Uutiset

Sarkamessut kiinnostivat näytteilleasettajia niin paljon, etteivät kaikki mahtuneet mukaan – Maalaisjärki-kanavan Anna lupaa paljastaa suuria uutisia

Anna Länsisalmi-Keisala on on noussut sometähdeksi päivittäessään Keisalan tilan arkea sosiaaliseen mediaan.
Anna Länsisalmi-Keisala on on noussut sometähdeksi päivittäessään Keisalan tilan arkea sosiaaliseen mediaan.
Kuva: Ossi Keisala
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Skamessut kokoavat maatilarakentamisen, kotieläintarvikkeiden, energian ja metsätalouden ammattilaiset Seinäjoelle viikonloppuna.

Tapahtumaohjelma on asiapitoinen. Puheenvuoroissa ja paneeleissa pohditaan muun muassa uutta eläinten hyvinvointilakia, maitoyritysten menestystekijöitä, maaseutuyrittäjien toimeentuloa, nurmitilan viljelykiertoa ja metsäluonnon monimuotoisuuden huomioimista metsätaloudessa.

Messut järjestää Etelä-Pohjanmaan Pytinki Oy. Edellisen kerran messut pidettiin vuonna 2020. Sitten tuli koronatauko.

Edellisillä messuilla oli 10 000 kävijää. Toimitusjohtaja Anne-Maj Laurin mukaan viikonlopun messuille ei ole asetettu kävijätavoitteita.

– Toivomme, että näytteilleasettajat, palvelun tarjoajat ja kävijät saavat tapahtumasta haluamansa. Kenenkään ei varmasti tarvitse tyhjin käsin lähteä kotiin, sillä tarjolla on ennätysmäärä uusinta tietoa ja asiantuntijuutta lukuisten seminaarien, paneelien ja ohjelmanumeroiden ansiosta.

Toinen tavoite on yhteishengen luominen.

– Kokoamme elintärkeät toimijat saman katon alle. Uskon, että kävijät saavat positiivista yhteen hiileen puhaltamisen meininkiä. Sitä tarvitsee nyt ihan jokainen, Lauri sanoo.

Kaksi hallia käytössä

Messuilla on yli sata näytteilleasettajaa. Seinäjoki Areenan A-hallissa olevat osastot ovat laajoja, sillä esillä on paljon isoja koneita.

– Messut kiinnostivat näytteilleasettajia. Koko halli on käytössä, mutta muutama näytteilleasettaja ei silti mahtunut mukaan, Lauri kertoo.

B-hallissa piipahtaa messujen aikana 70 lehmää, sillä Ayrshirekasvattajat ja Suomen Holstein Klubi järjestävät messujen historian ensimmäisen kahden nautarodun näyttelyn. Perjantaina kehän valtaavat Ayrshiret ja lauantaina Holsteinit.

Sarkamessujen puhujat ovat alojensa huippuja. Äänessä ovat muun muassa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila, Suomen Sikayrittäjien toiminnanjohtaja Ari Berg ja europarlamentaarikko Elsi Katainen.

Sometähdellä uutisia luvassa

Meet&Greet -tilaisuudessaperjantaina pääsee tapaamaan YouTuben Maalaisjärki -kanavasta tunnettua Anna Länsisalmi-Keisalaa. Nainen kertoo sosiaalisessa mediassa töysäläisen Keisalan tilan elämästä, lehmistä, maidontuotannosta ja kotimaisesta ruoasta.

Länsisalmi-Keisala on kotoisin Keravalta. Kaupunkilaisladystä tuli maalaistyttö kuusi vuotta sitten.

– Nyt on tulossa suuria muutoksia. Kerron niistä messuhaastattelussa, Länsisalmi-Keisala sanoo eikä suostu paljastamaan vielä enempää.

Elämä lehmien parissa jatkuu joka tapauksessa.

– Työ on ihanaa ja vaihtelevaa. Rakastan eläimiä ja niiden kanssa puuhaamista. Tässä työssä pysyy myös hyvässä fyysisessä kunnossa. Välillä päivät venyvät ja toisinaan vapaapäiviä ei ole.

Henkisesti eläinten kanssa on välillä rankkaa.

– Välillä lehmät sairastuvat ja jopa kuolevat. Se on aina yhtä kamalaa, sillä eläimiin syntyy tiivis suhde.

Lehmät ovat Länsisalmi-Keisalalle myös vapaa-ajan huvia.

– Lehmänäyttelyt ovat lempiharrastukseni. On hienoa, kun kiiltäviksi puunatut lehmät pääsevät arvioitavaksi ja näkee oman jalostuksen tuloksen kehässä. Ennen näyttelyitä on parasta valita näyttelyeläimet ja niiden kouluttaminen. Ensi vuonna tulen messuille omien lehmieni kanssa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Missä ja koska?

Sarkamessut järjestetään 27.-28. tammikuuta Seinäjoki Areenalla. Messut ovat avoinna perjantaina kello 9-17 ja lauantaina kello 10-16.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka