Uutiset

Uusi museokeskus rakentuu Tiklaksen taloon – Tavoitteena Apila-kirjaston kaltainen kaupunkilaisten olohuone

Susanna Tyrväinen iloitsee, että museokeskus saa käyttöönsä Tiklaksen rakennuksen. Rakennus on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Kuva Jesse Tuuri
  • Epari

Uudesta museokeskuksesta tavoitellaan olohuonemaista tilaa kaikille kaupunkilaisille.

Seinäjoen museot saa uuden museokeskuksen. Jos kaikki olisi mennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaan, entisen Tiklaksen tehdaskiinteistöön Seinäjoen Itikanristille sijoittuva museokeskus olisi valmistunut jo tänä vuonna. Tämänhetkisen arvion mukaan Tiklas-niminen museokeskus avaa ovensa ensi vuoden loppupuolella.

Museokeskusta alettiin suunnitella, koska 2 500 neliön rakennus jäi tyhjilleen kansalaisopiston muutettua talosta viime vuonna vanhan lääninsairaalan tiloihin Keskuskadun päähän. Rahaa hankkeeseen on varattu reilu miljoona euroa.

Seinäjoen kaupungin museopalveluiden Susanna Tyrväinen on haaveillut Tiklaksen kiinteistöä museokeskuksen paikaksi vuosia.

Aluksi museoille kaavailtiin koko taloa, mutta nyt tulossa on pari, kolme kerrosta.

– Kaupungin tilaohjelmassa ollaan varautumassa erilliseen kokoelmakeskukseen. Tämä on ehdottomasti parempi ratkaisu, sillä kokoelmatilojen suunnittelu Tiklakseen oli melko haasteellista. Kokoelmille varattu tila vapautuu muuhun toimintaan, Tyrväinen selvittää.

Museon toimistot ovat jo nyt Tiklaksella, mutta ne siirtyvät remontin ajaksi muualle. Väliaikainen siirtyminen kertoo Tyrväisen mukaan hyvin siitä, että museon nykyiset työskentelytilat ovat pienet ja hajallaan eivätkä vastaa nykyajan vaatimuksia.

– Meidän korkea aika saada asialliset työskentelytilat. Tämä on itse asiassa yksi tärkeimpiä tavoitteita.

Museolla on viitisentoista työntekijää. Toimintoja ja työpisteitä on eri puolilla kaupunkia. Museokeskuksen ansiosta aineiston vastaanotto, puhdistus, tarkastus ja luettelointi voidaan keskittää yhteen paikkaan.

Yksi tärkeä asia on saada pysyvä näyttely Seinäjoen kaupunkihistoriasta. Perustarjontaan suunnitellaan myös erityisesti lapsille suunnattua osiota työnimellä Aikamoinen kaupunki.

– Samalla lavennetaan museon kokoelmia Seinäjoki-aineiston osalta. Tähän saakka tilaa ei ole ollut.

Uusi museokeskus ei korvaa entisiä tiloja, vaan on kokonaan extraa museotyölle. Etelä-Pohjanmaan museo Törnävällä, Suojeluskunta- ja lottamuseo sekä Riihimuseo Peräseinäjoella jatkavat entiseen malliin. Pian myös Törnävällä sijaitseva sairaalamuseo siirtyy museopalveluiden vastuulle.

– Kullekin museolle kehitetään oma profiili. Tiklakseen tulee asioita, joille ei nyt ole ollut tilaa ja mahdollisuuksia, Tyrväinen selventää.

Museokeskuksesta halutaan Apila-kirjaston kaltainen kaupunkilaisten olohuone.

– Tiloissa voi järjestää esimerkiksi työpajoja, luentoja ja kerhoja aivan toisella tapaa kuin nykyisen Kivinavetan ahtaalla vintillä. Ehkä näemme myös konsertteja ja draamaa.

Tyrväisen mielestä museon sijainti keskustassa on palvelujen saavutettavuuden kannalta erittäin tärkeä.

– Nyt muodostuu useampia kulttuurilaitoksia käsittävä kulttuuritähti. Siihen kuuluvat museon lisäksi Aalto-keskus kirjastoineen ja teattereineen, Kalevan navetta, Rytmikorjaamo, entinen lääninsairaalan alue kansalaisopistoineen, musiikkiopistoineen ja kaupunginorkestereineen. Tähti laajenee myös Törnävälle ja tulevaisuudessa ties minne, Tyrväinen visioi.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka