Uutiset

Seinäjoen ensimmäinen intialainen ravintola toimii Kauppakadulla - jauhaa omat mausteet ja tekee itse mehuja

Frances Crasta pitää intialaista ravintolaa Kauppakadulla.
Frances Crasta pitää intialaista ravintolaa Kauppakadulla.
Kuva: Emmi Karttunen
  • Emmi Karttunen

Seinäjoen Kauppakadulla toimii kaupungin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa intialainen ravintola. Ravintolaa pitävät kokki Frances Crasta ja hänen vaimonsa Laura.

Crasta aloitti kokin uransa kotimaassaan Intiassa. Hän on työskennellyt alalla yli 30 vuotta. Suomeen hän muutti vuonna 2018 ja aloitti työt Helsingissä.

Koronanaikaiset lomautukset veivät silloisen työn, joten pariskunta päätti muuttaa Seinäjoelle ja perustaa oman ravintolan.

– Olemme tässä kahdestaan. Työpäivät ovat usein pitkiä, 15–16 tuntia, mutta onneksi koti on lähellä ravintolan yläkerrassa, Frances Crasta kertoo.

Liikaa roskaruokaa

Ruokaperinteet vaihtelevat Intian eri osissa. Crasta on pyrkinyt kokoamaan parhaat palat eri alueilta. Menusta löytyy perinteistä ruokaa pohjoisesta, etelästä ja kaikkialta siltä väliltä.

Intialaisen ruuan peruspiirteitä ovat mausteet ja yrtit. Ruoka tehdään tuoreista raaka-aineista eikä pakasteita käytetä. Yleensä aterioihin kuuluvat aina riisi ja erilaiset kasvikset.

– Ihmiset syövät nykyään liikaa roskaruokaa. En usko sen olevan hyväksi. Intialainen ruoka on terveellistä ja sisältää paljon antioksidantteja, Crasta kertoo.

Hän korostaa, kuinka monipuolinen ruoka on tärkeää elimistölle ja vahvistaa immuunisysteemiä.

– Intialaiseen tapaan meillä on myös itsetehtyjä mehuja, kuten raparperi-, puolukka- ja mustikkamehuja.

Sadan mausteen keittiö

Crasta esittelee ravintolassa esillä olevaa taulua, jossa näkyy erilaisia mausteita. Siinä on kuitenkin vain pieni osa, sillä intialaisessa keittiössä käytetään jopa yli sataa maustetta. Ruokakulttuuri verrattuna suomalaiseen on muutenkin erilainen.

– Suomalainen ruoka maustetaan aika usein vain pippurilla ja suolalla, ja perunaa ja kermaa on melkein joka ruoassa, Crasta vertaa.

– Intiassa me teemme itse mausteet kastikkeisiin jauhamalla kuivat aineet vasta keittiössä.

Seinäjoelta löytyy jo nepalilaista ruokaa. Vaikka se muistuttaakin intialaista, on niissä myös eroja. Esimerkiksi mausteiden käyttö on erilaista.

– Nepalilaisissa kastikkeissa käytetään sokeria. Minä tuon ruokaan makeutta sipulilla, Crasta kertoo.

Kesä ei ollut ravintolan kannalta aivan toivotunlainen, sillä asiakkaita olisi saanut olla enemmän.

– Seinäjoki on kiva kaupunki, mutta ihmisten pitäisi uskaltaa tulla maistamaan ruokaamme. Kun kerran käy, tulee varmasti uudestaan, Frances Crasta uskoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka