Verkkarit jalkaan, suoratoisto pyörimään ja ruokatilaus tulille - Seinäjokelaiset ihastuivat Woltiin

Seinäjoelle saapunut Wolt on otettu hyvin vastaan. Woltin maajohtaja Henrik Pankakoski kertoo, että Woltin aloituspäivä 17. lokakuuta oli yksi vilkkaimmista yrityksen historiassa.

– Ensimmäisenä päivänä Seinäjoella tehtiin tuhansia tilauksia. Se ylitti kaikki odotuksemme. Kysyntä on tasaantunut alun jälkeen, mutta palvelu on osoittautunut todella suosituksi. Edelleen Seinäjoella tehdään useita satoja tilauksia päivässä, Pankakoski kertoo.

Tällä hetkellä Woltissa on Seinäjoella mukana 23 ravintolaa. Avauksen jälkeen mukaan on tullut kymmenen uutta ravintolaa, kuten esimerkiksi Taikuri, Amarillo ja Burger King. Suurin osa uusista ravintoloista tuli Ideaparkin avaamisen yhteydessä.

Keskimääräinen Wolt-ravintola Suomessa myy vuodessa Woltin kautta noin 100 000 eurolla.

Fafa’s Seinäjoen vuoropäällikkö Miia Mäkinen kertoo, että Woltin kautta tehdyt tilaukset ovat tuoneet ravintolaan uusia asiakkaita.

– Viikonloppuiltoina tilauksia tehdään eniten. Arkisin lounasaikaan kuljetuksia viedään paljon työpaikoille. Kun ajan pystyy itse määrittelemään, ei tarvitse jonottaa ruuhkaisaan lounasaikaan, Mäkinen arvioi.

Woltin peruskuljetusmaksu on 3,90 euroa. Kun etäisyys ravintolasta toimitusosoitteeseen ylittää linnuntietä mitattuna 1,5 kilometriä, kuljetus maksaa euron per alkava 500 metriä.

Jos siis kuljetusmatka on kaksi kilometriä, kuljetuksen hinnaksi tulee 4,90e ja niin edelleen.

Kun ruoan kotiinkuljetus yleistyy, kiinnostaako ihmisiä enää lähteä paikan päälle syömään?

– Asiakkaat arvostavat helppoutta, mutta kyllä ravintolaan halutaan tulla edelleen syömään. Se on iso osa kokemusta, Mäkinen tietää.

Lähetin työhön ei ole tiukkoja kieli- tai koulutusvaatimuksia. Vajaa kolmasosa läheteistä tekee kuljetuksia täysipäiväisesti. Yli neljännes on täysipäiväisiä opiskelijoita.

Lähetit eivät ole työsuhteessa vaan toimeksiantosuhteessa. Työn etu on joustavuus, mutta työsuhteen antamat turvaverkot, kuten eläketurva tai sairausvakuuttaminen puuttuvat. Wolt on luvannut ottaa vuonna 2020 vakuutuksen, joka parantaa tilauksia kuljettavien lähettien turvaa onnettomuuksien varalta.

Maajohtaja Henrik Pankakosken mukaan työn kautta voi ansaita joustavasti ja juuri silloin kuin itse haluaa. Ennen aloittamista on osallistuttava pakolliseen infotilaisuuteen, mutta työn voi halutessaan lopettaa siten, ettei yksinkertaisesti avaa enää Woltin lähettisovellusta tai ilmoittamalla asiasta Woltille.

Tarve läheteille vaihtelee kaupungeittain. Seinäjoella lähettejä on kymmenittäin.

Wolt maksaa kuljetuksista palkkion, joka perustuu ensisijaisesti tehtyjen kuljetusten lukumäärään.

Lähetin keskilaskutus on 13,44 euroa sellaiselta tunnilta, kun lähetti joko kuljettaa tai on vapaa, mutta valmiudessa tekemään kuljetuksia.

Wolt on kotimainen yritys, joka on kerännyt Suomen historian suurimpiin kuuluvan pääomasijoituksen.

110 miljoonan euron kasvurahoituksella yritys aikoo muun muassa palkata tuhat uutta työntekijää tuotekehitykseen ja kansainvälisiin toimintoihin vuoden 2020 loppuun mennessä.

Teksti Unna Takalo ja Tero Hautamäki.