Uutiset

Roller derbyssä taistellaan hampaat irvessä – vauhdikkaan täyskontaktilajin pelivälineenä on oma keho

Roller derby -peli sisältää törmäyksiä, mukilointia ja vauhdikkaita tilanteita. Laji vaatii voimaa, nopeutta, ketteryyttä ja peliälyä.
Roller derby -peli sisältää törmäyksiä, mukilointia ja vauhdikkaita tilanteita. Laji vaatii voimaa, nopeutta, ketteryyttä ja peliälyä.
Kuva: Emmi Karttunen
  • Emmi Karttunen

Kuuluu pauketta ja huutoja. Erilaisilla suojilla varustautuneet pelaajat rymistävät urheiluhallissa rullaluistimet jalassa ja taklailevat toisiaan.

Seinäjoki Areenan lattiaan on teipattu punaisella teipillä soikea rata, jossa naiset taistelevat tilasta hampaat irvessä.

Meneillään on Seinäjoen Roller derby -seuran harjoituspeli. Suomessa melko harvinainen, mutta amerikkalaisista elokuvista monelle tuttu roller derby on täyskontaktilaji, jossa pelivälineenä on oma keho. Mailaa, palloja tai maaleja ei lajissa käytetä.

Roller derbyä pelataan nelirenkaisilla luistimilla, joissa on edessä jarrupala pysähtymistä helpottamassa. Pelin ideana on kerätä enemmän pisteitä kuin vastapuolen joukkue. Kummassakin joukkueessa on neljä puolustavaa pelaaja eli blokkeria sekä yksi pisteitä keräävä pelaaja, jammeri.

Jammerin tunnistaa kypärän tähdestä. Hän ansaitsee pisteitä joukkueelleen ohittamalla sääntöjen mukaisesti vastapuolen blokkereita, kun nämä yrittävät estää vastustajan jammerin etenemistä.

Roller derby -ottelu koostuu kahdesta 30 minuutin erästä. Erät puolestaan koostuvat pienemmistä, enintään kaksi minuuttia kestävistä jameista. Suomessa roller derbyssä kisaillaan SM-tasolla, mutta maailmalla järjestetään myös kansainvälisiä kilpailuja.

Suurin osa pelaajista naisia

Lajissa korostuu yhteisöllisyys. Piirit ovat pienet ja harrastajat tuntevat toisiaan ympäri Suomen.

Seinäjoella harrastajia on parikymmentä. Joukkoon mahtuu monenikäisiä nuoresta opiskelijasta nelikymppiseen perheelliseen. Seinäjoella suurin osa pelaajista on naisia.

– Laji sopii kaikille iästä, koosta tai sukupuolesta riippumatta. Jos itse pelaaminen ei kiinnosta, myös tuomareille ja toimitsijoille on suuri tarve. Jokaiselle kiinnostuneelle löytyy varmasti lajin parista oma paikka, selvittää Pauliina Korpi, joka on roller derbya kuutisen vuotta.

Virallisissa peleissä on seitsemän tuomaria ja 13 toimitsijaa. Tuomareita on pelialueen sisä- ja ulkopuolella, jotta he pystyvät varmistamaan joka suunnasta, ettei sääntöjä rikota. Toimitsijoiden tehtävänä on merkitä ylös esimerkiksi rangaistukset ja pisteet.

– Pelaajat ovat aika pienessä osassa verrattuna muuhun henkilökuntaan. Kentällä tapahtuu koko ajan paljon asioita, joten valvovia silmäpareja tarvitsee monta, kymmenen vuotta pelannut Jenni Siro kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jenni Siro (vas.) ja Pauliina Korpi poseeraavat pelivarusteissa ja hammassuojissa Seinäjoki Areenan kentällä. Violetti, musta ja valkoinen ovat paikallisen Roller derby -seuran tunnusvärit.
Kuva: Emmi Karttunen

Näyttävä laji

Roller derby on lähtöisin 1920-luvulta Texasista. Laji rantautui Seinäjoelle, kun vuonna 2012 kaupunkiin perustettiin oma seura.

– Sopivien treenitilojen löytäminen on tuottanut hieman haasteita. Aina on kuitenkin paikka löytynyt, Korpi kertoo.

Tilan koko ja lattian materiaali rajaavat vaihtoehtoja paljon. Vielä syksyllä seuran tukikohtana oli Seinäjoki Areena. Uuden tilan etsintä tuli eteen, kun betonilattia peittyi tekonurmeen ja jalkapalloilijat valtasivat hallin.

Loppukeväästä Areena on jälleen roller derby -harrastajien käytössä. Tällä hetkellä treenit pidetään Elisa monitoimihallilla Bullerintiellä.

Näytöspelistä urheiluksi

Alun alkaen roller derby oli show-luontoista näytösluistelua. Pelaajilla oli värikkäät vaatteet ja erikoiset pelinimet. Valot välkkyivät ja musiikki pauhasi, kun pelaajat luistelivat rataa kovaa vauhtia ympäri.

– Nykyään kyse on enemmän urheilusta. Tämä on joukkuelaji. Valot ja musiikki lähinnä häiritsevät kommunikointia, Korpi kertoo.

Elokuvat ovat antaneet lajista hieman väkivaltaisen kuvan. Konkaripelaajat kuitenkin vakuuttelevat, että harrastaminen on turvallista.

– Turvallisuudesta pidetään hyvin huolta. On paljon erilaisia sääntöjä. Pakolliset suojavarusteet täytyy olla päällä ja niiden lisäksi saa olla omia toppauksia, Siro kertoo ja esittelee päällään olevia pehmustettuja shortseja.

Pakollisia suojavarusteita ovat kypärä, polvi-, kyynär- ja rannesuojat sekä hammassuojat. Säännöillä rajataan erityisesti sitä, millä tavalla toiseen pelaajaan saa ottaa kontaktia. Esimerkiksi päähän tai selkään ei saa osua.

– Isompia haavereita sattuu harvemmin, mutta mustelmia voi kyllä tulla. Etenkin käsiin jää helposti jälkiä, kun joukkuekaverit pitävät lujaa kiinni, Korpi tietää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Missä ja koska?

Seinäjoen Roller derby -seura järjestää seuraavat ilmaiset kokeilukerrat 19.3. ja 21.3. Elisa monitoimihallilla Bullerintiellä. Alkeiskurssi pidetään loppukeväästä.

Seinäjoen seura ei järjestä junioritoimintaa. Mukaan pääsevät vanhempien luvalla 16 vuotta täyttäneet. Harrastuksen voi aloittaa edullisesti, sillä varusteita saa vuokrattua seuralta.

Instagram @seinajokirollerderby

Katso videolta roller derby -tunnelmia Seinäjoki Areenasta!

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka