Torstaina piti alkaa Provinssi, Törnävänsaarelta löytyy silti Provinssifiilis: Luonto ja Tolkkupajan koristeet kutsuvat piknikille

Tolkkupaja-hankkeen nuoret sekä ohjaajat kokoontuivat maanantaina koristelemaan Törnävänsaaren alueelta löytyvää paviljonkia sekä saarta, joka on Seinäjoen kesän suosittu ajanviettopaikka. Koristeluun käytettiiin Tolkkupajan nuorten suunnittelemia ja toteuttamia elämänmyönteisiä teoksia kuten Elämän kukinto ja Toiveiden siepparit. Inspiraatio teoksiin saatiin pandemian myötä elettävistä kummallisista ajoista.

– Koristelun toivotaan tuovan iloa ihmisille. Niitä voi ihailla ensi maanantaihin asti. Samalla muistutetaan siitä, että tutut festarit kuten Provinssi ovat olemassa, vaikka niitä ei tänä vuonna voida järjestää, kertoo Sini Savela, joka ohjaa Provinssin aluetaiteen puolesta nuoria kädentaidoissa ja taiteen toteuttamisessa.

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen on onnellinen Provinssin ja Tolkkupajan yhteistyöstä.

– On hienoa olla mukana toiminnassa, joka aktivoi ja antaa mielekästä tekemistä paikallisten ihmisten elämään.

Tolkkupaja on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Seinäjoen nuorisopalveluiden kehittämishanke, joka tarjoaa luovaa ja toiminnallista tekemistä ja arjenhallintataitoja alle 30-vuotiaille nuorille.

Koronan vuoksi kolmen kuukauden mittaiseksi suunniteltu Tolkkupajan ja Provinssin yhteistyöprojekti puolittui ajallisesti, mutta sisältö pysyi samana.

– Projekteista syntyneet työt pyritään aina saamaan yleisön nähtäväksi. Provinssi-yhteistyössä korostuvat mielekäs tekeminen sekä taidelähtöisyys, jotka tukevat hankkeen ideologiaa, Tolkkupajan projektipäällikkö Piia Lampinen ja projektikoordinaattori Heidi Ylinen kiteyttävät.

Viime vuonna Provinssikansa pääsi ihailemaan Tolkkupajan nuorten kädentaitoja ensi kertaa.

– Yhteistyön avulla taideteokset saatiin suuren yleisön nähtäväksi. Nuoret ovat olleet tänäkin vuonna todella sitoutuneita toimintaan, Savela kehuu.

Festivaalin peruunnuttua Tolkkupaja päätti silti viedä teokset Törnävänsaareen ohikulkijoiden iloksi.

– Uskon niiden antavan ihmisille yllätyksellisyyttä ja väriä arkeen, mutta myös yhdessä fiilistelyä synkän kevään jälkeen.

Sosiaalinen media on paljastanut, että Provinssiin tottuneet seinäjokiset haluavat kokea festaritunnelman ilman festariakin. Yksi Provinssin vakikävijä Jonna Pantolin, 27, aikoo mennä Törnävälle viikonloppuna piknikille ystävien kanssa nauttimaan kesästä ja maisemista.

– Olen käynyt Provinssissa vuosikymmenen putkeen, joten harmittaa, ettei se toteudu tänä vuonna. Tapahtuma on ollut aina yksi kesäni kohokohdista ja tulee jatkossakin olemaan, Pantolin sanoo.

Kesän tapahtumien peruuntumiset näkyvät myös Törnävänsaaren leirintäalueella. Vaikka kotimaan matkailu ja vakiasiakkaat ovat piristäneet majoitustilannetta, leirinnässä on käännetty katseet seuraavaan vuoteen.

– Investoimme tänä vuonna uuteen huoltorakennukseen ja tilojen uudistamiseen. Olemme valmiita kesään 2021, Seinäjoen leirintäalueen palvelupäällikkö Piritta Pakka kertoo.

Provinssin vuoden 2021 artistikattauksen suunnittelu on käynyt kuumana jo ennen koronakriisiä. Ensi kesän kattauksessa tullaan näkemään myös useita alun perin kesälle 2020 julkaistuja esiintyjiä.

– On upeaa, että esimerkiksi yhdysvaltalainen Korn ja valtavasti odotettu Hassisen Kone saattoivat jo nyt vahvistaa ensi vuoden esiintymisensä. Neuvottelemme myös uusien ulkomaisten artistien kanssa esiintymisestä ensi vuodelle. Lopputulos tulee olemaan yhdistelmä tämän vuoden jo julkistettuja esiintyjiä sekä uusia artisteja, Rumpunen avaa.

Sanna Keisala