Uutiset

Velikullat ovat valmiina kruunujahtiin – Epari kävi katsomassa, miten ori Enon Vilppi valmistautuu tärkeään koitokseen. Katso videot!

Enon Vilppi ja valmentajaa Jari Autio ovat molemmat huumorimiehiä. Kuvat Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Epari

Hevosurheilun kirkkaimmat kruunut jaetaan Kuninkuusraveissa viikonloppuna. Epari kävi katsomassa, miten ori Enon Vilppi valmistautuu tärkeään koitokseen.

Hevonen astelee varmoin askelin veteen ja lähtee uimaan. Se nostaa päänsä pystyyn ja päästelee pöriseviä ääniä. Suomenhevonen Enon Vilppi, tuttavallisemmin Eikka, nauttii silmin nähden hellepäivän kohokohdasta. Uinnin jälkeen ori heittäytyy piehtaroimaan rantahiekkaan.

Jari Autio katselee valmennettavansa touhuja huvittuneena.

– Eikka on tuollainen Uuno Turhapuro, mies kuvailee.

Vertauskuva ei ole ihan pielessä. Kun kaksikosta aletaan ottaa valokuvia, hevonen kurkottaa kaulaansa korkealle ja ”hymyilee” niin, että koko hammasrivi näkyy. Autio tekee saman perässä. Melkoisia velikultia molemmat!

Leppoisesta tunnelmasta ei voisi mitenkään päätellä, että Enon tallin omistuksessa oleva Eikka valmistautuu elämänsä suurimpaan koitokseen. Yhdeksän vuoden ikäinen ori ja 11 muuta hevosta tavoittelevat maan hevoskuninkaallisten kirkkainta kruunua viikonloppuna.

Paikan auringossa sai viisi eteläpohjalaista hevosta. Kunikuuskisaan valittiin Eikan lisäksi Joriini. Kuningattareksi haluavat Lakan Leija, Liinan Liekki sekä Taksvenla.

Miksi kotiradan kasvatit saivat niin hyvän edustuksen kotikisoihin?

– Se on merkki siitä, että asioita on tehty oikein. Jätkät ovat tosissaan. Pitää olla tietoa, taitoa ja viitseliäisyyttä, Autio analysoi.

Eikka pyrki Kuninkuusraveihin nyt kolmatta kertaa.

– Työlupa saatiin! On vaikea päästä töihin, mutta nyt valinta ei ollut yllätys.

Autio, yksi Eikan omistajista, asuu Ilmajoella. Eikan kortteeri on Kurikakan Moljakassa, missä on valmentajan mukaan maan parhaat olosuhteet ravihevosten treenaamiseen. Metsäreitit ovat hyvät. Hevosten uittopaikka ja kahluuallas sijaitsevat kivenheiton päässä.

Uinti on tärkeä osa Eikan treeniä. Se säästää jalkoja, mutta nostaa sykettä ja pistää keuhkot lujille lyhyessä ajassa. Eikka vetäisee yhdellä reissulla 800 metriä.

Muuta treeniä Eikalla ei Aution mukaan ole. Se kilpailee kerran viikossa, mutta saa välipäivinä ottaa rauhallisesti.

– Eikka on ikiliikkuja. Se vihaa olla paikallaan. Se paimentaa laumaansa laitumella ja liikkuu koko ajan. Jos sen päälle olisi vielä treeniä kärry perässä, niin se olisi jo liikaa.

Kuninkuusraveihin Eikka lähtee voitto mielessä. H-hetkellä kärryillä istuu Markku Hietanen Laihialta.

– Me ei harrastella. Kun kisoihin päästiin, niin kruunua tavoitellaan, Autio sanoo.

Paikallisilla hevosilla on kisoissa kotikenttäetu. Tutulla radalla ei juuri ole merkitystä, mutta tallin ja kisapaikan välimatkalla kyllä.

– Pitkät kuljetusmatkat ja yöpymiset vieraassa paikassa ovat hevoselle raskaita ja stressaavia. Me pääsemme lähtemään heti kisan jälkeen kotiin. Näin helteellä Eikka pääsee tietenkin illalla uimaan.

Kahtena vuotena peräkkäin

Kuninkuusravit pidettiin Seinäjoella jo viime vuonna. Kilpailu saatiin järjestää paikkakunnalla uudelleen, sillä viime kesänä sisään saatiin koronarajoitusten takia ottaa vain tuhat henkeä päivässä. Nyt yleisörajoituksia ei ole.

Kuninkuusraveihin osallistuu vuosittain jopa 60 000 henkeä. Nyt yleisötavoite on 40 000 henkeä. Ravikeskuksen yleisöaluetta on laajennettu esimerkiksi pysäköintialueille, että katsojat pystyvät varmasti pitämään tartuntatautilain määräämän turvavälin.

Viime vuoden kuninkuusravit olivat ne järjestäneelle Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitolle taloudellisesti iso pettymys. Kilpailun sääntöjen mukaan kaikki tuotto menee alueen hevostalouden hyväksi.

– Tämä tarkoittaa, että parhaassa mahdollisessa tapauksessa meillä on vuosiksi eteenpäin hyvä perusta, jolla pystymme kehittämään alueen toimintaa, kertoo Seinäjoen ravikeskuksen toiminnanjohtaja Jyri Saranpää.

Varainkeruumahdollisuus ei osu kohdalle usein. Edellisen kerran kuninkuusravit järjestettiin Seinäjoella vuonna 2005.

Kuninkuusravit on myös hevosten omistajille tärkeitä tapahtumia saada rahaa. Yhteensä jaossa on 100 000 euroa.

Kuningatar ja kuningas saavat 40 000 euroa. Osalähdön voittaja kuittaa 17 000 euroa.

– Voittosummalla elättää hevosen hyvin sen koko loppuiän. Raha ei kuitenkaan ole kilpailijoille tärkeintä. Titteli on paras palkinto, tietää Kuninkuusravien tiedottaja Emma Willman.

Jo hevosen pääsy maan ykköskisaan on ravurin omistajille, valmentajille, kasvattajille, hoitajille ja muulle tiimille suuri asia.

Seinäjoelle saapuu nelisensataa ravuria.

– Yhdellä hevosella voi olla satoja omistajia. Heillä saattaa olla tiimipaidat päällä. Yhteishenki on luja. Jos voitto sattuu kohdalle, ilo on ennennäkemätön.

Kuninkuusravit pähkinänkuoressa

Vuosittain järjestettävä raviurheilun suurin tapahtuma Suomessa. Oriit kilpailevat ravikuninkaan ja tammat ravikuningattaren tittelistä. Molemmissa sarjoissa on 12 kilpailijaa.

Ensimmäisenä päivänä juostaan 2 100 metrin kisa ja toisena päivänä 1 609 ja 3 100 metrin kisat. Kokonaiskilpailun voittavat parhaan yhteisajan juosseet hevoset. Voittoon ei vaadita yhdenkään osakilpailun ykkössijaa.

Tänä vuonna kuninkuuskilpailun osallistuvat Camri, Evartti, H.V. Tuuri, Jokivarren Kunkku, Joriini, Lissun Eerikki, Välkyn Tuisku, Enon Vilppi, Vixeli, Veeran Poika, Uljas Suomalainen, Sheikki. Varasijoilla ovat Vixen ja A.T. Veeti.

Kuningatarkilpailun osallistuvat Hetviina, Suven Sametti, Liisan Tulilintu, Lakan Leija, Ciiran Tähti, Liinan Liekki, Elias Juonetar, Vennelmon Varma, R.R. Valssitar, Taksvenla, Tähtituula, Sokru. Varasijoilla ovat B. Riitu ja Varsova.

Peräti viiden hevosen kotirata on Seinäjoki. Etelä-Pohjanmaalta kisassa mukana ovat Joriini (omistaja Talli Korkiavuori, Seinäjoki, valmentaja Hannu Hietanen, Laihia), Enon Vilppi (omistaja Enon Talli, Ilmajoki, valmentaja Jari Autio, Ilmajoki), Liinan Liekki (omistaja Kurhelan valmennus- ja ravitalli, Alavus, valmentaja Jouko Kurhela, Alavus), Lakan Leija (omistaja Mikko Tuomaala, Lapua, valmentaja Erkki Tuomaala, Lapua), Taksvenla (omistaja ja valmentaja Veijo Hakala, Lapua).

Kaikkien aikojen menestyneimmät ravikuninkaat ovat viidellä voitollaan Vieteri, Vekseli ja Viesker. Menestynein ravikuningatar on Valomerkki neljällä tittelillään.

Kuninkuusravit ovat yksi Suomen suurimmista yleisötapahtumista. Paikan päälle saapuu jopa 60 000 raviurheilusta kiinnostunutta.

Ensimmäiset kuninkuusravit ravattiin Lahdessa vuonna 1924.

Missä?

Kuninkuusravit järjestetään Seinäjoen ravikeskuksessa 29.7-1.8. Ensimmäisen päivänä ajetaan kuusivuotiaiden hevosten Pohjolan pokaalista.

Ravikuninkaan ja -kuningattaren titteleistä kisataan lauantaina ja sunnunnuntaina.

Katso videot Eikan uinnista ja Jari Aution haastatteluista Eparin Facebookista tai Instagramista. Niitä seuraamalla pääset myös viikonloppuna mukaan kisatunnelmaan.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka