into Seinäjoelta iloitsee.