Uutiset

Perkeleellä kunnostetun talon ostopäätös syntyi ilman puolison lupaa – Nyt Kurjen Puutarhan yrttitarhalla työskentelee 300 000 lentävää sotilasta

Merja ja Leighton Phoenixin koti tunnetaan Suutalan tilana. Siinä on aikanaan asunut emännän äidin isän äiti Sanna Katariina Suutala.  
Merja ja Leighton Phoenixin koti tunnetaan Suutalan tilana. Siinä on aikanaan asunut emännän äidin isän äiti Sanna Katariina Suutala.  
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Teillä on edessä ihan mahdoton urakka! Eihän tällaista kukaan osta, totesi Merja Phoenix kiinteistönvälittäjälle katsoessaan ränsistyneen näköisen pohjalaistalon irti revittyä lattiaa ja sen alta paljastunutta valtavaa kuoppaa. Oli vuosi 2018 ja tapahtumapaikkana Lapuan keskusta.

Paria päivää myöhemmin Phoenix oli talon emäntä. Hän osti kaksifooninkisen, noin 300 neliöisen rakennuksen, vaikka puoliso Leighton Phoenix oli nähnyt sen vain kuvista. Virallista ostolupaakaan mieheltä ei ollut vielä herunut.

Talokaupat tiesivät muuttoa silloisesta kotikunnasta Rääkkylästä Lapualle. Paikkakunnalta kotoisin olevalle Merja Phoenixille kyseessä oli pitkäaikaisen unelman toteutuminen. Paluu juurille. Bluesmuusikkona työskentelevä, Englannista Suomeen muuttanut puoliso ei empinyt muuttaa puukkojunkkarien syntysijoille.

Paikkakunnan vaihdos tapahtui yhtä nopeasti kuin talokaupatkin.

– Kävimme muuttokuorman kanssa pankissa allekirjoittamassa lainapaperit. Saimme avaimet ja ajoimme uuden kodin pihaan, Merja Phoenix selvittää.

Perkeleellä kunnostettu talo

Kun kaksilapsinen perhe ehti tutustua 1880-luvulla rakennettuun hirsitaloon, vastassa oli pääasiassa mukavia yllätyksiä.

– Terve talo tämä on. Edellinen ostajaehdokas oli ilmeisesti avannut lattian tarkistaakseen löytyykö sen alta ongelmia. Ei löytynyt. Ryhdyimme heti kunnostamaan paikkoja. Laitoimme vain tuvan oven säppiin, etteivät lapset päässeet ryömimään lattian alle, Phoenix muistelee suu hymyssä.

Vaikka perinnetalo oli odotettua paremmassa kunnossa, tekemistä on riittänyt.

– Monella perkeleellä tätä tupaa on rakennettu. Vasara ja naula eivät olleet puolisolle tänne tullessa kovin tuttuja elementtejä, mutta tekemällä oppii.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Työn saanti ei uudella paikkakunnalla ollut ongelma, sillä työ muutti Phoenixien mukana. He olivat perustaneet Rääkkylään yrttejä kasvattavan ja myyvän Kurjen Puutarhan. Kasvihuone siirrettiin Lapualle Suutalankujalle.

– Olemme ihan keskustassa, mutta silti piilossa. Olemmekin sanoneet, että elämme salaisessa puutarhassa, Merja Phoenix sanoo.

Asiakkaat ovat silti löytäneet puutarhalle hyvin. Niin hyvin, että Tiina Taivaljärvi on avannut vanhaan aittaan viikonloppuisin auki olevan gluteenittoman kahvilan.

Suurin osa kasveista myydään kauppojen kautta. Valikoimaa riittää. Myynnissä on kuutisenkymentä erilaista yrttiä. Niitä myydään kesän aikana noin 35 000 kappaletta.

– Moni sanoo tulevansa vain katselemaan. Kun he saavat tietoa yrteistä ja neuvoja niiden käyttöön, niin kotiin lähdetään kassin kanssa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yrttien lisäksi Kurjen Puutarhalla kasvatetaan luomutuotantona kesäkukkia kuten mustasilmäsusannaa, keijumekkoa ja kelloköynnöstä.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Yrttejä lääkkeeksi

Kurjen Puutarharhalla kasvatetaan jonkin verran myös kesäkukkia. Ne ovat suomalaisille tutumpia kuin yrtit. Yrteistä monelle tutuimpia ovat ruohosipuli ja italialaisten ruokien makumaailmaan kuuluvat oregano, basilika, rosmariini ja timjami.

Aromaattisia kasvien osista tehtyjä mausteita on Suomessa totuttu ostamaan kuivattuna kaupasta, mutta Merja Phoenix suosittelee kokeilemaan tuoreyrttejä.

– Maku on ihan erilainen. Paljon vahvempi. Vivahteita löytyy paljon. Esimerkiksi basilikaa meillä kasvatetaan kahdeksaa lajiketta.

Yrttejä on jo vuosituhansia käytetty rohdoksina, sillä niillä sanotaan olevan sairauksia ehkäiseviä ja jopa parantavia vaikutuksia.

Phoenix ottaa esimerkiksi kuolemattomuuden yrtin. Sen väitetään muun muassa parantavan vastustuskykyä sekä alentavan verenpainetta, kolesterolia ja verensokeria. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä kuolemattomuuden yrtin käytöllä sanotaan kaikkiaan kaikkiaan olevan elämää pidentävä vaikutus.

– Nuoria lehtiä voi syödä sellaisenaan. Vahva maku yllättää! Perinteisesti lehtiä käytetään teenä, Phoenix opastaa.

Monessa yrtissä on syötävät kukat. Tällainen on esimerkiksi kuvernöörin kukka.

– Lehdet maistuvat valkosipulilta, mutta yrtin syömisen jälkeen hengitys haisee vain hetken. Lila kukka on kaunis vaikka salaatin koristeena. Moni asiakas sanoo vähentäneensä kesäkukkien ostoa ja lisännyt kukkivia yrttejä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuolemattomuuden yrtti (vas.) ja kuvernöörinkukka.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Töissä 300 000 sotilasta

Kurjen Puutarhalla kasvit kasvatetaan luonnonmukaisilla menetelmillä.

– Meillä luomu tarkoittaa luomuturvemultaan hitaasti ja vahvasti kasvatettuja juuria. Moni luulee olevansa huono yrttienhoitaja, kun ei ole saanut kaupasta ostettuja kasvamaan. Niissä on kasvatettu juuria enemmän vihreää osaa. On ihan luonnollista, etteivät huonojuuriset kasvit rehota, Phoenix selvittää.

Luomutilalla ei käytetä kasvunsäätö- eikä kasvinsuojeluaineita.

– Ihmisiä yrttejä hoitamassa on neljä, mutta näkymättömässä työssä on yrittäjän tärkein porukka. Kasvihuoneessa on 300 000 hyönteistä, jotka taistelevat tuhohyönteisiä vastaan. Leppäkertut, petopunkit ja kirvasääsket ovat ahkeria ja tehokkaita sotilaita. Osa niistä muuttaa taimikasseissa asiakkaiden puutarhoihin.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Merja Phoenix haluaa tehdä yrttien käytöstä mahdollisimman vaivatonta. Ripustettava salaatti- ja yrttiruukku pysyy hyvänä koko kesän. Etanat eivät pääse korkealla olevan kasvin kimppuun eikä sade kuraa lehtiä.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
Monet yrtit kasvavat nopeasti isoiksi. Yrttejä voi silti istuttaa tiheänkin, koska niitä on tarkoitus käyttää eikä kasvattaa puskiksi.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Yrtit ovat laiskan kasveja

Yrttien kasvattaminen on helppoa. Ne vaativat kesäkukkia huomattavasti vähemmän hoitoa ja kastelua. Monet niistä eivät ole moksiskaan, vaikka puutarhuri olisi viikon mökillä.

Useat yrtit ovat kotoisin Välimeren alueelta, missä on kuumaa ja kuivaa. Tinjamin, oreganon, rosmariinin ja monen muun kasvin pitää siksi sietää raakojakin olosuhteita.

– Kun kesälomalainen palaa kotiin, yrtit rehottavat. Ne ovat tykänneet hoidosta tai pikemminkin hoitamattomuudesta. Yrtit eivät pidä liiasta kastelusta ja ovat siksi oikeita laiskan ihmisen kukkia, selvittää yrttiyrittäjä Merja Phoenix.

Yrttejä ei tarvitse sääliä, vaan pientäkin taimea on syytä leikata rohkeasti. Phoenixin mukaan suurin palvelus yrtille on käyttää sitä.

– Mitä enemmän yrttiä syöt, sitä paremmin se voi. Nappaa latva pois ja syö se. Ennen kun ehdit hakea lisää, muut latvat ovat tehneet uusia lehtiä. Yrtti tuplaa kasvunsa, kun sitä leikataan.

– Lehteviä yrttejä kuten basilikaa, tilliä ja persiljaa on syytä lannoittaa typellä. Kanankakka on hyvä vaihtoehto, Phoenix opastaa.

Gluteeniton aittakahvila on auki viikonloppuisin.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
Jaa artikkeli
Lounaspaikka