Uutiset

Piiri pyörii ja kasvaa - vanhaan pesulaan nousee uusi ravintola

Juulia Soidinaho ja Rami Haavisto esittelemässä Piiriltä löytyneitä vanhoja ovia, joista tehdään Verstas-ravintolan liukuovet. Sisustukseen haetaan muitakin vanhoja elementtejä.
Juulia Soidinaho ja Rami Haavisto esittelemässä Piiriltä löytyneitä vanhoja ovia, joista tehdään Verstas-ravintolan liukuovet. Sisustukseen haetaan muitakin vanhoja elementtejä.
Kuva: Tero Hautamäki
  • Tero Hautamäki

Juulia Soidinaho ja Rami Haavisto nostavat vanhaa puuovea, josta on tulossa liukuovi uuteen ravintolaan. Vihreät, noin satakiloiset ovet ovat tiettävästi peräisin 40–50-luvulta.

– Jos joku lukija tietää näistä ovista enemmän, pyydämme ottamaan yhteyttä. Palamme halusta kuulla, missä nämä ovat palvelleet entisaikaan, Juulia Soidinaho sanoo.

Rami Haavisto toteaa, ettei ovia aiota sen kummemmin entisöidä.

– Ne ovat kauneimmillaan ajan kuluttamina. Vihreän eri sävyt näkyvät ravintolassa muutenkin.

Inspiraatio siihen tulee Piirin alueen luonnosta.

Sisustukseen ollaan tuomassa myös muuta vanhaa, kuten höyläpenkki, josta tehdään leipäpöytä. Lisäksi seinille nostetaan esimerkiksi ruosteisia sahalaikkoja ja vanhoja valokuvia rakennuksen historiasta.

– Miljöö on tärkeä osa kokemusta, myös ruokaillessa, Juulia Soidinaho toteaa.

Soidinahon valtakunta löytyy vihreän oven tuolta puolen. Hän on Teatteri Hysterian yrittäjä yhdessä puolisonsa Rami Mäkilaineen kanssa.

Rami Haavisto puolestaan on tuttu ravintola Varickosta, jota hän pyörittää yhdessä Viivi Loppelan kanssa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uuden ravintolan tiloissa on aiemmin toiminut Piirin sairaala-alueen pesula. Kuva 1930-luvulta. Uusi Verstas on hankkinut samanlaista terrakotta-laattaa osaan ravintolan lattioista.

Rakennus, jossa nyt toimivat sekä ravintola että teatteri, tunnetaan nimellä Verstas. Vuonna 1929 valmistunut talo oli ensin Piirin alueen lämpökeskus ja pesula. Myöhemmin siitä tehtiin metalli- ja puutyöverstas Piirin potilaille.

– Anekdoottina voisi mainita, että kaikki Suomen suunnistusliput tehtiin aikanaan tässä salissa potilastöinä, Soidinaho tietää.

Uusi ravintolasali on seitsemän metriä korkea ja alaltaan noin 250 neliötä. Asiakaspaikkoja tulee 70.

Kuukauden kuluttua, maanantaina 12.9., on määrä tarjoilla ensimmäinen Verstas-ravintolan lounas.

– Ensimmäisen viikon menua on jo suunniteltu, Haavisto kertoo.

Ensi kesäksi ravintolan kupeeseen rakennetaan vielä iso aurinkoterassi. Sen myötä Verstaalle avautuu myös iltaravintola.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Samassa remontissa on uudistettu Teatteri Hysteriaa, missä näyttämö on käännetty pituussuuntaan. Uusi lava on nyt kaksin verroin suurempi. Rami Haavisto ja Juulia Soidinaho suunnittelevat tulevaa teatterimenua hymyssä suin.
Kuva: Tero Hautamäki

Ennen kaksi kuukautta sitten alkanutta ravintolaremonttia oman remonttinsa koki Teatteri Hysteria.

Näyttämö ja katsomo käännettiin pituussuuntaan yhtäkään yleisöpaikkaa menettämättä. Nyt tilassa on uusi näyttämö, jolla on syvyyttä neljä metriä ja leveyttä peräti 12 metriä.

– Tätä olen kaivannut. Nyt lavalla on tilaa tehdä useita kohtauksia nopeilla vaihdoilla, Soidinaho sanoo.

Uuden teatteritilan avajaiset ovat 17. syyskuuta. Silloin saa ensi-iltansa Ray Cooneyn brittifarssi Juokse vaimosi edestä.

Soidinaho on hyvillään siitä, kuinka kolmisen vuotta toiminut Hysteria on otettu vastaan.

– Moni on sanonut, että jo oli aika saada Seinäjoelle toinenkin ammattiteatteri. Me emme kuitenkaan kilpaile kaupunginteatterin kanssa. Kumpikin houkuttelee yleisöjä teatterin pariin, ja se taas palvelee jokaista tällä alalla, Soidinaho sanoo.

Rami Haavisto asemoi Verstas-ravintolaa kaupungin kartalle freesinä tulokkaana. Hän arvioi täällä olevan jo varsin paljon ketjuravintoloita.

– Uskon, että ihmiset kaipaavat uutta ja omaperäistä ravintolaa. Meillä on myös asiallinen mutta rento ote tilaisuuksiin. Esimerkiksi teatteriesityksiin voi hakea juomat mukaan baaritiskiltä. Se on nykypäivää, Haavisto kertoo.

Haaviston ja Viivi Loppelan perustama Varicko toimii edelleen Rytmikorjaamolla lounas- ja tilausravintolana. Nyt oli aika laajentua.

– Pian meillä on ravintola kaupungin kummallakin laidalla uniikissa miljöössä. Se tuntuu tosi mukavalta, Haavisto kuvailee.

Yrittäjät kehuvat pysäköintiä

Yhtenä Piirin alueen isona etuna yrittäjät pitävät vapaata pysäköintiä.

– Täällä on tilaa parkata mäntyjen alle ja mihin vain. Ei tarvita edes pysäköintikiekkoa, Haavisto sanoo.

Soidinaho viittaa kesällä kuulemaansa asiakaskommenttiin.

– Joku totesi, että tämä alue on Seinäjoen piilotettu helmi. Se on hyvin sanottu. Eikä tämä enää ole edes piilossa. Luulen, että Piiri aletaan jo tietää vähän joka perheessä, Soidinaho arvioi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Piirillä toimii jo 150 yritystä

Piirillä toimii tällä hetkellä jo noin 150 eri alojen yritystä. Toimijoita on monilta elämän alueilta lastenvaatteista valokuvaajiin, Tangomarkkinoista SeMiin, eläinklinikasta keramiikkapajaan ja tilitoimistosta logoterapiaan – muiden muassa.

Ensi vuonna alueelle muuttaa myös vakituisia asukkaita. Rakennus Karhu on aloittanut työt sairaalan rinteessä, johon on suunniteltu 250–300 erikokoista asuntoa maisemallisesti porrastetulla kaavalla.

Alueen suurimmat toimitilat ovat rakennuksessa nimeltä Verstas, missä on jo kolmisen vuotta toiminut Teatteri Hysteria. Uudistetussa teatterissa on noin sata katsomopaikkaa. Syksyn ensi-ilta on 17.9. brittifarssi Juokse vaimosi edestä.

Kesän aikana samaan yhteyteen remontoidaan ravintola Verstas, joka on 70-paikkainen lounas-, tilaus- ja teatteriravintola. Ravintolan avajaispäivä on 12.9.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka