Vappua juhlitaan aurinkoisessa säässä uudella Keskustorilla. Jussi-patsas saa toisen lakin, torille tulossa ennätysmäärä kauppiaita

Vappua juhlitaan uudella Keskustorilla tänään ja huomenna.

Juhlinta alkaa, kun Seinäjoen ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijat pukevat toriin laidalle siirretylle Yrittäjä-Jussi-patsaalle lakin kello 16.

Huomenna keskiviikkona on vuorossa perinteinen vapputori, joka on auki kello 9-17. Tulossa on kolmisenkymmentä myyjää. Yhtä paljon myyjiä ei Seinäjoen vapputorilla ole ollut koskaan aikaisemmin.

– Torin lisäksi myyjiä on sijoitettu Kalevankadulla ja Koulukadulla oleville väliaikaisille myyntipaikoille, kertoo vapputorin vastaava Mauno Näsi Seinäjoen Rasti-Jusseista.

Tänäkään vuonna vapputorille ei ole asiaa väri- eikä hajuaineiden kanssa. Kieltoa valvotaan torin sisääntuloväylillä. Kieltoa rikkovat henkilöt ohjataan pois torilta. Alueella on myös kameravalvonta.

Näsi vetoaa lasten vanhempiin sen suhteen, etteivät vanhemmat hanki lapsille sotkemiseen tarkoitettuja aineita tai tuotteita.

Sää on vappuaattona enimmäkseen poutainen ja osin aurinkoinen. Lämpötila kohoaa vappuaattona suuressa osassa maata ylimmillään 10–15 asteeseen.

Vappupäivänä maan keskiosassa sää muuttuu päivän aikana pilvisemmäksi, ja iltapäivällä tai illalla tulee paikoin sadekuuroja. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila kohoaa 10–15 asteeseen.

– Maasto on hyvin kuivaa varsinkin maan etelä- ja keskiosassa ja se kannattaa ottaa huomioon vapun herkkuja grillatessa, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Tänä vuonna vappu on ennusteen mukaan lämpötiloiltaan tavanomainen. Pitkän ajan tilastojen mukaan vappuna päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin 10 ja 15 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle. Mahdolliset sateet tulevat etelässä yleensä vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.