Vapaaehtoisia etsitään avuksi koronarokotuspisteille – Vapepa valmistautuu laajoihin joukkorokotuksiin

Vapaaehtoisia kaivataan avuksi koronarokotuspisteille etenkin silloin, kun laajat massarokotukset alkavat. Nyt treenataan rauhallisimmissa merkeissä.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelu (Vapepa) valmistautuu auttamaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia koronarokotuspisteillä. Tarkoitus on, että vapaaehtoisten ansiosta rokotustilaisuuksista saadaan mahdollisimman turvallisia ja sujuvia. Vapaaehtoisten tuottamia tukitoimia koordinoi Suomen Punainen Risti.

Kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat jo nyt pyytää apua rokotuspaikoille. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella näin on tehty Ilmajoella, Kurikassa ja Alajärvellä.

Ilmajoki ja Kurikka kuuluvat JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymään. Tällä viikolla Ilmajoella, Kurikassa ja Jalasjärvellä rokotetaan pääasiassa yli 80-vuotiaita ja heidän omaishoitajiaan. Koronasuojan saa noin 700 henkeä. Viikon lopulla Ilmajoella ja Kurikassa koronan ensimmäisen rokotuksen on saanut yhteensä 1 500 henkeä.

Rokottaminen ottaa aikaa ja sitoo henkilökuntaa. Johtava ylilääkäri Minna Timonen on erittäin iloinen, että vapaaehtoiset ovat lähteneet ammattilaisten avuksi.

– Tämä on oikein hieno asia ja olen ylpeä suomalaisesta auttamisenhalusta.

Rokotuspisteiden tukitoiminta toteutetaan viranomaisten pyynnöstä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen linjausten mukaisesti.

Vapaaehtoiset neuvovat rokotettavia, opastavat heitä ovelta ovelle, huolehtivat turvaväleistä ja ohjaavat liikennettä.

– Tämä on matalan kynnyksen avunantoa, jota lähes jokainen täysi-ikäinen pystyy tekemään. Vapaaehtoisten ei tarvitse olla minkään auttamisjärjestön jäseniä, vaan jokainen on tervetullut, selvittää SPR:n Länsi-Suomen piirin valmiuspäällikkö Aki Valonen.

Vapaaehtoiset treenasivat tehtäviä Kurikassa jo syksyn influenssarokotuspäivinä.

– Olimme äärimmäisen tyytyväisiä. Rokotukset olivat kahden minuutin välein ja sujuvuuden kannalta oli todella tärkeää, että vapaaehtoiset ohjasivat ihmisiä paikasta toiseen, kertoo palvelukoordinaattori Tiina Leikas.

Valonen on myös tyytyväinen.

– Kaikki sujui hyvin ja niin sujuu varmasti nytkin. Tähän mennessä ilmoittautuneet vapaaehtoiset riittävät näihin tehtäviin hyvin.

Vapaaehtoisia haetaan silti parhaillaan lisää.

– Haluamme olla valmiina, jos laajat massarokotukset saadaan käyntiin. Nyt kerätään nimiä, että pystymme olemaan yhteydessä vapaaehtoisin heti avunpyyntöjen tullessa.

Haluatko auttajaksi?

Jos haluat auttaa, ilmoittaudu resurssipankkiin osoitteessa www.lyyti.fi/reg/KoronatukiEP1.

Virpi Kupiainen-Ämmälä