Vauhtiajot valjastaa valokatalyysin koronan torjuntaan – Näkymätön pinnoite siivoaa pöydät ja vessat minuutin välein

Seinäjoen Vauhtiajot haluaa olla koronakesän Suomen turvallisin festivaali.

Tapahtumaa on rakennettu Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sekä sisäministeriön ohjeiden mukaisesti, mutta paljon ylimääräistäkin on tehty.

Uusimmaksi keinoksi koronan vastaisessa taistelussa Vauhtiajot ottaa nanoteknologiaa hyödyntävän valokatalyysin. Kyseessä on suihkutettava neste, joka luo pinnoille virusten ja bakteerien määrää vähentävän kalvon. Pinnoite desinfioi itsensä, kun siihen kohdistuu valoa. Ilmiötä sanotaan valokatalyysiksi.

Kyseessä on suomalaisen Nanoksi Finlandin kolme vuotta sitten kehittämä innovaatio. Korona on saanut tuotteen myynnin nousemaan hurjasti. Ei ihme, sillä pinnoitteen on todennettu tappavan huoneenvalossa jopa 98 prosenttia influenssaviruksista kahdessa tunnissa.

– Sekä influenssa- että koronavirus ovat rakenteeltaan samankaltaisia vaipallisia viruksia, joten tuote vaikuttaa koronavirukseen samalla tavalla, vakuuttaa kehitystyöstä vastaava tutkija, fyysikko Pasi Keinänen.

Pinnoitetta käytetään esimerkiksi huvipuistoissa ja terveydenhuollon tiloissa. Tuotteen asentaminen on helppoa: se vain suihkutaan puhtaalle pinnalle. Desinfioiva vaikutus kestää vähintään vuoden eikä vaikutus katoa vaikka pintoja siivotaan normaalisti.

– Pinnoite on yhtä tehokas desinfiointitapa kuin se, että joku kävisi pyyhkimässä pinnan minuutin välein. Pinta on täysin turvallinen eikä sitä voi kädellä tuntea, selvittää kehitysjohtaja Mika Lind Nanoksilta.

Toimiiko tuote, jos festaripäivänä sataa?

– Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos tilassa näkee lukea tekstiä tai erottaa kuvat, on valo riittävä aktivoitumiseen. Valon ei tarvitse olla auringonvaloa, vaan ihan normaalit valaisimet saavat tuotteen aktivoitumaa, Lind avaa asiaa.

Erikoiskäsittelystä aiheutuu Vauhtiajoille kuluja, mutta toisaalta sen ansiosta siivouspartioiden määrä voidaan pitää kohtuullisena.

– Pinnoitteen ansiosta saamme pidettyä pöydät, vessat ja muut bakteeripesäkkeet hygieenisempinä. Tällä on merkittävä vaikutus festivaalin turvallisuuden lisäämisessä korona-aikana, selvittää promoottori Kalle Keskinen.

Koronarajoitusten mukaan Lakeudenpuistoon rakennetulle tapahtuma-alueelle saa ottaa päivässä sisään 5 000 henkeä. Jokaisella asiakkaalla on oltava oma pöytäpaikka.

– Kaikille on varattu hengityssuoja. Alueella on käsienpesu- sekä käsidesipisteitä erityisesti ruokamyyntipisteiden sekä sisäänkäyntien yhteydessä. Emme kerta kaikkiaan voi tehdä tapahtumasta enää turvallisempaa. Yleisön ja työntekijöiden terveys on meille todella tärkeä asia, vakuuttaa Keskinen.

Virpi Kupiainen-Ämmälä