Uutiset

Tuossa menee kissaihminen ja tuossa hevari – Kasvomaski kertoo paljon kantajastaan

Jouko Torssonen kertoo maskillaan olevansa kissaihminen. kuva jouko torssonen
  • Epari

Kasvomaskista tuli maailman yleisin asuste koronaepidemian takia. Osa käyttäjistä kertoo hengityssuojallaan persoonallisuudestaan.

Kun ostoskeskuksessa kävelee vastaan kaksi hymyilevää tiikeriä, niin itseäkin alkaa naurattaa. Se on ison kissan kasvoilla kuvitettuja hengityssuojia käyttävien Pirkko Rimpin ja Jouko Torssosen tarkoituskin. Koronalta suojautumisen lisäksi pariskunta haluaa persoonallisilla maskeilla piristää niin itsensä kuin muidenkin päivää.

Tuntemattomille on Suomessa juuri puhuta, mutta kissamaskit kirvoittavat kielenkannat.

– Melkein aina joku kommentoi jotain. Ne kiinnostavat varsinkin lapsia, Torssonen kertoo.

Maskin kuvasta on helppo päätellä seinäjokelaisen avioparin kiinnostuksen kohde. Rimpillä ja Torssosella on seitsemän kissaa. Niiden lisäksi he hoitavat usein Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen löytämiä, kotia odottavia viiksiniekkoja.

– Olemme kissaihmisiä henkeen ja vereen, niin nämä maskit sopivat meille kuin nenä päähän, Torssonen sanoo.

Pehmeät kangasmaskit sopivat nenälle ihan kirjaimellisestikin.

– Kangas tuntuu paperia mukavammalta iholle ja istuu kasvoille paremmin. Paperiset nousevat varsinkin puhuessa ylös ja painavat silmäluomia. Kankaan alla on vaihdettava suodatin, mutta silti niiden läpi on helppo hengittää ja niitä jaksaa pitää pidempäänkin.

Maskit pestään käytön jälkeen. Varamaskina Torssonilla on hengityssuojain, jonka kuvio on tuttu elokuvasta V For Vendetta. Elokuvassa samanlaista maskia käyttää tarinan päähenkilö on V, jonka kasvoja ei elokuvassa paljasteta ollenkaan.

– V on vapaustaistelija jota valtaapitävät pitävät terroristina, koska hän taistelee fasistista järjestelmää vastaan. Hän on hyvä tyyppi, joten kannan aatetta ylpeänä. Tavallisiin paperimaskeihin verrattuna tämäkin suoja on oikein ilmeikäs.

Torssonen erottuu massasta myös hattunsa ansiosta. Kyseessä on armeijan kenttälakki. Sitä koristaa usein oranssinen nauha, jossa on kissojen kuvia.

– Kyseessä on tukinauha, jonka myynnistä saadut varat käytetään kotimaan kissakriisin selvittämiseen. Kampanja kestää tämän vuoden loppuun. Tarkoitus on nostaa kissan arvostusta ja hillitä populaatiokissaongelmaa, Torssonen avaa asiaa.

Moni muukin haluaa kertoa maskeilla persoonallisuudestaan ja mieltymyksistään. Tämän varmistavat Arkkikauppa-nimistä verkkokauppaa pyörittävät Anne Saarinen ja Ari Haapala, jotka valmistavat kangasmaskeja Seinäjoen Kapernaumissa.

Valikoimissa on parisataa kannaskuosia.

– Ylivoimaisin suosikki on musta kangas, jossa on kuviona värikkäitä lakritsikarkkeja. Seuraavaksi tulevat eri koirarodut. Kolmantena olla retrokankaat, Saarinen ynnää.

Maskit tulivat yrityksen valikoimiin syksyllä. Nyt niiden osuus myynnistä on nelisenkymmentä prosenttia. Ennen koronaa, 12 vuotta sitten perustettu Arkkikauppa valmisti lähinnä kukkaroita ja pussukkoja. Niitä myytiin markkinoilla ja messuilla ympäri maata lähes joka viikonloppu.

Tapahtumat peruuntuivat epidemian takia. Yrityksen myynti romahti melkein puolella.

– Maskit tuovat kivan lisän toimeentuloon, mutta eivät mitenkään korvaa messujen ja markkinoiden myyntiä. Ihmiset haluavat hipelöidä tavaroita omin käsin. Iloisista kankaista tehdyt tuotteet ovat myös heräteostoksia, Saarinen tietää.

Koronan takia yrityksen koko myynti koostuu verkkokaupasta.

– Vakiasiakkaat ovat löytäneet meidät, mutta olemme tosi pieni toimija muiden joukossa. Se, että asiakas löytää meidät ja vielä tilaa tuotteemme, on aina lottovoitto.

Arkkikauppa ei lähtenyt maskibisnekseen heti epidemian alettua.

– Ohjeet vaihtelivat keväällä koko ajan. Aluksi vaatimus oli, että maskit pitää pystyä keittämään 90 asteessa ja sitä kankaamme eivät kestä. Kun keittolämpötila laski 60 asteeseen, otimme maskit valikoimiin. Asiakkaat kyselivät niitä usein.

Arkkikauppa valmistaa hengityssuojaimia yhtä kokoa ja yhtää mallia. Tuote sopii nuorille ja aikuisille.

– Emme tee mitään varastoon. Ongelmia aiheuttaa yhä se, että suositukset muuttuvat koko ajan. Nyt kangasmaskien ja kertakäyttömaskien tilalle suositellaan jopa sairaalatason suojaimia, Saarinen kertoo.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Ps: Epari keräsi kuvia tähän juttuun Facebook-sivullaan. Kannattaa ottaa Eparin Facebook ja Instagram seurantaan, niin tiedät enemmän.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka