Uutiset

Paljon puhuttanut Paimentyttö saa pesuvetensä takaisin – Toisesta teoksesta vesi katkaistiin vuosia sitten ja allas peitettiin metallilevyillä

Paimentyttö-patsaan edessä ollut vesiallas on poistettu ja tilalla on soraa.
Paimentyttö-patsaan edessä ollut vesiallas on poistettu ja tilalla on soraa.
Kuva: Tanja Korpela
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Paimentyttö on pessyt kasvojaan Seinäjoen Keskuspuistossa 59 vuotta. Suurten koivujen katseessa sijaitseva, Jussi Koivusalon tekemä veistos on jäänyt monelta huomaamatta. Paimentyttö nousi parrasvaloihin muutama viikko sitten, kun sen pesuvesi vaihdettiin sepeliin.

Ratkaisu herätti negatiivisia tunteita. Asiaa on pohdittu niin lehtien sivuilla kuin sosiaalisessa mediassakin.

Miksi Paimentytöltä vietiin vesi? Kysymykseen vastaa kaupunginpuutarhuri Kari Hirvensalo.

– Alueella oleva lasten leikkikenttä siirtyi entisen suihkulähteen kohdalle ja samalla lähemmäs patsasta. Ei ole turvallista, että leikkipaikan lähellä on vettä.

Jos sekä suihkulähdeallas että Paimentytön vesiallas olisi haluttu säästää, molemmat olisivat vaatineet peruskorjauksen.

– Paimentytön altaan vedenkierrossa on ollut ongelmia. Maan alla olevat vanhat putkistot ovat ilmeisesti huonossa kunnossa, selvittää kaupungin vihertyöpäällikkö Kari Kankaanpää Ilkka-Pohjalaisessa julkaistussa jutussa.

Paimentyttö on joutunut peseytymään sepelillä syksystä saakka. Välillä kivikasa on ollut kaupunkilaisista kohtuuttomankin suuri. Asia on huvittanut ohikulkijoita.

– Ratkaisu ei ole pysyvä. Joku keino piti kuitenkin syksyn pimeydessä keksiä ja tähän päädyttiin, Hirvensalo toteaa.

Vesi solisee pian uudelleen

Paimentyttöpatsas kuuluu Seinäjoen kaupungin taidekokoelmaan.

Seinäjoen Taidehallin taidekuraattori Sanna Karimäki-Nuutinen ei ole puistotoimen ratkaisusta innoissaan.

– Asia tuli esille ihan puskista kun tuttuni vinkkasi katsomaan postausta Facebookin Puskaradiosta. En pidä ratkaisua onnistuneena. Kyse on tiedotuskatkoksesta eikä asiaan liity mitään dramatiikkaa.

Karimäki-Nuutinen ja Seinäjoen kaupuingin julkisen taiteen koordinaattori Maya Syrjälä painottavat, ettei kyseessä ole pysyvä ratkaisu. Kyseessä on kaksiosainen teos, joka koostuu patsaasta ja vesielementistä. Toista osaa ei voi ottaa pois teoksen ideaa muuttamatta, joten Paimentyttö saa lampensa takaisin.

– Selvittelemme, miten asia saataisiin korjattua. Ensisijaisesti tullaan puhumaan soran poistosta ja vesiaiheen palauttamisesta. Asia pyritään hoitamaan mahdollisimman pian.

Syrjälä ja Karimäki-Nuutinen ovat tyytyväisiä siihen, että muutos on herättänyt keskustelua. Se kertoo siitä, että Paimentyttö on asukkaille tärkeä.

– Julkiset taideteokset ovat osa kaupunkilaisten arkiympäristöä ja on ilahduttavaa, että teoksen kohtalo koskettaa asukkaita, Syrjälä sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Paimentyttö

Patsas on seinäjokelaisen kuvanveistäjän Jussi Koivusalon käsialaa.

Patsas valmistui vuonna 1963.

Patsaan Seinäjoen kaupungille lahjoittivat Seinäjoen Yksityis-

yrittäjät ja Yrittäjänaiset.

Patsas sijaitsee Seinäjoen Keskuspuiston Kalevankadun puoleisessa nurkkauksessa.

Patsas sai kohdevalaistuksen vuonna 1999. Samalla lähteestä tehtiin isompi ja allasalue sai luonnonkivilaatoituksen ja

kasvillisuutta ympärilleen.

Toisestakin teoksesta puuttuu nykyään vesi

Seinäjoen kaupungilla on Paimentytön lisäksi kaksi muuta teosta, joihin kuuluu vesielementti. Toinen niistä sijaitsee Kirkkopuistossa Lakeuden Ristin tornin juurella. Alvar Aallon suunnittelema Elämän lähteellä -niminen teos on osa Aalto-keskusta.

Teos on yksi esimerkki siitä, miten Alvar Aalto otti suunnittelussaan huomioon pienimmätkin yksityiskohdat: Elämän lähteellä -teos näkyy Lakeuden Ristin Hyllykallion puoleisen parvekkeen lattiassa olevasta aukosta. Sateella vesi tippuu tornista suoraan teokseen altaaseen.

Toinen vesielementin sisältävä teos on uimahalli-urheilutalon sisäänkäynnin edustalla. Raimo Utriaisen teos Ystävyyttä yli rajojen kuvaa rauhaa ja ystävyyttä. Teräksestä ja alumiinista valmistettu teos paljastettiin vuonna 1987 kansainvälisessä juhlassa, jossa oli läsnä edustajat Seinäjoen yhdeksästä ystävyyskaupungista.

Vettä teoksen ympärillä ei ole virrannut vuosiin. Kyseessä tuntuu olevan pitkäaikainen ratkaisu, sillä vesikouru on peitetty metallilevyillä.

– Tämän vesiaiheen kuntokartoitusta ja kunnostusta arvioidaan erikseen. Asiaa ei ole vielä selvitelty ollenkaan, Karimäki-Nuutinen sanoo.

Raimo Uimosen Ystävyyttä yli rajojen -teos on ollut ilman vettä jo vuosia, vaikka teos ja vesi muodostavat yhdessä taiteilijan suunnitteleman kokonaisuuden. Vesiaihe on peitetty metallilevyillä.  
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lakeuden Ristin juurella olevan Elämän lähteellä -teoksen vesi poistetaan talveksi. Vesi alkaa solista uudelleen tällä viikolla.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Vesi hankala elementti

Vesi tuntuu olevan taideteoksissa sekä suihkulähteissä ja -altaissa haastava elementti.

Paimentytön kanssa samassa puistossa ollut koristeallas olisi vaatinut peruskorjauksen. Sitä ei tehty, vaan isohko allas sai väistyä paikalle nousevan avaruusaiheisen leikkikentän tieltä.

Seinäjoen Torikeskuksen pihapiirissä olevan torin suihkulähteessä oli aikanaan vuoto-ongelma, minkä vuoksi allas oli tyhjänä vuosia. Sitä ei kunnostettu, vaan sen päälle rakennettiin esiintymislava viitisen vuotta sitten.

Seinäjoen kaupungintalon pihapiirissä Kansalaistorilla oleva suihkulähde poistettiin käytöstä jo vuosia sitten. Se kunnostetaan torialueen remontin yhteydessä vuoden kuluttua.

– Silloin myös vuosia käyttämättä olleet sivusuihkut saadaan taas käyttöön, kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi iloitsee.

Seinäjoen kaupungilla on toiminnassa enää vain muutama koristeellinen vesiaihe: Kasperissa on koristeallas. Seinäjoessa on vesisuihkut Törnävän Ankkalammen kohdalla ja keskustassa Kirkkokadun liepeillä.

– Meillä on kauniita luonnonvesiä kuten Seinäjoki, Pajuluoma ja Kyrkösjärvi, kaupunginpuutarhuri muistuttaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Elämän lähteellä -teos näkyy Lakeuden Ristin Hyllykallion puoleisen parvekkeen lattiassa olevasta aukosta. Sateella vesi tippuu tornista suoraan teokseen altaaseen.
Kuva: Nikke Kinnunen

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka