Uutiset

Risto Räppääjä tuo yhteen ensikertalaiset ja konkarit – "On outoa nähdä oma naama valkokankaalla"

Risto Räppääjän ja Nelli Nuudelipään rooleissa nähdään Otso Törmälä ja Meri Lahikainen.
Risto Räppääjän ja Nelli Nuudelipään rooleissa nähdään Otso Törmälä ja Meri Lahikainen.
Kuva: Solar Films/Marko Oikarinen
  • Heidi Piisalo

Ensimmäinen Risto Räppääjä -kirja julkaistiin 25 vuotta sitten. Nyt julkaistaan kirjasarjan pohjalta tehty yhdeksäs elokuva.

Suosittu elokuvasarja Risto Räppääjästä saa jatkoa perjantaina. Risto Räppääjä ja Villi Kone vie katsojan mukaansa pelimaailmaan. Elokuva perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittamaan, samannimiseen lastenromaaniin.

Päärooleissa Ristona ja Nellinä nähdään Otso Törmälä, 12, ja Meri Lahikainen, 10, jotka vierailivat hiljattain Seinäjoella. Villi Kone on heidän ensimmäinen esiintymisensä valkokankaalla. Lasten mukaan elokuvan tekeminen oli jännittävää ja hauskaa.

– On outoa nähdä oma naama valkokankaalla. Varsinkin, kun tietää, miten jokaista kohtausta tehtäessä on toimittu. Sitten näkeekin ne erilaisena, kokonaisena elokuvana, Lahikainen kertoo.

Molemmille tuli yllätyksenä se, kuinka paljon ihmisiä elokuvan tekemiseen tarvitaan ja millaisia työnkuvia tuotannossa työskentelevillä ihmisillä on.

– Elokuvan tekeminen oli monipuolista. Pääsi kokemaan kaikkea uutta ja tapaamaan mukavia ihmisiä, Törmälä tiivistää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lähipiiri tukena

Kun Törmälä ja Lahikainen kertoivat pääsevänsä mukaan elokuvaan, olivat läheiset innostuneita ja iloisia heidän puolestaan.

– Vanhemmat ovat olleet tukena ja auttaneet esimerkiksi elokuvan laulujen opettelemisessa. Kaverit ovat kyselleet, miten jotkut kohtaukset on tehty ja oliko repliikkejä vaikea muistaa, lapset kertovat.

Villi Kone kuvattiin kesällä, jolloin kummallakaan ei ollut koulua. Treenipäivät ennen kuvauksia sekä käynnissä oleva promokiertue vaativat kuitenkin poissaoloja oppitunneilta. Koulussa on suhtauduttu ymmärtäväisesti poissaoloihin.

– En saanut esimerkiksi äidinkielestä ollenkaan läksyä. Tässä on kuulemma tarpeeksi äikkää, Törmälä kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajattomat tarinat

Ensimmäinen Risto Räppääjä -elokuva on julkaistu vuonna 2008. Villi Kone on jo yhdeksäs Räppääjä valkokankaalla.

Elokuvan tuottaja Rimbo Salomaa kertoo, että Villiä Konetta on esitetty elokuvateattereiden perhepäivien ennakkonäytöksissä. Osa niistä on ollut loppuunmyytyjä.

Salomaan mukaan elokuvien suosion takana ovat Sinikka ja Tiina Nopolan loistavat käsikirjoitukset, jotka kestävät hyvin aikaa. Villi Kone ei tee poikkeusta.

– Villi Kone on edelleen ajankohtainen, vaikka kirja on tehty aikoja sitten. Joka perheessä puhutaan nettiajasta ja peliriippuvuudesta, Salomaa avaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Visuaalisuus edellä

Salomaa ei halua tehdä lasten elokuvia vasemmalla kädellä. 1,6 miljoonan euron budjetti mahdollistaa elokuvaan erityisen elementin. Villissä Koneessa se oli elokuvaa varten tehty virtuaali- ja pelimaailma, jossa roolihahmot seikkailevat.

Visuaalisesti näyttävien kohtausten lisäksi tärkeässä roolissa on musiikki, josta vastaa tuttuun tapaan Iiro Rantala. Tuottaja kuvailee Rantalaa neroksi.

– Hän pystyy varioimaan montaa erilaista musiikkityyliä klassisesta calypsoon, popiin ja euroviisumusiikkiin. Kunhan Iiro saa sanat, hän lähtee vauhtiin.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Yhdistää perheitä

Elokuva juhlistaa Räppääjän juhlavuotta: Ensimmäinen Risto Räppääjä -kirja ilmestyi 25 vuotta sitten.

Salomaalle elokuva on kuudes Räppääjä. Syy, miksi tuottaja lähtee projektiin mukaan aina uudestaan, ovat hänen mukaansa ihmiset.

– Saan viikoittain palautetta lapsilta, vanhemmilta ja isovanhemmilta, miten kivaa heillä on ollut Räppääjä-elokuvien parissa. Elokuvat ovat yhdistäneet perheitä. Se on paras palaute ja syy jatkaa elokuvien tekemistä.

Kysyttäessä seuraavasta Räppääjä-elokuvasta, Salomaa vastaa seuraavasti.

– Olemme Tiinan kanssa miettineet, mutta mitään ei ole vielä päätetty. Riippuu paljonko tämä elokuva saa katsojia, eli haluavatko ihmiset lisää Räppääjää.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka