Uutiset

Samba Tropical juhlii 20-vuotistaivaltaan – Menestyneessä ryhmässä riittää tekemistä muillekin kuin tanssijoille

Samba Tropical keikkailee suurista festivaaleista pienempiin yksityistilaisuuksiin. Tässä ryhmä esiintyy viime kesän Vauhtiajoilla. Kuvassa keskellä tanssinopettaja Riia Rantala.
Samba Tropical keikkailee suurista festivaaleista pienempiin yksityistilaisuuksiin. Tässä ryhmä esiintyy viime kesän Vauhtiajoilla. Kuvassa keskellä tanssinopettaja Riia Rantala.
Kuva: Veera Hyppänen

Rion karnevaalit ovat lähes jokaiselle vähintään käsitteenä tuttu: riemukasta tunnelmaa, loistokkaita pukuja ja vauhdikkaita rytmejä.

Karnevaalisambaa on voinut Seinäjoella harrastaa 20 vuotta. Tarjolla on eri-ikäisille tanssin ja soiton lisäksi tekemistä aina pukujen koristelusta lavasteiden ja päähineiden hitsaamiseen.

– Sambassa saa tanssia omaan tyyliinsä. Vaikka tunneilla on koreografioitakin, on karnevaalisamba tanssina perusaskeleen ympärille rakentuva soolotanssi. Siinä saa käyttää omaa luovuutta ja omaa tyyliä, selvittää tanssinopettaja Riia Rantala.

Kaikki alkaa musiikista

Samba on monia muita tansseja enemmän soittajan ja tanssijan vuorovaikutusta.

– Tarkoituksena on omalla kehollaan esittää se, mitä rumpuryhmä soittaa, Rantala kertoo.

Tästä syystä lyömäsoittimet ovat sambassa tärkeitä. Sambaa voikin harrastaa myös soittamalla.

Rumpuryhmän, jota sambassa kutsutaan bateriaksi, johtaja Janne Kesäniemi toivoo, että kausi toisi mukanaan uusia soittajia. Rumpuryhmässä on mahdollista kokeilla erilaisia soittimia, kuten suuria surdo-rumpuja tai helistinsoittimiin kuuluvaa chocalhoa.

– Osalla soittimista on helppo aloittaa, mutta haastaviakin soittimia on. Tämän vuoksi tunneilta löytyy opittavaa kaiken tasoisille soittajille. Moni on yllättynytkin taidoistaan tullessaan soittamaan sambarumpuja.

Samba Tropical

Samba Tropical on vuonna 2003 perustettu yhdistys, joka kuuluu Suomen Sambakoulujen liittoon.

Tanssikoulun tilat sijaitsevat Seinäjoella osoitteessa Tuottajantie 37.

Tanssikouluun kuuluu kuutisenkymmentä jäsentä.

Sambakoulun toimintaan kuuluu tilaisuuksissa esiintyminen.

Tunneille voi osallistua viikoittain tai silloin, kun se itselle sopii.

Tunnit eivät vaadi ilmoittautumista, lukuun ottamatta soveltavaa sambaa, joka on suunnattu esimerkiksi vamman, sairauden tai liikuntarajoitteen vuoksi erityistä tukea tarvitseville.

Samba Tropicalin sambakulkue on tuttu näky Provinssissa.
Kuva: Elena Mikkilä

Monitaiteellinen laji

Samban sydän on afrobrasilialainen kulttuuri. Tämän kunnioittaminen ja vaaliminen on tärkeää Suomen Sambakoulujen liiton jäsenkouluille.

Liitolle on jopa myönnetty arvostettu Rio Branco -ritarikunnan kunniamerkki ansiokkaasta brasiliaisen kulttuuritietoisuuden levittämisestä.

Varsinkin samban soittotunneilla on tärkeää perehtyä erilaisten soitinten ja soittotyylien historiaan.

Kesäniemi ja Rantala suosittelevatkin tanssijoita käymään myös soittotunneilla. Sambaharrastuksessa voi oppia yllättäviäkin taitoja.

– Tanssimisen ja soittamisen lisäksi tarvitaan sävellys- ja sanoitustaitajia. Asujen ja rekvisiitan tekemiseen puolestaan kaivataan nikkareita ja hitsareita. Karnevaalisamba on monitaiteellinen laji, tiivistää Rantala Kesäniemen kompatessa.

Kohokohta on vuotuiset karnevaalit

”Mitä ei osata, se opetellaan” – asenne huokuu tanssikoulussa. Tämä näkyy varsinkin valmistautuessa vuosittaiseen Suomen mestaruus –kilpailuun Helsinki Samba Carnavaliin.

Kilpailukulkuetta varten valitaan aihe, josta kirjoitetaan tarina. Tropicalin aiheita ovat olleet esimerkiksi vuonna 2018 karnevaaleilta kultamitalin tuonut Ihmemaa Oz sekä viime vuonna hopealle yltänyt Uteliaisuudesta Avaruuteen.

Tarinan pohjalta sävelletään ja sanoitetaan suomenkielinen sambakappale. Tarinaa kuvitetaan tanssijoiden asuin ja lavastevaunuin, jotka valmistetaan osallistujien kesken talkootyönä.

– Karnevaalikulkueeseen saavat osallistua kaikki jäsenet. Jokaiselle löytyy soveltuva rooli, Riia Rantala kertoo.

Samba Tropical on vuosien varrella esiintynyt monenlaisissa asuissa.
Kuva: Jaakko Elenius

Energiaa elämään 20 vuoden ajan

Tällä hetkellä karnevaalivalmistelut saavat vielä odottaa, sillä Samba Tropical valmistautuu juhlimaan koulun 20-vuotista taivalta.

Juhlavuoden Elämän Energiaa -karnevaaliaiheen tavoin syntymäpäiväjuhlien nimi on Samba Tropical Show – Elämän energiaa. Seinäjoen kulttuuritoimen rahoituksen avulla sambakoulu pystyy vaikeiden koronavuosien jälkeen toteuttamaan juhlan, joka tuo karnevaalitunnelman keskelle marraskuista Seinäjokea.

Mitä ja missä?

Taidenäyttely Elämän Energiaa – Samba Tropical 20 vuotta on esillä Seinäjoen pääkirjastossa lokakuussa.

Lasten ja nuorten sambaryhmän esiintyminen on Seinäjoen kirjastossa 7.10.

Syntymäpäiväjuhla pidetään Seinäjoella 18.11. Wiihde Areenalla. Iltajuhla Brazilian Party pidetään Hotel Sorsanpesällä.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka