Uutiset

Provinssin ihmemaa rakentuu - katso itse!

Provinssin aluetaiteilija Landys Roimola viime vuodelta tuttujen somisteiden keskellä. Tänä vuonna tehdään enemmän ja vielä suuremmin. Kuva Laura Syväoja
  • Epari

Tapahtuman pitää kuulua, tuntua, maistua, tuoksua ja koskettaa. Provinssissa on tänä vuonna mukana kaikkea tätä ja lisäksi kaikkea sitä, mitä ei ole totuttu perinteisesti festareilla kokemaan.

Ensin olet Seinäjoella, mutta astuttuasi sisään portista olet toisessa maailmassa, joka on värikäs, yllätyksellinen, elämyksellinen ja täynnä hauskoja yksityiskohtia. Elämys on kuin Liisalla Ihmemaassa hänen tipahdettuaan kaninkoloon.

– Viime vuoteen verrattuna olemme voineet tehdä vielä enemmän ja vielä isommin, kertoo alueen ilmeestä vastaava kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Landys Roimola.

Isommin? Viime vuonna kaupungin poikki hinattiin aidon kokoinen norsu.

– Juu. Tämä on aika paha, kun ei täällä kukaan sano ei mun hulluillekaan ideoille. Teemme tänä vuonna todella isoja installaatioita. Esimerkiksi nyt tuolla tehdään elävän kokoisia eläimiä labyrinttiin, naurahtaa Roimola ja viittaa kohti vapaaehtoisten ryhmää, jotka ovat sitoutuneet toteuttamaan naisen visioita.

Labyrintti koostuu konttimaisista erilaisista maailmoista. Välillä poiketaan ympäröivään metsään.

Roimola ottaa esiin läppärinsä ja esittelee kuvia tulevasta.

– Tämä on toteutettu videotykillä ja liikesensoreilla. Graafikko Sofia Pusan toteuttama maailma on pimeä metsä, ja jos maltat olla paikallasi, sinua ympäröi pian pienet eläimet, nainen selittää.

Kuvat vaihtuvat nopeaan tahtiin ja jokainen tarjoilee erilaisen tunnelman.

– Tämä toteutetaan vanerista ja on kuin tähtitaivas. Tässä on esterata, tässä on kangasta, johon heijastetaan valoa ja tämä on tällainen ylösalaisin oleva Noon arkki.

Kunnianhimoinen projekti toteutetaan Brykärin puistoon, jossa viime vuonna sijaitsi Sakkolava.

Roimolan ideat eivät lopu labyrinttiin. Luvassa on myös muun muassa Escape Room. Päälavan kentälle toteutetaan muovista valtavan kokoinen Cloud-teos. Puhelimen pääsee lataamaan pyörää polkien.

– Tyypit, jotka tulee tänne, kaipaa heittäytymistä, osallistumista ja hauskan pitoa. He lähtevät näihin täysillä mukaan.

Ihmisten heittäytymisestä kertovat myös elävät veistokset. Vapaaehtoisia etsittiin facebookissa ja hakemuksia tuli ympäri Suomen, mutta ei kerrota siitä sen enempää. Yllättykää itse.

Vaikka Roimolan taide on hauskaa ja vie katsojan mukaansa, on sen taustalla myös syvempi ideologia. Kaikki teokset ovat nimittäin tehty roskasta ja ovat edelleen kierrätettäviä.

– Tänä vuonna Provinssin jälkeen järjestetään kirpputori, johon tulee myytäväksi sellaiset somisteet, jotka eivät kestäisi säilytystä. Tuntuu hyvältä ajatella, että tavaroille löytyy uusi elämä ja uusi rakastava koti.

Teksti: Laura Syväoja

Lue artikkeli 14.6.2017 Eparista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka