Uutiset

Pelaajapula on naiskrokotiilien menestyksen esteenä – Miesten joukkueella on nyt mahdollisuus Vaahteraliigan voittoon

Crocodilesin naiset ovat treenanneet pelikuvioita kahdesti viikossa Wirokit-areenalla Jouppilanvuoren tekonurmella.
Crocodilesin naiset ovat treenanneet pelikuvioita kahdesti viikossa Wirokit-areenalla Jouppilanvuoren tekonurmella.
Kuva: Hannu Lusa
  • Hannu Lusa

Seinäjoen Crocodilesin naisten amerikkalaisen jalkapallon joukkue pelasi tällä kaudella naisten 2. divisioonassa, jossa se voitti runkosarjassa neljä ja hävisi kaksi ottelua. Seura sijoittui sarjassa lopulta kolmanneksi hävittyään välierissä Porvoon/Hyvinkään yhdistelmäjoukkueelle.

Viime kaudella croconaiset eivät saaneet naisjoukkuetta kasaan, sillä pelaajia ei ollut riittävästi. Edelliskausi 1-divisioonassa jäi kesken loukkaantumisten vuoksi. Kymmenen vuotta naiset saavuttivat kokeneella joukkueella SM-hopeaa.

Kaikki tervetulleita

Vuonna 2011 perustetussa joukkueessa on lainapelaajien lisäksi viitisentoista pelaajaa. Joukkueenjohtaja Anni Mäntylän mukaan porukan tavoitteenaan on nousta lähivuosina takaisin korkeammille sarjatasoille. Naiset pyrkivät ensi kaudeksi 1-divisioonaan, jos pelaaja on tarpeeksi.

– Pelaajamäärä pitäisi lähes tuplaantua, jotta pelaaminen 1-divisioonassa olisi järkevää. Naisten 2-divisioonaa pelataan seitsemällä pelaajalla, mutta 1-divisioonassa joukkueessa on oltava 11 pelaajaa, selvittää Mäntylä.

Nyt naiset hakevatkin pelikavereita.

– Meille ovat tervetulleita kaikki, joita vaan laji kiinnostaa. Järjestämme syksyllä harjoituskurssin uusille pelaajille. Harjoituskausi alkaa marraskuussa. Tämän kauden treenit jatkuvat elokuun loppuun saakka, Mäntylä kertoo.

Hauskanpito tärkeintä

Joukkueen päävalmentajana ensimmäistä kautta toiminut brittiläinen Charlie Ovey pitää Crocodilesia hyvin organisoituna seurana.

– On ollut mukava nostaa naisia ylöspäin, kun heillä on ollut vähän hiljaisempaa viime vuosina. Joukkueessa on muutamalla pelaajalla kokemusta kansainvälisiltä pelikentiltä ja osalla ei lainkaan pelikokemusta. Tärkeintä joukkueessa on kutenkin pitää hauskaa.

Kovatasoinen sarja

Crocodilensin naisjoukkueessa kokemusta edustaa kahdeksatta vuotta jenkkifutista pelaava pelinrakentaja Elisa Laine, 25. Neljä vuotta Seinäjoella asunut Laine on voittanut kolme kertaa lajin SM-kultaa Helsingin Wolverinesissä.

Laine yllättyi 2. divisioonan tasosta.

– Sarjan taso oli yllättävän kova. Se on samaa tasoa kuin SM-sarja oli viisi vuotta sitten. Monelta sarjassa pelaavalta löytyy maajoukkuepelaajiakin.

Konkarin mielestä jenkkifutis sopii hyvin myös naisille.

– Laji on salliva ja hyväksyvä. Kaikille löytyy oma tehtävä oli sitten minkä näköinen tai kokoinen tahansa. Eri pelipaikoilla tarvitaan omanlaisia ominaisuuksia.

Amerikkalaista jalkapalloa Laine ei pidä vaarallisena, sillä tekniikan harjoittelulla ja varusteilla pystytään välttämään loukkaantumisia.

Pelireissuille croconaiset ovat matkanneet niin Porvooseen kuin Rovaniemellekin.

– Kalliiksi homma ei silti ole tullut. Itse ei ole tarvinnut maksaa kuin kausimaksut, johon sisältyvät kaikki harjoitukset ja pelimatkat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Crocodilesin naisten joukkuetta valmensivat kuluneella kaudella brittiläinen päävalmentaja Charlie Ovey ja apuvalmentaja Johanna Päkkilä.
Kuva: Hannu Lusa

Laji vei heti mukaansa

Joukkueen keltanokka Jenni Kivelä, 28, aloitti jenkkifutiksen viime syksynä.

– Tulin kokeilemaan avoimiin harjoituksiin ja innostuin heti. Aikaisemmin pelasin pesistä alemmilla tasoilla Maila-Jusseissa.

Kivelä ei pidä jenkkifutista liian vaikeana aloittelijoille.

– Itse en tiennyt lajista juuri mitään aloittaessa. Pääsin kuitenkin aika nopeasti kyytiin mukaan.

Kivelä on tyytyväinen kauteen.

– Pelikausi oli hyvä ja ehjä. Saimme onnistumisia niin yksilö- kuin joukkuetasollakin. Sain myös paljon uusia ystäviä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Crocojen naisjoukkueessa kokemusta edustava pelinrakentaja Elisa Laine ja ensikertalainen linjapelaaja Jenni Kivelä pitivät kuluneen kauden joukkuetta hyvähenkisenä.
Kuva: Hannu Lusa

Kärjen miehillä on avaimet voittoon

Cocodilesin miehet ovat Vaahteraliigan runkosarjan kärjessä. Joukkueenjohtaja Marko Tuominiemi on tyytyväinen joukkueensa otteisiin. Joukkue on voittanut kaikki pelaamansa yhdeksän ottelua.

– Meillä on vahva nuori joukkue, joka on kehittynyt vuodessa hyvin. Joukkue on treenannut paljon amerikkalaisen päävalmentajan Keary Iarussin alaisuudessa. Hänellä on langat erittäin hyvin käsissä.

Crocodilesilla on yksi SM-kulta vuodelta 2001. Viime vuonna joukkue saavutti hopeaa hävittyään finaalissa viime sekunneilla Kuopiossa Steelersille.

Nyt joukkueella on Tuominiemen mukaan tavoitteena kirkastaa mitalin väriä ja ottaa historiansa toinen mestaruus.

– Meillä on nyt sellainen joukkue, jolla on siihen kaikki avaimet.

Yleisökeskiarvo on sarjan paras

Crocodiles pelaa runkosarjassa elokuussa vielä kolme ottelua: vieraissa Vaasan Royalsia ja kotona Helsingin Roostersia ja Kuopion Steelersiä vastaan.

Sen jälkeen ovat vuorossa välierät syyskuun alussa. Sarjan ykkönen kohtaa nelosen ja kakkonen kolmosen. Otteluparien voittajat kohtaavat finaalissa.

Hyvin menestyneen joukkueen pelit ovat kiinnostaneet katsojia. Kannattajia on Wirokit-stadionilla ollut kuluvalla kaudella ennätysmäisesti.

– Yleisökeskiarvomme on sarjan paras. Se on noin 550 katsojaa ottelua kohden eli noin sata katsojaa enemmän kuin viime kaudella, Tuominiemi iloitsee.

Upeat puitteet finaaliottelulle

Krokotiilit ovatkin vahvasti matkalla kohti Vaahteraliigan finaaliottelua, joka pelataan Seinäjoella 9. syyskuuta.

Tuominiemi on iloissaan, kun mestaruusottelu saadaan ensimmäisen kerran Seinäjoelle ja vieläpä OmaSp-stadionille.

– Stadion tarjoaa erittäin hienot puitteet. Ottelu on merkittävä tapahtuma seuralle.

Tuominiemi odottaa paikalle runsaasti yleisöä.

– Vaahteramalja kerää jenkkifutiksen ystäviä ympäri maata. Jos olemme finaalissa, odotamme paikalle 3 000 katsojaa. Jos vastassamme on Kuopion Steelers tai Vaasan Royals niin jopa 4 000 on mahdollista.

Samana viikonloppuna vierekkäisellä seuran Wirokit-stadionilla järjestetään junioreille jenkkifutisturnaus.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka