Uutiset

Rottasodassa on aina painotettava syytä eikä seurausta – Kiinteistön omistajan pitää hävittää siimahännät

Rotta on haittaeläin, joka levittää tauteja ja tekee tuhoa rakennuksille. Rotan on pakkokin jyrsiä, etteivät sen hampaat kasva liikaa. Siitä seuraa katkenneita sähköjohtoja ja reikiä seiniin. Arkistokuva.
Rotta on haittaeläin, joka levittää tauteja ja tekee tuhoa rakennuksille. Rotan on pakkokin jyrsiä, etteivät sen hampaat kasva liikaa. Siitä seuraa katkenneita sähköjohtoja ja reikiä seiniin. Arkistokuva.
Kuva: Hannele Norja
  • Epari

Seinäjoen kaupungin ympäristöterveydenhuoltoon sekä ympäristönsuojeluun on tullut kuluneina vuosina yhä useampia yhteydenottoja ja havaintoja rotista. Rottia on havaittu pääsääntöisesti asuinrakennusten pihapiireissä tai niiden läheisyydessä.

Ongelman selättämiseksi kaupunki perusti torjunta-työryhmän, jonka tehtävänä on koordinoida monen tahon edustajista koostuvaa ryhmää.

Seinäjoen kaupungin ympäristösuojelu kertoo tiedotteessaan, että työryhmä tilasi ammattilaisten toteuttaman yhdistelmätorjunnan, jota tehtiin sekä viemäreissä että maan pinnalla.

Hankkeessa painotettiin jo olemassa olevaa dataa rottahavainnoista. Lisäksi havaintoja kerättiin kaupungin sähköisen palautepalvelun kautta. Palautejärjestelmässä oli mahdollista muun muassa merkitä paikka, jossa rottia oli havaittu. Palautepalvelun kautta saatujen havaintojen perusteella rottien loukutus kohdennettiin tietyille alueille.

Rottien loukutustyö aloitettiin viime vuoden syksyllä. Kaupunki teki torjuntaa pääsääntöisesti omalla alueellaan ja omilla kiinteistöillään. Torjuntajakso kesti kymmenen kuukautta. Maanpäällisissä ja viemäreihin asennetuissa loukuissa saatiin saaliiksi noin 750 rottaa tai muuta pieneläintä.

Kiinteistön omistaja on vastuussa rotista

Seinäjoen kaupunki ottaa rottaongelman vakavasti, sillä siimahännät ovat tuho-eläimiä, jotka voivat tehdä vahinkoa rakenteille, saastuttaa elintarvikkeita ja levittää tarttuvia tauteja.

Rottien torjuntatyö on ympäristösuojelun mukaan ainoastaan oireen hoitoa, joten ongelman ratkaisemiseksi olisi syytä pureutua rottaongelman taustoihin.

– Syynä on enimmäkseen ihmisten toiminta. Kun pidetään pihapiirit sellaisina, ettei rotille muodostu hyviä elinympäristöjä, saadaan kannat pysymään pieninä tai jopa häviämään.

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön omistaja tai haltija on velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin rottien, hiirien ja muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä. Kiinteistön omistajan tai haltijan on myös hoidettava kiinteistöä siten, että rottien pesiytyminen ja ravinnon saanti estyy.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rottien torjunta

Olosuhteet on pyrittävä tekemään rotille epäotollisiksi. Rotat viihtyvät ihmisten luomissa ympäristöissä. Talot, viemärijärjestelmät ja muut rakennelmat tarjoavat niille suojaa petoeläimiltä. Ihmisten jätteet tarjoavat lähes rajoittamattomasti ravintoa.

Kiinteistöjen pihapiirit on pidettävä siisteinä. Heinä pitää leikata, romukasat on syytä viedä pois ja jäteastian ympäristö on pidettävä siistinä. Lintuja ei saa ruokkia pihapiirissä. Lemmikkien ruokaa ei saa pitää rottien saatavana.

Yksityinen kansalainen saa koettaa hävittää rottia loukuttamalla, myrkyttäminen on ammattilaisen hommaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka