Valmista on! – Vauhtiajoissa koronaturvallisuus on otettu huomioon ennennäkemättömällä tavalla: valo desinfioi pöpöpesiä taukoamatta

Seinäjoen Vauhtiajot alkaa huomenna torstaina. Tapahtumakentällä Lakeudenpuistossa ollaan pian valmiina ottamaan vieraat vastaan.

Jo 17. kerran järjestettävä tapahtuma toteutetaan erityisjärjestelyin. Promoottori Kalle Keskinen toteaa tulevan viikonlopun olevan merkityksellisempi kuin koskaan monin eri tavoin.

– Keväällä näytti siltä, että liikevaihtomme on kesän jälkeen puhdas nolla. Jouduimme perumaan parikymmentä konserttia ja festaria, mutta onneksi siirsimme kaksi tärkeintä tapahtumaamme elokuulle. Tämä kannatti, Keskinen kertoo ja viittaa Vauhtiajojen lisäksi Kaarinassa järjestettävään Saaristo Open -tapahtumaan.

Vauhtiajot järjestetään koronarajoitusten vuoksi tällä kertaa Lakeudenpuistossa, jossa turvallisuusvaatimuksista pystytään huolehtimaan paremmin. Päiväkohtainen kävijämäärä voi olla maksimissaan 5 000 henkeä eli kolmipäiväisistä festareista pääsee nauttimaan yhteensä 15 000 henkeä. Koska koko festivaalialue on anniskelualuetta, jokaisella kävijällä on koronakurin aikana oltava oma pöytäpaikka.

– Pandemiarajoitusten vuoksi alueelle otetaan alle puolet tapahtuman kapasiteetista, joten päiväkohtainen kävijämäärä on 5 000 henkeä. Meillä on aika vahva usko siihen, että tapahtuma tullaan myymään ennakkoon jo loppuun tällä kapasiteetilla, Keskinen selvittää.

Vauhtiajot panostaa turvallisuuteen kaikin tavoin. Jokainen festivaalivieras saa saapuessaan hengityssuojan. Ympäri festivaalialuetta on useita käsienpesu- sekä käsidesipisteitä. Aivan uutena koronantorjunta-aseena käytetään Nanoksi Finlandin näkymätöntä pinnoitetta, joka valokatalyysin avulla siivoaa pöydät ja vessat minuutin välein. Samaa teknologiaa on käytetty jo aiemmin huvipuistoissa ja sisäleikkipuistoissa. Katalyysipinnoite on myrkytön ja vaaraton ihmisille sekä ympäristölle.

– Meille oli selvää, että sama teknologia haluttiin valjastaa takaamaan myös festivaalikävijöiden turvallisuutta, Keskinen sanoo.

Itsedesinfioituva pinnoite vähentänee mahdollisten tartuntojen leviämistä. Pinnoitteen on todennettu tappavan huoneenvalossa jopa 98 prosenttia influenssaviruksista kahdessa tunnissa.

– Sekä influenssa- että koronavirus ovat rakenteeltaan samankaltaisia vaipallisia viruksia, joten tuote vaikuttaa koronavirukseen samalla tavalla, vakuuttaa kehitystyöstä vastaava tutkija, fyysikko Pasi Keinänen.

Desinfioiva vaikutus kestää vähintään vuoden eikä vaikutus katoa vaikka pintoja siivotaan normaalisti.

– Pinnoite on yhtä tehokas desinfiointitapa kuin se, että joku kävisi pyyhkimässä pinnan minuutin välein. Pinta on täysin turvallinen eikä sitä voi kädellä tuntea, selvittää kehitysjohtaja Mika Lind.

Kolmen päivän aikana täysi-ikäisille rajatussa tapahtumassa esiintyvät Lauri Tähkä, Maija Vilkkumaa, Elastinen, Popeda, Vesala, Ellinoora, Suurlähettiäät, Arttu Wiskari, Ida Paul & Kalle Lindroth, Teflon Brothers, Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, Neljä Ruusua, Happoradio sekä Michael Monroe, Sami Yaffa & Costello.