Uutiset

Oopperakuorot ovat tärkeä osa Ilmajoen Musiikkijuhlien identiteettiä – "Talkoolaiset saavat hienon mahdollisuuden seurata ammattilaisten työtä läheltä"

Ilkan ranta on Laura Rajalalle tuttu paikka.
Ilkan ranta on Laura Rajalalle tuttu paikka.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Ilmajoen musiikkijuhlat alkoivat torstaina. Silloin kantaesityksensä Ilmajoen museonrannassa sai lapuanliikkeestä kertova ooppera Hiljaiset perivät maan.

Tunnettujen oopperatähtien vanavedessä lavalle astelee joukko musiikkimaailmalle tuntemattomia tähtiä. Kyseessä ovat lapsi- ja nuorisokuorojen sekä varsinaisen oopperakuoron laulajat. Ilmajoen musiikkijuhlat on tunnettu siitä, että kuorolaiset ovat alueen asukkaita, joille laulaminen on harrastus.

Lapsikuoroa luotsaavan Marjut Vuorennon mielestä Ilmajoen musiikkijuhlat menettäisivät identiteettinsä, jos kansankuoro vaihdettaisiin palkallisiin ammattilaisiin.

– En usko, että oopperaa pystyttäisiin edes esittämään ilman talkooväkeä. Kuorolaiset ja muut talkoolaiset ovat tärkeä osa musiikkijuhlia.

Monta roolia

Lapsi- ja nuorisokuorossa laulaa tänä vuonna parisenkymmentä henkeä. Jouni Rissasen luotsaamassa aikuiskuorossa on 40 laulajaa.

Monet laulajat ovat aloittaneet musiikkimatkansa lapsikuorosta ja siirtynyt täysi-ikäisyyden lähestyessä oopperakuoroon.

Tämä on muutaman vuoden kuluttua edessä myös Laura Rajalalla. Ilmajoen Ahonkylässä asuva, 15-vuotias tyttö on laulanut kuorossa yhdeksän vuotta.

– Pidän laulamisesta, mutta opperassa on kivaa se, että siinä pääsee myös näyttelemään.

Rajala viittaa siihen, että kuorolaiset eivät laula oopperassa siistissä rivissä, vaan ovat liikuteltava elementti, jolla ohjaaja saa luotua näyttäviä joukkokohtauksia. Kuorolaiset saattavat myös esittää esimerkiksi kylänraitilla leikkiviä lapsia, päähenkilöiden jälkikasvua, hautajaisvieraita tai evakkojunalle kiirehtiviä kyläläisiä. Tänä kesänä kuorolaiset muuntautuvat lapualaisiksi ja punapaidoiksi.

Vuoden ooppera

Hiljaiset perivät maan -oopperan kantaesitys piti olla jo ennen koronaa vuonna 2020. Epidemia lykkäsi esitystä kaksi vuotta. Kuorolaiset ovat pitäneet taitojaan yllä treenaamalla tauon aikana.

Laura Rajalan mielestä harjoituksia on ollut sopivasti eikä laulaminen ole haitannut koulua tai muita harrastuksia. Kesällä ooppera-aikana saattaa pitää kiirettä, sillä tyttö harrastaa myös pesäpalloa.

– Kerran oli pesisleiri yhtä aikaa ja kävin esitysten välissä pelaamassa. Tulin sitten pelipuku päällä oopperaan, Rajala muistaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Laura Rajala aloitti laulamisen lapsikuorossa kuuden vuoden ikäisenä.
Kuva: Rajalan perhealbumi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hieno mahdollisuus

Musiikinopettajana Ilmajoen yläkoulussa työskentelevä Vuorento pitää huippuammattilaisten kanssa samalla lavalla olemista ilmajokelaisille nuorille ainutlaatuisena voimavarana.

– Kuorolaiset näkevät läheltä, millaista laulajan ja muusikon työ on. Heillä on mahdollisuus oppia esikuviltaan valtavasti.

Vuorento on harmissaan, että koronavuosien takia Hiljaiset perivä maan -oopperaa tehdään vain yksi kesä.

– Kyseessä on vaativa ooppera ja kaikki ovat harjoitelleet paljon. Ooppera on ihanaa laulettavaa. Haasteellista ja rytmikästä, Vuorento kuvailee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Missä ja koska?

Ilmajoen musiikkijuhlat järhestetään Ilmajoella 9. - 20. kesäkuuta.

Hiljaiset perivät maan -oopperan kantaesitys oli 9.6.

Oopperan lisäksi ohjelmassa on konsertteja.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka