Uutiset

Kesäkuvataiteilija kuvaa torilla hiljaisia videomuotokuvia – ”Tervetuloa, jos haluat jättää jälkesi tuleville sukupolville”

Riikka Gröndahl on valmis tallentamaan juuri sinut osaksi taideteosta. Kuva Katri Korvola
  • Epari

Aurinkoisella torilla on teltta ja sen vierellä hymyilevä kesäkuvataiteilija Riikka Gröndahl. Kesän aikana Gröndahl kuvaa Seinäjoen Keskustorilla ihmisistä hiljaisia videomuotokuvia.

– Tervetuloa, jos haluat jättää jälkesi tuleville sukupolville, Gröndahl huikkaa ohikulkijoille iloisesti.

Taideteos näytetään kertaalleen Seinäjoen taidehallilla 11.-14. elokuuta. Kesän jälkeen teos arkistoidaan ja näytetään seuraavan kerran vasta vuonna 2100.

Gröndahl houkuttelee ohikulkijoita osallistumaan ottamalla katsekontaktia ja hymyilemällä. Jos näyttää, että joku on edes vähän kiinnostunut, Gröndahl koittaa ainakin moikata.

– Tässä on vähän sellainen torimyyjä-fiilis. Mutta tehdäänkin taideteosta, kesäkuvataiteilija myhäilee.

Arvokkainta Gröndahlille on se, että pääsee kohtaamaan ihmisiä.

– Jo puolentoista päivän aikana on tullut mahtavia keskusteluita. Kuulee ihmisten tarinoita ja elämänkohtaloita. Pääsee juttelemaan sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa ei muuten juttelisi. Se tämän tyyppisten taideteosten tekemisessä on ihana puoli. Siksi mä näitä teen, Gröndahl kertoo.

Uteliaina ja hyvillä mielin ihmiset ovat kesäkuvataiteilijan luo tulleetkin. Gröndahl ei ketään ala pakottamaan, tulee jos tulee.

– Kyllä jokainen varmaan haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Tässä se jollain tavalla toteutuu. Voin hetken jonkun ihmisen kanssa jutella, ja kuunnella mitä heidän mielensä päällä on, Gröndahl sanoo.

Taiteilijan mielestä muotokuva on arvostava. Jokainen yksilö on tärkeä.

– Annan ihmiselle hetken istua omassa rauhassa, ehkä pohdiskella omia juttujaan. Sitten kun se näytetään muille, siinä tulee nähdyksi.

Gröndahl haluaa painottaa, että kuka tahansa saa osallistua.

– Tämä on ilmainen ja kaikille avoin. Ei tarvitse olla minkäänlainen, osata mitään tai tietää mitään. Saa vain olla.

Videokuvauksen jälkeen jokainen saa taltioida omat ajatuksensa paperille. Tekstit julkaistaan nimettömästi osana videomuotokuvia. Kesäkuvataiteilija haastaa kaikki miettimään mitä haluaisit itse jättää tuleville sukupolville.

– Vähän on ollut sellaista, että ”ei minua nyt...”. Ei, tämä on juuri sinulle, Gröndahl rohkaisee.

Seinäjoki kun on suhteellisen pieni kaupunki, Gröndahl on jo parin päivän aikana nähnyt samojen ihmisten tulevan ja menevän.

– Varmaan heinäkuun lopussa osaan jo moikkailla ihmisiä, Gröndahl naurahtaa.

Kesäkuvataiteilija on Keskustorilla kesä-heinäkuussa keskiviikkoisin ja torstaisin sekä lauantaisin 3.7. & 10.7. kello 9.00-11.30 & 12.00-14.00.

Katri Korvola

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka