Uutiset

Seinäjoella on kirpputorien täyteinen kevät – toukokuussa voi kirppistellä Areenan, Raviskan ja SPR-kirppiksen tapahtumissa

Seinäjoki Areenan toimitusjohtaja Tuomas Ylevä odottaa innolla tulevaa suurkirppistä.
Seinäjoki Areenan toimitusjohtaja Tuomas Ylevä odottaa innolla tulevaa suurkirppistä.
Kuva: Heidi Piisalo
  • Heidi Piisalo

Seinäjoki Areenan A-halli näyttää tyhjänä valtavalta. Toukokuun 18. päivä 7800 neliömetrin alue muuttuu suureksi kirpputoriksi.

Areenan toimitusjohtaja Tuomas Ylevä kertoo, että suurkirppis on Areenalla mielenkiintoinen kokeilu.

– Taloon tullessa tuli luvattua, että täällä järjestettäisiin suurkirppis. Nyt lunastetaan lupaus ja katsotaan miten äijän käy, Ylevä naurahtaa.

Muualla Suomessa kirpputoritapahtumat ovat miehen mukaan suosittuja, ja Seinäjoellakin kiinnostusta näyttää olevan.

– Tällä hetkellä Facebookissa tapahtumasta kiinnostuneita on noin 4500. Paikkoja on myyty lähes 100, ja tavoitteena on saada mahdollisimman monta paikkaa myytyä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toisen roska, toisen aarre

Kirpputorit ovat kasvattaneet suosiotaan enenevissä määrin. Ylevän mielestä kierrätys ja kirpputorit ovat muodissa.

– Käytettynä ostaminen on vastuullista ja mahdollisuus kierrättää itselle turhaa tavaraa. Toisen roska on toisen aarre.

Suurkirppiksen järjestäminen oli Ylevän mukaan vaivatonta.

– Meillä oli valmiina tilat ja pöydät. Tavoitteenamme on tarjota mahdollisimman monipuolisesti tapahtumia, ja siksi tartuimme tuumasta toimeen.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen.

Myyntipaikan vuokraaminen maksaa 26 euroa, ja pöydän saa neljän euron lisähintaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaikille avoin tapahtuma

Kierrätysnäkökulman lisäksi suurkirppiksen taustalla on Ylevän mukaan myös yhteisöllisyyden lisääminen.

– Tämä on matalan kynnyksen tapahtuma, johon kaikki ovat tervetulleita.

Keskustan kupeessa sijaitsevan Areenan tapahtumat ovat hyväksi myös muille kaupungin toimijoille.

– Tapahtumat saavat ihmiset liikkeelle, ja silloin he käyttävät myös muita lähistön palveluita, Ylevä toteaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jokavuotinen tapahtuma

Idean suurkirppiksestä Ylevä sai jo viime vuonna. Tuolloin tuoreella toimitusjohtajalla ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta sitä toteuttaa.

– Ensimmäinen vuoteni talossa oli kiireinen. Mutta nyt järjestetään ja kokeillaan, miten tämä toimii. Sen jälkeen katsotaan jatkoa.

Ylevä toteaa ihmisten karsivan tavaraa yleensä keväisin ja syksyisin, joten silloin kirppikselle olisi kysyntää.

– Toiveena olisi järjestää suurkirppis säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, mieluiten kahdesti.

Jatkossa käyttöön voidaan ottaa myös B-halli, mikäli tapahtumasta tulee suosittu.

– Meillä on loistava mahdollisuus hyödyntää tilaa, kun tapahtumat jalostuvat eteenpäin. Hyvänä esimerkkinä ovat Keppihevosten SM-kisat ja LEGO-tapahtuma, joiden kasvaessa tapahtuma-aluetta on pystytty laajentamaan, Ylevä iloitsee.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

SPR-kirppis juhlii 30-vuotispäiväänsä

Siiri Virkkunen (vas.) ja Mari Rajamäki työskentelevät kirpputoritoiminnan parissa päivittäin.
Kuva: Heidi Piisalo

SPR-kirppis on Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin omistama kirppismyymäläketju, johon kuuluvat Kokkolan, Seinäjoen, Vaasan sekä Jyväskylässä Seppälän ja Kirrin myymälät.

Toukokuun 11. päivä virstanpylvästä juhlitaan Hyllykallion kirpputorilla pihatapahtumalla. Kirppis on tuolloin auki 10–18, ja voimassa on 30 prosentin alennus kaikista tuotteista. Ohjelmassa on ruokatarjoilua, erilaisia tehtäväpisteitä ja toimialaesittelyä.

– Päivän kruunaavat meklarin vetämä huutokauppa ja The Voice of Finlandin voittaja Onni Kivipellon esiintyminen, Hyllykallion SPR-kirppiksen toimialapäällikkö Mari Rajamäki kertoo.

Tavoitteena varainkeruu

Rajamäki on seurannut kirpputoritoimintaa näköalapaikalta kymmenen vuoden ajan. Tuona aikana kirpputorien suosio on noussut.

– Kierrätys on päivän sana. Trendit muuttuvat tiuhaan, mutta kaikkea ei tarvitse ostaa uutena.

Lahjoituksia tulee nykyään tasaisesti ympäri vuoden. Lahjoitettavaksi kelpaa puhdas, myyntikuntoinen tavara, joka tulee jättää sisälle myymälään sen aukioloaikoina.

– Tavaraa on lähes päivittäin oven edessä odottamassa, ja tänäänkin siellä oli pusseja. Onneksi ei ollut satanut, joten pystyimme hyödyntämään niiden sisällön. Kaikki roskiin menevä tavara on meille ylimääräinen kuluerä.

Rajamäki muistuttaa myös SPR-kirppisten tarkoitusperästä.

– Kirppistoiminta on varainkeruuta. Tavaran hinnoittelussa tulee arvostaa sekä lahjoittajia että ostajia, mikä ei aina ole helppoa.

Kirppismyynnistä saatuja varoja käytetään monenlaiseen auttamistyöhön ja SPR Länsi-Suomen osastojen toiminnan tukemiseen.

Asiakkailta saa apua

Hyllykalliolla puoli vuotta työvalmentajana työskennellyt Siiri Virkkunen kiertää itsekin kirpputoreja. Erityisesti kierrätyskeskukset kiinnostavat häntä.

– Kierrätyskeskuksista löytyy erikoisempia aarteita kuin itsepalvelukirppikseltä, sillä tavaraa on laidasta laitaan. Siitä saa ihan erilaisia kiksejä, kun löytää käytettynä jonkin vaatteen tai tavaran.

Virkkusen mielestä parasta työssä on työvalmennuksen ammattitaidon, kierrätyksen ja kaupanalan yhdistelmä. Rajamäki ja Virkkunen kertovatkin törmäävänsä usein heille tuntemattomiin esineisiin.

– Koskaan ei voi tietää mitä tulee vastaan. Onneksi vakioasiakkaamme osaavat auttaa tavaroiden tunnistamisessa.

Raviskan kirppari tekee paluun

Raviskan vuoden ensimmäinen kirppistapahtuma houkutteli paikalle runsaasti ihmisiä.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Sari Maunus

Raviskan kirpparilla vietettiin ensimmäistä kirpputoripäivää lauantaina 13. huhtikuuta.

– Meillä on monenlaisia kehitysajatuksia koko ajan. Tähän tartuttiin, kun saimme idealle kannustusta, selvittää Seinäjoen Ravikeskuksen toiminnanjohtaja Jyri Saranpää.

Tällä tietoa suunnitelmissa on järjestää kirpputoripäivä kerran kuukaudessa vuoden loppuun saakka, lukuun ottamatta heinäkuuta.

Tilana toimii ravikatsomon totohalli. Saranpään mukaan totohallissa tilaa löytyy toistatuhatta neliötä kirpparitapahtuman käyttöön.

– Ja tarvittaessa laajenemisvaraa on välitasanteelle.

Myyntipaikkojen varauksia on jo tehty joulukuulle.

– Kirpparikulttuuri on viime vuosina yleistynyt paljon varsinkin tässä Seinäjoen seudulla.

Kiinnostukseen voi vaikuttaa se, että Raviskan kirppari herättää nostalgisia tunteita monien mielissä. Edellisen kerran raviradalla toimi kirpputori noin 15 vuoden ajan 1990-luvun puolivälistä alkaen. Silloin toiminta ei ollut täysin raviradan omaa toimintaa, kuten se on nyt.

Seinäjoen kirppistapahtumat

• Seinäjoki Areenan Suurkirppis 18.5. Sisäänpääsy ilmainen. Myyntipaikat ennakkoon lippu.fi-palvelusta. Kahvila avoinna 9.30–16, lounas Miitissä 11–15.

• Raviskan kirppispäivät 11.5., 8.6., 10.8., 7.9., 12.10., 16.11. ja 14.12. Kävijöille ilmainen, pöytäpaikka maksullinen. Ilmainen pysäköinti, non-stop cityjuna Rengastielle. Kahvila avoinna.

• SPR-kirppiksen 30-vuotistapahtuma 11.5. Hyllykalliolla. Kirppis avoinna klo 10–18, tarjouksia. Kello 12-16 tarjolla keittoa, kakkua ja kahvia. Koko perheelle suunnattuja toiminnallisia tehtäväpisteitä, meklarin pitämä huutokauppa. Kello 16 esiintyy The Voice of Finlandin 2023 voittanut Onni Kivipelto.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka