Uutiset

Sähköpotkulautailusta halutaan turvallisempaa – Yksi vaihtoehto on rajoittaa nopeuksia öisin ja muistuttaa tilamaan taksi baari-illan jälkeen

Sähköpotkulautailuun liittyvät onnettomuudeet sattuvat tavallisesti öisin.
Sähköpotkulautailuun liittyvät onnettomuudeet sattuvat tavallisesti öisin.
Kuva: Roni Rekomaa
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Seinäjoen keskustan katukuvaan ilmestyi tänä kesänä satoja sähköpotkulautoja. Menopelit lisääntyivät, koska niitä vuokraavat yritykset laajensivat toimintaansa maakuntakeskukseen.

Sähköpotkulautojen aiheuttamat onnettomuudet ovat työllistäneet terveydenhuoltoa. Lievimmillään kyse on ollut naarmujen ja venähdysten hoidosta. Vakavimmissa tapauksissa vammat ovat olleet sisäisiä verenvuotoja ja kaularangan murtumia.

Nyt Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Seinäjoen kaupunki ja sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset etsivät yhdessä konkreettisia keinoja turvallisuuden lisäämiseksi.

Seinäjoen vilkas tapahtumakesä nosti esiin huolen siitä, että vakavia loukkaantumisia tapahtuisi runsaasti yhtä aikaa esimerkiksi festivaalien konserttien päättyessä tai baarien sulkiessa ovensa.

Yhdeksi ratkaisuksesi löydettiin se, että sähköpotkulautojen maksiminopeutta laskettaisiin 15 kilometriin tunnissa tiettyinä ajankohtina. Tavallisesti laudalla saa ajaa 25 kilometriä tunnissa.

Vakavien loukkaantumisten riski kasvaa, kun sähköpotkulaudoilla ajetaan päihtyneenä. Yritykset lupasivat lisätä vuokraussovelluksiin turvallisuusilmoituksia, jotka esimerkiksi kehottavat ottamaan baari-illan jälkeen taksin. Lisäksi tuotetaan turvallisuusohjeita sisältävät flyerit sähköpotkulautoihin kiinnitettäväksi.

Yhtä mieltä oltiin myös siitä, että potkulautaillessa on erittäin tärkeää käyttää kypärää.

– Kypärän vähentää aivovammoja jopa 70 prosenttia. On syytä miettiä, kannattaako vaarantaa henkeään tai työkykyään ajamalla sähköpotkulaudalla humalassa, selvittää tehohoidon ylilääkäri Jouko Kähkönen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka