Uutiset

Opiskelijat ottivat varaslähdon vappuun – Muut kokoontuvat Keskustorille maanantaina

Vappu on opiskelijajuhlista näkyvin. Silloin kulkue suuntaa ammattikorkeakoululta rautatieasemalle pesemään Tuolta se tulee, tuolta se tulee -patsaan.
Vappu on opiskelijajuhlista näkyvin. Silloin kulkue suuntaa ammattikorkeakoululta rautatieasemalle pesemään Tuolta se tulee, tuolta se tulee -patsaan.
Kuva: Samo
  • Epari

Kevät ja vappu ovat täällä taas! Vappua juhlistetaan Seinäjoella perinteiseen tapaan. Juhlapaikkana on Keskustori, jossa on maanantaina 1. toukokuuta hulinaa kello 8–17. Kello 11.30 esiintyy Rautatieläisten soittokunta. Sen jälkeen vuorossa ovat poliittiset puheet.

Myyjiä torille on tulossa kolmisenkymmentä. Koska kaikki eivät mahdu varsinaiselle torille, myyjiä on sijoitettu myös Kalevankadulle ja Koulukadulle. Lasten leikkipaikka possujunineen ja pomppulinnoineen löytyy Koulukadulta.

Seinäjoen vapunviettoa on rajoitettu viime vuosina ja sen takia vapputorin ilme on siistiytynyt.

Tänäkään vuonna Seinäjoen vapputorille ei ole asiaa väri- eikä hajuaineiden kanssa. Kieltoa valvotaan torin sisääntuloväylillä ja tarvittaessa kieltoa rikkovat henkilöt ohjataan pois torilta. Alueella on myös kameravalvonta.

Vapputorin järjestelyistä vastaavan suunnistusseura Rasti-Jussien Mauno Näsi vetoaa jälleen kerran lasten vanhempiin ja toivoo, etteivät he hanki jälkikasvulleen sotkemiseen tarkoitettuja aineita.

– Alaikäiset lapset ovat tässä mielessä vanhempiensa vastuulla. Tori on siistiytynyt viime vuosina ja siitä on tullut paljon kiitosta niin asiakkailta kuin kauppiailtakin.

Vapputori on Rasti-Jusseille tärkeä tulonlähde. Tuotto käytetään lasten ja nuorten suunnistusharrastuksen tukemiseen.

Kaikki myyjät eivät mahdu Seinäjoen Keskustorille, joten vappu levittäytyy myös lähikaduille.
Kuva: Tomi Kosonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Opiskelijoiden vappu on kiireinen

Opiskelijoiden vappunjuhlinta ei rajoitu yhteen päivään. Esimerkiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Samon ensimmäiset vappujuhlat pidettiin jo 24. huhtikuuta. Tapahtumavastaava Laura Levä kuvailee omaa vappuaan työntäyteiseksi.

Seinäjoen opiskelijavapun aikana voi esimerkiksi suorittaa Wappu Grand Prix -kisan kaupungin anniskeluravintoloita kiertämällä sekä harjoittaa omatoimista kaupunkisuunnistusta.

Seinäjoella huolehditaan vappuilijoiden hyvinvoinnista siihen varatulla erillisellä hyvinvointipäivällä, jolloin on mahdollisuus jumpata, joogata ja harjoittaa äänimaljarentoutusta. Kyydissä mukana pysymisen tärkeää taitoa voi käydä harjoittelemassa ilmatäytteisellä härkärodeolla.

Seinäjoen opiskelijavapun pääjuhla on vapunaaton kulkue Framin Kampusrannasta rautatieasemalle, jossa Tuolta se tulee, tuolta se tulee -patsas pestään perinteitä kunnioittaen tänäkin vuonna.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Opiskelijoiden vappukulkue näkyy ja kuuluu.
Kuva: Samo

Haalarit ovat opiskelijan luottovaate

Vaikka vapussa on kyse juhlasta, korkeakouluopiskelijat eivät kukkamekkoja käytä. Heidän vapun luottovaate on työmiehen haalarit, jota on "paikattu" erilaisilla merkeillä.

Jokaisella alalla on oman väriset haalarit. Haalareissa näkyy usein myös roikkuvia esineitä, kuten lapioita ja ämpäreitä. Tärkeimpänä ovat "paikat" eli haalarimerkit. Merkkejä kerätään tapahtumista ja niitä voi myös ostaa.

– Haalareihin kerätään muistoja. Merkit ja erinäköiset härpäkkeet kertovat siitä, mitä on tullut tehtyä opiskeluaikoina. Tapahtumat luovat yhteisöllisyyttä ja tasapainoa välillä hektiseenkin opiskeluun. Pääsee viettämään aikaa kavereidensa kanssa ja löytää ehkä uusiakin tuttavuuksia, samolaiset avaavat asiaa.

Haalareiden värit kertovat opiskelualan

Geronomi - oranssi

Insinööri - violetti

Kirjasto- ja tietopalveluala - tummansininen

Kulttuuri - musta

Liiketalous - viininpunainen

Restonomi - punainen

Sosionomi - keltainen

Terveysala - vihreä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka