Voihan korona! Vapputoria ei järjestetä tänäkään vuonna

Korona perui vapputorin jo toistamiseen. Se ei kuitenkaan hyydytä järjestävän seuran muuta toimintaa.

Kevään ja kesän tapahtumien peruutusilmoituksia on julkaistu harva se päivä. Nyt koronaepidemian hampaisiin joutui vapputori. Perinteisesti tuhansia henkiä keräävä kevätkarnevaalia ei lauantaina järjestetä.

Samoin kävi viime vuonna. Seinäjoen uudella Keskustorilla on siis päästy juhlistamaan kevään parasta riehaa vasta kerran.

– Tämä on harmillista, mutta isoa toritapahtumaa ei pystytä järjestämään turvallisesti tapahtuman tarkoitusta palvelevalla tavalla, kertoo vapputorin kolmisenkymmentä kertaa järjestäneen Rasti-Jussit ry:n puheenjohtaja Ilkka Ruokola.

Vaikka vapputori on tapahtumana iso, se tuo vain kymmenkunta prosenttia yhdistyksen tuloista. Suunnistajien toimintaa ei siis rahapulan takia tarvitse supistaa.

– Kyllä tästä selvitään. Seuran tulot muodostuvat pienistä puroista kuten esimerkiksi iltarastien ja joulupukkipalvelun tuotoista.

Ruokola huomauttaa, että seuran kulut ovat olleet koronan aikana pienemmät, koska eri tapahtumia ei ole voitu järjestää.

– Isoja kisoja peruuntui eikä niihin osallistumisesta ole syntynyt kuluja. Toivottavasti Jukolan viesti pystytään tänä vuonna viemään läpi.

Viikoittaiset iltarasti-illat ovat olleet suunnistajien kesän kohokohtia jo neljä vuosikymmentä. Iltarastit peruttiin viime vuodelta eikä yhteisiä suunnistusiltoja järjestetä tänäkään kesänä.

Iltarastit pidetään nyt viime kesän tapaan omatoimitapahtumana. Niitä järjestetään joka viikko kahdessa maastossa kesäkuun loppuun saakka. Heinäkuusta syyskuuhun rata tehdään kerran viikossa.

– Kun ilta ei ole sidottu järjestäjiin, jokainen voi valita metsään menolle parhaiten sopivan ajan ja paikan. Ajanottoa ei ole, joten suunnistusta voi kokeilla ilman paineita vaikka koko perheen kanssa, Ruokola vinkkaa.

Huonona puolena omatoimirasteilla on yhteisöllisyyden puuttuminen. Tämä ei kuitenkaan näytä haittaavan, sillä viime vuonna suunnistajia oli iltarastella parikymmentä prosenttia tavallista enemmän.

– Metsään mahtuu hyvin harrastajia eikä koronaa tarvitse pelätä.

Rasti-Jusseilla on noin 300 jäsentä. Harrastajamäärät ovat nousussa. Puheenjohtaja arvelee syyksi sitä, että valmennuspuolta on pystytty kehittämään.

Entinen maajoukkuevalmentaja Juha Taini valmentaa jäseniä leireillä. Seuran omat valmentajat ovat hakeneet lisää oppia koulutuksista.

– Valmennus on saatu nostettua uudelle tasolle. Odotamme innolla alkavaa suunnistuskesää, Ruokola sanoo.

Virpi Kupiainen-Ämmälä