Uusi päiväkoti sai näyttävän lähdön – Valotaideteoksessa näkyy lasten kädenjälki

Seinäjoen Eskoon alueella on avautunut uusi päiväkoti, johon hankittiin taideteos heti rakentamisen yhteydessä.

Päiväkoti Tähden edustan matalaan betonimuuriin asennettiin turkulaisen taiteilija Jani Rättyän teos Isoset.

Kiinteistö Oy Seinäjoen Palvelutalot tilasi teoksen, jonka hankinta on rahoitettu rakennusbudjetista niin sanotun prosenttiperiaatteen mukaisesti.

Taideteoksen hahmottelussa tehtiin yhteistyötä niin rakennuksen suunnittelijan, arkkitehdit LSV Oy:n kuin käyttäjätahojen, Seinäjoen kaupungin varhaiskasvatuksen ja Seinäjoen seurakunnan kanssa. Myös lapset pääsivät osallistumaan.

Neljän valoveistoksen sarja kuvastaa hahmoja, jotka noudattavat lasten piirrosjälkeä.

Teoksen hahmot ovat 2,5 metriä korkeita valaisinveistoksia, jotka valaisevat jalankulkukäytävää sekä rakennuksen seinustaa. Hahmojen sisällä on alumiinirunko ja led-valaistus.

– Hain taideteokseen lasten omaa muotokieltä ja ajatusmaailmaa, joka jo kaukaa nähtynä viestii rakennukseen liittyvästä toiminnasta, taiteilija Jani Rättyä kertoo.

Lasten osallistumista varten järjestettiin Tikkuvuoren päiväkodissa piirustustyöpaja, jossa lapset kuvittivat aihetta ”Minun erikoinen ystäväni”.

Piirustuksista taiteilija valitsi toteutettavaksi neljä tyyppiä: yksikätinen poika, keiju, enkeli ja isosisko.

– Tällaiset lapsia osallistavat projektit ovat kiinnostavia, koska heiltä tulevat ajatukset vievät työskentelyä uusiin suuntiin, Rättyä kuvaa ajatuksiaan.

Varhaiskasvatuksen näkökulmasta teos on osa varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista: taide kuuluu kaikille.

Myös muut kuin rakennuksen päivittäiset käyttäjät pääsevät nauttimaan taiteesta päiväkodin piha-alueella.

Taide nostaa esiin yhteisöllisyyden teeman ja toimii näyttävänä maamerkkinä.

Tähti on 12-ryhmäinen päiväkoti, jossa varhaiskasvatusta ja esiopetusta saa yhteensä noin 200 lasta. Tähdessä työskentelee yli 50 työntekijää.

Tähti nimenä viittaa Seinäjoen kaupungin lanseeraamaan avaruudelliseen teemaan.

– Varhaiskasvatus on suuri tulosalue ja kunnallinen toimija. Se on myös palvelu, joka koetaan tärkeäksi, varhaiskasvatusjohtaja Aija-Marita Näsänen kertoo.

– Lapset ovat varhaiskasvatuksen kirkkaimpia tähtiä. He ovat osallistuneet muun muassa uuden päiväkodin ryhmien nimeämiseen, Näsänen paljastaa.