Uutiset

Tanelinlammen kaapelirata antaa hyvän vauhdin lautailijoille

Elmo Saikkonen näyttää Tanelinlammella mallia siitä, mitä on kaapelivesilautailu. Taustalla näkyy toinen korkeista kaapelitolpista. Kuva Tomi Kosonen
  • Epari

Kaapelivesilautailu levisi Jenkeistä Baltian kautta Suomeen ja Seinäjoelle.

Aamupäivä Tanelinlammen vesiurheilukeskuksessa. Epop Waken yrittäjät Elmo Saikkonen ja Janne Lilli ovat juuri kaivamassa esiin urheiluvälineitä. Näyttävä valikoima kattaa sup- ja polvilautoja, vesisuksia, vesiskeittilautoja sekä leveitä wakeboardeja.

Jälkimmäiset muistuttavat lumilautoja monoineen, mutta ilman teräviä kantteja. Vesilaudoilla kurvailu onnistuu ilmankin.

– Täällä on temppuiltu suunnilleen kaikella tavalla, mitä voi kuvitella, Elmo Saikkonen ja Janne Lilli kertovat.

Miesten mukaan näyttävää lajia ei voi kuitenkaan pitää vaarallisena.

– Loukkaantumisia ei ole tullut kuin lähinnä itselle joskus, kun on pitänyt kokeilla omaa luovuutta. Vesi on pehmeä elementti, jossa on hyvä harrastaa turvallisesti.

Ensikertalaiset saavat aina perehdytyksen ennen kuin pääsevät vesille.

– Tämä on tehty helpoksi, jos vertaa vaikkapa vesihiihtoon. Veneen perästähän voi olla vaikea nousta suksille. Tässä taas vaijeri kiskoo lautailijaa ylöspäin, joten veden pinnalle pääsee vaivatta, Saikkonen selvittää.

Homma toimii niin, että lammen yli viritetty kaapeli antaa vauhdit vesiurheilijalle. Siitä tulee myös harrastuksen nimi, kaapelivesilautailu.

Maksiminopeus lajissa on noin 30 kilometriä tunnissa. Nopeutta voidaan säädellä suorittajan taitotason mukaan.

Alunperin homma on kotoisin rapakon takaa, Orlandon seuduilta, missä sitä kutsutaan nimellä wakeboarding. Sieltä laji levisi Saksan ja Baltian kautta myös Suomeen.

Nykyisin Suomen sisävesillä on jo 13 kaapeliparkkia, joista Seinäjoelle nousi kymmenes vuonna 2018.

– Etelä-Pohjanmaalla tämä on vielä tuore laji, vaikka uusia lautailijoita tulee joka kesä. Väki on kivasti lämmennyt tälle fiilikselle. Musa soi, rannassa on sauna ja lautailu on iisiä, Saikkonen kuvailee.

Hyvällä säällä Tanskussa käy noin 50 lautailijaa päivässä. Temppuja voi tehdä pelkästään veden pinnalla, mutta yleensä kaikki kokeilevat myös lampeen kiinnitettyjä hyppyreitä ja reilejä, joilla näyttävimmät temput tehdään.

– Tanelinlampi on hyvänkokoinen tähän hommaan. Koska sijainti on vähän kuopassa, täällä ei ole tuulisenakaan päivänä aaltoja, Janne Lilli tietää.

Nuoret yrittäjät painottavat, ettei kaapelilautailu ole vain ”poikien laji”.

– Yksi suosittu tapahtuma joka kesä on Mimmiwake. Sitä kautta on luotu naisille omaa lautailuverkostoa. Paikan päällä tutustuu uusiin tyyppeihin ja saa virtaa toisista. Se mahdollistaa yhdessä kehittymisen, Saikkonen kuvailee.

Vesiurheilukausi kestää toukokuulta syyskuulle. Yhtenä erikoisuutena Wake-tiimi tarjoaa sup-joogaa ammattiohjaajan vetämänä.

– Siinä joogataan vedessä sup-laudan päällä. Hyödyllistä ja hauskaa, ja takuulla uutta Suomessa, Saikkonen kuvailee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka