Uutiset

Seinäjoella toimiva kirjapaino tuottaa vuodessa satoja teoksia - "Kirjoja riittää, kun ihmisillä piisaa tarinoita"

Yrittäjäveljekset Vesa (vas.) ja Pasi Hiltunen esittelevät painotalon uutta kansituskonetta.
Yrittäjäveljekset Vesa (vas.) ja Pasi Hiltunen esittelevät painotalon uutta kansituskonetta.
Kuva: Raimo Hautanen
  • Raimo Hautanen

Kirjojen häviämisestä ja lukemisen vähenemisestä on peloteltu väkeä vuosikymmenet. Painetulla kirjalla on kuitenkin yhä runsaasti ystäviä. Esimerkiksi Seinäjoen kaupunginkirjaston lainausmäärä ylsi viime vuonna ennätykselliseen 1,6 miljoonaan.

– Kirjoja riittää, kun ihmisillä piisaa tarinoita, jotka he haluavat kirjoiksi, vakuuttavat kirjanpainajaveljekset Pasi ja Vesa Hiltunen seinäjokelaisesta Bookcoverista.

Kirjapainoala on toki muutoksen kourissa. Perinteisen paperikirjan rinnalle ovat tulleet e-kirjat ja äänikirjat. Kirjastojen hankintamäärärahat ovat vähentyneet. Kirjakauppojakaan ei ole enää paljon.

– Ajan hermolla pitää olla koko ajan. Olemme löytäneet alalta oman kolomme, jossa olemme mielestämme hyviä, mainostaa Bookcoverin toimitusjohtaja Vesa Hiltunen.

Bookcover ilmoittaa olevansa täysin kotimainen kirjapaino ja kirjojen julkaisija. Painosmäärät vaihtelevat kymmenestä pariin tuhanteen kappaleeseen. Yritys toteuttaa myös ääni- ja e-kirjoja eri jakelukanavat mukaan lukien.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kurikka-Painosta kaikki alkoi 70-luvulla

Bookcoverin kirjapainohistoria sai alkunsa Kurikassa. Veljesten vanhemmat, Kauko ja Eila Hiltunen, perustivat Kurikka-Painon vuonna 1976. Pasi ja Vesa Hiltunen siirtyivät yrityksen vetäjiksi 90-luvun alussa.

Seinäjoen Hyllykallion Välkkilänkadulla painotalo on toiminut vuodesta 2016 lähtien. Tavallisen arkisen teollisuushallin sisällä pääsee tutustumaan kirjan matkaan ideasta aina kansien väliin sidotuksi arjen taideteokseksi.

Bookcover kustantaa ja painaa kirjoja, mutta tuotantoon kuuluu myös lehtien, esitteiden ja julisteiden painaminen. Omakustannekirjat ovat iso osa tuotannosta.

– Vuodessa täällä valmistuu noin 300 kirjanimikettä. Yleiseen myyntiin niistä menee vain viides- tai kuudesosa, Vesa Hiltunen laskee.

– Sukukirjat ja yksityiset elämäkerrat jäävät pienen piirin nautittaviksi.

Omakustanteille laajat palvelut

Bookcover räätälöi kirjanvalmistuksen asiakkaan toiveiden mukaan. Yritys tarjoaa tekstin oikoluvun, kustannustoimituksen, sivutaiton ja kansisuunnittelun.

– Kirjan valmistuksen jälkeen voimme auttaa myös markkinoinnissa, myynnissä, varastoinnissa ja logistiikassa, Pasi Hiltunen listaa.

Bookcover tekee kovakantisten kirjojen sidontaa myös muille kirjapainoille. Jopa siinä määrin, että yritys on alihankintasitojana maan suurin.

– Korona-aika lisäsi huomattavasti omaelämäkertojen painamista. Ihmisillä oli ilmeisesti aikaa pysähtyä muistojensa pariin, Hiltunen pohtii.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maire Loppin tuore teos kantaa nimeä Ittekki sitä ihimettelöö.
Kuva: Maire Lopin kotialbumi.

Koskenkorvalla asuva murrekirjailija Maire Loppi julkaisi viime vuonna kahdeksannen teoksensa ”Ittekki sitä ihimettelöö”. Sen painopaikka on Seinäjoella toimiva Bookcover.

– Voin sanoa, että olen tyytyväinen heidän toimintaansa. Valmiit kirjatkin tuotiin kotiin saakka, Loppi sanoo.

Hän oli itse paikan päällä seuraamassa teoksensa taittoa. Tekstit ja kansikuvat hän lähetti painoon etukäteen sähköpostilla.

– Paikan päällä sain asetella tekstit aukeamalle juuri niin kuin halusin, Loppi kiittelee.

Hänelle kyseinen painotalo on tuttu jo pitemmältä ajalta. Lopin ja valokuvaaja Jussi Niukkalan vuonna 2021 yhdessä tekemä runo- ja valokuvateos ”Maa, ilma ja joki” ilmestyi niin ikään Bookcoverin painamana.

Lopin aikaisemmat teokset painettiin Saarijärvellä kirjapainossa, joka on jo lopettanut toimintansa.

Loppi myy teostaan pääasiassa itse, mutta murrekirjan voi hankkia myös painotalon verkkokaupasta. Loppi on lisäksi levittänyt kirjojaan eri myyntipisteisiin ja käy esittelemässä niitä markkinoilla.

– Helsingin eteläpohjalaisilta sain kutsun tulla tällä viikolla paikan päälle näitä juttuja lukemaan, Loppi kertoo.

Sanomisen pakko

Syy siihen, miksi Loppi on tehnyt jo kahdeksan kirjaa, löytyy sanomisen pakosta. Loppi on aina nauttinut itseilmaisusta kirjoittamalla ja puhumalla. Murre taas on verenperimää, joka tuntuu luontevalta suussa.

Uusimmassa kirjassaan hän on tehnyt paljon muistojen tallennusta.

– Niin kauan kuin pää pelaa sen voi tehdä. Äitee ja isä, vanhanajan työt, lapsuus ja nuoruus – ne eivät ole onneksi menneet pois muistista, Loppi kertoo.

Esimerkiksi omaa nuoruuttaan hän kuvaa kirjassaan näin (katkelma pidemmästä runosta):

”Erimoiset silimäykset/ kiltit ja riettahat/ ne opiin//

syksyllä samalla perunamaalla/ mentihin eri laitaa/ eikä vahingoskaa/ vieretysten//

mutta siitä lähtien/ tiesin/ jotta moon nainen//.”

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka