Yrittäjien ja asiakkaiden toiveet toteutuvat edes osoittain – Pysäköinti halpenee lauantaina, osa paikoista jopa ilmaisia

Pysäköinti muuttuu Seinäjoen ydinkeskustassa joulukaupan ajaksi ilmaiseksi tai poikkeuksellisen edulliseksi.

Seinäjoen ydinkeskustan yrittäjät ovat pitkään toivoneet, että kaupunki luopuisi pysäköintimaksuista. Asia on ollut tavallista painokkaammin esillä sen jälkeen, kun Ideapark avasi ovensa vuosi sitten.

Varsingin maakunnaan väki on pitänyt pysäköintimaksuja kynnyskysymyksenä kaupungille tulolle. Maaseudulla kun ei ole totuttu siihen, että ostoksille tulosta pitää maksaa.

Toiveeseen ei ole taivuttu. Nyt joustoa on löytynyt sen verran, että marras-joulukuussa lauantaina pysäköinti on edullisempaa tai jopa ilmaista.

Kadunvarsille saa lauantaina pysäköidä ensimmäisen tunnin hinnalla eli 1,50 eurolla vaikka koko päiväksi. Hinta on voimassa kaikilla Seinäjoen kaupungin omistaman Seiparkin hallinnoimilla kadunvarsipysäköintialueilla.

Kauppaseinäjoki tarjoaa EPS-torin ja Torikeskuksen pysäköintihalleissa ilmaisen pysäköinnin lauantaisin kello 10-18 vuoden loppuun saakka. Halleissa on 1200 autopaikkaa.

Seiparkin toimitusjohtaja Mika Mäntykoski tietää, että kuluva vuosi on ollut yrittäjille haastava.

– Yrittäjien kanssa on keskusteltu siitä, miten saisimme madallettua keskusta-asioinnin kynnystä. Perinteiseen tyyliin kadunvarsipysäköinnin maksullisuus nousee usein esiin asiana, jonka kautta kaupunki ja kiinteistöt voisivat tilanteeseen vaikuttaa.

Koronavuotena etenkin lauantain pysäköintimäärät ovat laskeneet.

– Joulusesongin vauhdittamiseksi päädyttiin ratkaisuun, joka on taloudellisesti toteutettavissa ja osaltaan toivottavasti virkistää lauantaita ostospäivänä, Mäntykoski toteaa.

Mäntykoski saa usein vastata kysymykseen siitä, miksi keskustan pysäköintimaksuja ei voida poistaa kokonaan.

– Se on vaikeaa, koska tulot ohjautuvat täysimääräisesti rakenteellisen pysäköinnin toteuttamiseen kaupungin strategian mukaisesti. Tästä esimerkkinä Toriparkki, jonka rakentaminen on mahdollistanut viime vuosien keskustan rakennushankkeiden ja muun muassa uuden Keskustorin toteuttamisen.

Lauantaipysäköintikampanjan takana ovat kaupunki, Seipark, Kauppaseinäjoki ja Cityteam. Kampanjan avulla halutaan nostaa esiin keskusta-alueella jo sijaitsevia kauppakeskuksia ja pysäköintialueita, joissa on yli 800 ilmaista autopaikkaa joka päivä. Ne löytyvät Megakeskuksesta, Lehtisen tontilta, Pollarin talon tontilta, Ostoskulmasta ja Maakunnankadun pysäköintialueelta.

Kampanjan toteuttajat toivovat, että yritykset hyödyntävät kampanjaa toiminnassaan ja markkinoinnissaan.

– Merkittävien vaikutusten saamiseksi tarvitaan aktiivisuutta kaikilta osapuolilta. Tämä on hieno yhteistyön ja neuvottelujen tulos, johon ajatus lähti keskustan yrittäjien toiveesta. Lopputulos näkyy toivottavasti myös joulukaupan tuloksessa, vaikka ajat ovat muuten vaikeita, sanoo Cityteamin puheenjohtaja Anu Luukko Seinäjoen Yrittäjistä.

Virpi Kupiainen-Ämmälä