Uutiset

Verkossa vaanii aina paha – ”Lapsilukot ja nettikielto eivät auta”

Kouluun mentäessä somevalistus on jo myöhäistä. Monet lapset käyttävät nettiä ennen kuin osaavat kunnolla lukea ja kirjoittaa. Kuva Laura Syväoja
  • Epari

Moni vanhempi on kysymysmerkkinä, kun puhutaan lapsen ja nuoren netin käytöstä. Miten opettaa vaaroista, kun niitä ei itsekään tiedä. Kun vanhempi opettelee yhden sovelluksen käyttöä, ehtii lapsi ladata jo neljä lisää.

– Lapsilukot ja nettikielto eivät auta. Tarvitsemme nettiä ja sosiaalista mediaa nykypäivänä. Niiden käyttö on taito, jota tulee opetella. Lapselle tulee kertoa vaaroista, mutta tämän kehityksen ehdoilla, kertoo Polisiitutkija Sari Sarani.

Pahan teon takana on lähes aina motiivina seksi tai raha. Rahaa kalastellaan useimmiten vanhuksilta. Erilaisten sähköpostilinkkien ja lomakkeiden lisäksi vanhempia ihmisiä viekotellaan rakkaudella.

Pitkäjänteisissä rakkaushuijauksissa vanhuksille leperrellään maapallon toiselta puolelta ja pyydetään rahaa joko pieniä tai suuria summia kerralla.

– Järjestäytynyttä huijaamista on paljon ja esimerkiksi rakkaushuijauksissa pahantekijä jää harvoin kiinni.

Luento ”Mikä uhkaa lapsia ja nuoria somessa ja livenä?” järjestetään keskiviikkona 6.maaliskuuta kello 17.30. Seinäjoki-salissa.

Tilaisuus on suunnattu erityisesti peruskoululaisten vanhemmille, sekä kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville.

Teksti: Unna Takalo

Lue koko juttu Eparista (27.2.19)

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka