Uutiset

Paviljonki, Patruunatehdas ja paljon muuta – Tarkista, vieläkö muistat Seinäjoen vuoden 2022 tärkeimmät tapahtumat

Lapuan Patruunatehtaan tragedia työllistää nyt kulttuuriväkeä. Patruunatehdas-näytelmä sai ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterissa alkusyksystä. Lapua 1976 -elokuva puolestaan tulee valkokankaille keväällä 2023.
Lapuan Patruunatehtaan tragedia työllistää nyt kulttuuriväkeä. Patruunatehdas-näytelmä sai ensi-iltansa Seinäjoen kaupunginteatterissa alkusyksystä. Lapua 1976 -elokuva puolestaan tulee valkokankaille keväällä 2023.
Kuva: Jukka Kontkanen
  • Epari
Seinäjoen Keskustorin paviljonki valmistui monien vaiheiden ja vastoinkäymisten jälkeen vihdoin elokuussa. Avajaisissa esiintyivät myös Susanna Erkinheimo ja Laitakaupungin Orkesteri.
Kuva: Tero Hautamäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ukrainan sota näkyi Seinäjoella monella tavalla. Sota sai kaupunkilaiset antamaan tavaroita ja aikaansa ukrainalaisten auttamiseksi. Kuva on SPR:n Seinäjoen osaston avustuspisteeltä, jossa Eliisa Leppiniemi ja Marjatta Mäkinen lajittelivat lahjoitettua tavaraa. Pakolaisille perustettiin vastaanottokeskus Törnävän Piirille. Osa heistä asuu vastaanottokeskuksen vuokraamissa asunnoissa ympäri kaupunkia.  
Kuva: Jaakko Elenius
Törnävän sairaala-alueen historiaa huokuvaan ympäristöön rakentuu Seinäjoen uusin kaupunginosa Piiri. Tänä vuonna sinne avattiin muun muassa hostelli ja ravintola. Yrityksiä alueella on jo liki pari sataa. Ensimmäiset asunnot alueelle ovat parhaillaan työn alla. Kuvassa Ravintola Verstaan yrittäjät Viivi Loppela ja Rami Haavisto sekä Teatteri Hysterian Juulia Soidinaho.
Kuva: Tomi Kosonen
Kaikkia festivaaleja juhlittiin parin vuoden koronatauon jälkeen. Provinssia vietettiin hirmuhelteessä laajennetulla juhla-alueella. Tangomarkkinat teki tänä vuonna uudistuksia. Vauhtiajot palasi Lakeudenpuistosta Kirkkokadulle. Solar Sound puolestaan muutti Kirkkokadulta jalkapallostadionille.
Kuva: Tanja Korpela
Kaupunkilaiset älähtivät, kun Seinäjoen Keskuspuistossa oleva Paimentyttö-patsas menetti yllättäen pesuvetensä. Jussi Koivusalon veistokseen kuuluva lampi täytettiin 59 vuoden jälkeen turvallisuussyistä sepelillä. Vesielementti on luvattu palauttaa tavalla tai toisella, sillä se on oleellinen osa teosta.  
Kuva: Tanja Korpela
Elokuussa Alman pihapiirissä avattiin täysin remontoitu Pollarin talo. Nykyisin punamullan värinen rakennus on elänyt Seinäjoen tarinaa yli sadan vuoden ajan. Nyt yläkerrassa on kaksi sviittiä ja alakerrassa kaksi kokoustilaa. Talon arkkitehtisuunnittelu on Anne Kaivo-ojan käsialaa.
Kuva: Kati Ala-Renko
Avaruusaiheinen leikkipuisto avattiin Keskuspuistoon. Puistossa on kaksi leikkialuetta, iso avaruusalus ja 8 metriä korkea raketti liukumäkineen.
Kuva: Kati Ala-Renko
Seinäjoen Vaasantien varteen avattiin keväällä Graffitilandia. Entisen romu- ja sekatavarakaupan tilat, noin 2000 neliötä, täyttyivät värikkäällä katutaiteella, joka otti parhaimmillaan myös kantaa. Ensi vuonna toiminta jatkuu.
Kuva: Tero Hautamäki
Tämä Ruusut ja risut -palstalla julkaistu kommentti sai lukijat takajaloilleen. Asia pohdittiin Eparin Facebook-sivulla pitkään. Viesti keräsi huimat 232 kommenttia ja 401 reagointia. Kannattaa pistää Eparin Facebook-sivu ja Instagram-tili seurantaan, niin tiedät enemmän kuin pelkkää lehteä lukemalla.
Nurmon kirjasto muutti remontoituihin tiloihin entiselle kunnantalolle. Uusista 1600 neliön tiloista löytyvät mm. peli-, kokous- ja opiskelutilat sekä satapaikkainen Nurmo-sali.
Kuva: Kati Ala-Renko
Seinäjoen jättihanke eli rautatieaseman uudistaminen alkoi. Ensin rakennetaan perhekeskus Aallokko, pysäköintitalo ja toimistorakennuksia.
Kuva: Tomi Kosonen
Seinäjoen katukuvaan ilmestyi y satoja sähkopotkulautoja. Haittapuolena ovat olleet lautoihin liittyvät onnettomuudet. Ongelmia on aiheuttanut myös pysäköityihin lautoihin kohdistunut ilkivalta.
Kuva: Kuvituskuva/Katja Lahti
Björkenheimin uusi silta valmistui Törnävälle. Vuonna 1922 rakennettu vanha silta jäi peruskorjauksen jälkeen kevyen liikenteen käyttöön.
Kuva: Tanja Korpela
Itikan risteyksessä sijaitsevan Museokeskus Tiklaksen rakennusurakat jäädytettiin. Kansalaisopiston entisen kiinteistön muutostyöt maksaisivat nyt lähes tuplasti sen, mitä niihin vielä vuosi sitten arvioitiin kuluvan.
Kuva: Kari Löfhjelm
Epari ei jäänyt tänäkään vuonna ilman palkintoja Suomen Uutismedian liiton järjestämässä kaupunkilehtikilpailussa. Tällä kerralla voitto tuli sarjassa, jossa arvioitiin jutun, kuvituksen ja taiton kokonaisuutta. Voittoisan jutun otsikolla Matka multaan kirjoitti Virpi Kupiainen-Ämmälä ja kuvitti Anni Hakkarainen. Lisäksi Kupiainen-Ämmälän toinen juttu, Koronalla on vihaiset kasvot, sai kilpailussa kunniamaininnan.
Energiakriisi otettiin myös Seinäjoella tosissaan. Kaupunki säästää sähköä monella tavalla. Konsteina ovat olleet muun muassa katuvalojen valaisuajan lyhentäminen ja kaupungin kiinteistöjen lämpötilan lasku 21 asteesta 20 asteeseen. Keskustorin kannen lämmitys lopetetaan ensi vuoden alussa.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka