Uudet kerrostalot eivät jää tyhjilleen – Valmiita asuntoja on myymättä vain muutama

Seinäjoen keskustaan nousee uusia asuntoja kuin sieniä sateella. Moni ihmettelee, riittääkö niihin asukkaita.

Koko Seinäjoen alueelle valmistui viime vuonna 1031 kotia. Arviolta näistä noin 750 oli kerrostaloasuntoja. Tänä vuonna on aloitettu 84 uuden asunnon rakentaminen. Niistä 44 on kerrostaloasuntoja. Valmistuneita asuntoja on yhteensä 370. Kerrostaloissa näistä sijaitsee 196 asuntoa.

– Luvut ovat hurjia, kun ne suhteuttaa Seinäjoen kokoon. Keskustan kehittäminen on alkanut vuoden 2013 kaavasta ja jatkuu yhä. Kyseessä on myös kansallinen ilmiö. Kysyntä ohjaa rakentamista, eli ihmiset selvästi arvostavat lähellä olevia palveluja, kertoo Seinäjoen kaupungin kehitysjohtaja Erkki Välimäki.

Suurin osa, eli 56 000 seinäjokelaista, asuu seitsemän kilometrin säteellä Seinäjoen ydinkeskustasta. Haluaako kukaan enää omaa punaista tupaa ja perunamaata?

– Olemme onnekkaassa asemassa, sillä maatalous on keskittynyt alueellemme. Se pitää maaseutumme elävänä, Välimäki kommentoi.

Seinäjoen rakennusyhtiöt kertovat, että suurin osa muuttajista tulee maakunnasta, mutta uudet asunnot menevät kaupaksi myös paluumuuttajille. Uusien asuntojen ostajista enemmistö on eläkeiässä.

– On ymmärrettävää, että monet haluavat eläkepäivillä lähemmäs palveluita. Se helpottaa elämää monella tavalla, YIT Oyj:n aluepäällikkö Anssi Mäkelä tietää.

Tällä hetkellä YIT rakentaa Torikadulle Lakeuden Puiston vastapäätä Ainoa, jossa asuntoja on 58. Sen vierelle nousee Vieno, jonne tulee kaksi rappua, toisessa on viisi ja toisessa kahdeksan kerrosta. Jouppiin rakentuu Festivo -kerrostalo, jossa asuntoja on yhteensä 44.

– Kysyntää on isoista asunnoista, kolmiosta ylöspäin. Valmiita asuntoja meillä on myymättä vain yksi, Mäkelä kertoo.

Peab Oy:n asuntoja on valmistunut tänä vuonna keskustan alueelle Itikanmäelle ja Jerikoon yhteensä 118. Niistä viisi on vapaana Itikanmäellä. Ennen rakentamista täytyy asunnoista olla varattuna 60 prosenttia.

– Maakunnasta tulee eniten muuttajia. Myös vanhempia paluumuuttajia kiinnostavat vasta rakennetut asunnot. Joku sidos maakuntaan tänne muuttavalla on oltava, Peabin yksikönjohtaja Hannu Rajamäki kertoo.

Lehtisen kauppakeskus muuttuu pian kahdeksan kerrostalon kokonaisuudeksi. City Kauppapaikat Oy aloittaa 550 asunnon rakentamisen ensi vuoden puolella. Neliöhinta pyritään pitämään alle 4 000 eurossa ja talo koostuu pääosin yksiö, kaksio ja kolmio-asunnoista.

Seinäjoen torin laidalla olevan Oman Säästöpankin yhdeksänkerroksinen talo valmistuu tämän vuoden lopussa. Kiinteistöön tulee reilut sata asuntoa, joista kaikki on myyty.

 

Lue koko juttu Eparista 23.10.2019

Unna Takalo