Uutiset

Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijä Mari Pöytälaakso haki Berliinistä potkua - nyt hän kiertää Suomea "saksanseisojien" kanssa

Näyttelijä Mari Pöytälaaksolla on käynnissä poikkeuksellinen teatterivuosi.
Näyttelijä Mari Pöytälaaksolla on käynnissä poikkeuksellinen teatterivuosi.
Kuva: Tero Hautamäki
  • Tero Hautamäki

Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijä Mari Pöytälaaksolla on käynnissä ainutlaatuinen vuosi. Hän on osa ohjaaja Mikko Roihan Vapaateatterin työryhmää, johon kuuluu näyttelijöitä kuudesta eri teatterista. Nyt ensi-illat kierrättävät Pöytälaaksoa ympäri Suomea esittämässä näytelmää Ei kertonut katuvansa.

Näytelmä valmistettiin Berliinissä viime vuoden touko-heinäkuussa. Pöytälaakso pitää harjoitusjaksoa Saksassa yhtenä uransa hienoimmista kokemuksista.

– Niin moni asia loksahti kohdilleen. Ensinnäkin meillä on loistava työryhmä. Kun olimme Berliinissä tavallaan ei-kenenkään-maalla, se auttoi ryhmäytymään nopeasti. Samalla meistä tuli elinikäiset ystävät, Pöytälaakso kertoo ja paljastaa porukan lempinimeksi Saksanseisojat.

– Toisekseen, työskentelin nyt ensi kertaa Mikko Roihan kanssa. Se oli yhdenlainen teatterikoulu, jonka aikana oli mahdollista oppia paljon.

– Kolmanneksi – Berliini. Siellä voi tapahtua mitä tahansa. Miljoonakaupunki antoi välittömästi oman lisäpotkunsa. Siellä oli sellainen syke, joka inspiroi ja avasi meitä kaikkia.

Pöytälaakso ei vielä täysin osaa arvioida, mitä vuosi näin poikkeuksellisessa tuotannossa lopulta merkitsee. Kesästä saakka hän on kuitenkin tiennyt, että kannatti lähteä.

– Tämä on ollut korjaava kokemus monella tapaa, niin ammatillisesti kuin ihmisenä. Tuntuu, että olen oppinut myös itsestäni paljon.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Satakunta näytöstä ympäri Suomea

Näytelmän ensi-ilta Berliinissä oli kesällä. Sen jälkeen esitys on nähty eri puolilla Suomea. Jäljellä ovat vielä Seinäjoen ensi-ilta tulevana torstaina sekä Hämeenlinnan ensi-ilta helmikuussa. Kaikkiaan näytöksiä kertyy satakunta.

Pöytälaakson mukaan yleisö on ottanut esityksen hienosti vastaan. Esimerkiksi Turku pyöri loppuunmyydyille saleille, Tampere on jo lähes loppuunmyyty ja palaute on ollut kaikkialla hyvää.

– Vaikka kyseessä on traaginen tarina, tuntuu, että esitys on syntynyt onnellisten tähtien alla. En ole ennen kokenut sellaista, että yleisö seuraa näytelmää näin intensiivisesti ja täysin hiiskumatta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ei kertonut katuvansa -näytelmä kuvaa Saksan armeijaa palvelleiden suomalaisnaisten taivallusta kotiin halki poltetun Lapin. Rooleissa mm. Tiina Winter (vas.), Mari Turunen, Mari Pöytälaakso ja Liisa Peltonen.

Naiset taivaltavat läpi poltetun Lapin

Ei kertonut katuvansa -näytelmä kertoo historian vaietusta aiheesta. Tarina kuvaa viiden eri-ikäisen suomalaisnaisen taivallusta jalkapatikassa takaisin kotiin läpi poltetun Lapin.

Eletään toisen maailmansodan aikaa. Naiset ovat työskennelleet Saksan armeijalle Pohjois-Norjassa.

Nyt naisia yhdistää häpeä ja tieto siitä vihasta, joka heitä odottaa Suomessa. Välttääkseen vankileirin naiset pakenevat kävellen koteihinsa.

– Naisten ainoa tavoite on säilyä hengissä. He koettavat palata takaisin siihen elämään, jonka he luulivat jo jättäneensä taakseen, Pöytälaakso kuvailee.

Hän näyttelee Veeraa, joka on toiminut kylänsä ”yleisenä naisena”. Veera on ollut oikeastikin olemassa. Veeran repliikki, ”Miehiä on ollut niin paljon, että niiden elimistä rakentaisi kyläjoen yli sillan ja siihen komeat kaiteet molemmin puolin”, on kuultu myös oikean Veeran suusta.

– Olen nähnyt kuvan Veeran kotimökistä Kuusamossa. Oli jotenkin liikuttavaa nähdä, että tuolla hän on oikeasti asunut ja elänyt.

Pöytälaakso kuvailee esitystä ohjaajansa, Mikko Roihan, näköiseksi teokseksi.

– Joku on sanonut, että esitys on modernia teatteria. Ehkä niin, mutta minusta olemme myös teatterin alkulähteillä. Näyttämöllä on vain kuusi näyttelijää, matkalaukut ja puiset arkut.

Finlandia-ehdokkaana

Ei kertonut katuvansa perustuu Tommi Kinnusen romaaniin, joka oli ilmestyessään vuonna 2020 Finlandia-ehdokkaana.

Muut näyttelijät ovat Mari Turunen Tampereen teatterista, Liisa Peltonen Hämeenlinnan teatterista, Tiina Winter Kouvolan teatterista, Ulla Koivuranta Turun kaupunginteatterista ja Jari-Pekka Rautiainen Lahden kaupunginteatterista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ohjaaja Mikko Roiha: "Arktista cha cha cha'ta"

Mikko Roiha on myös verbaalinen ohjaaja.
Kuva: Minna Hirvelä

Mari Pöytälaakso on kirjoittanut Berliinin harjoituskaudesta värikkään matkakertomuksen osoitteeseen pointti.fi. Teksti sisältää myös Pöytälaakson kootut matkavinkit miljoonakaupungista.

Päiväkirjassaan Pöytälaakso kuvailee työskentelyä Mikko Roihan kanssa muun muassa seuraavasti:

”Mikko on armoitettu ohjaaja. Tarkka, vaativa, lempeä ja hauska. Häneen voi luottaa ja harjoituksissa tuntee olevansa turvassa. Tuo tunne on lähtökohta kaikelle luomiselle. Mikon tapa ohjata on myös verbaalista ilotulitusta. Hän saattaa yhtäkkiä pyytää lisää ”maantiemaskuliinisuutta” tai ”äänekoskelaista lörötystä”.

Sanopa se niin, että se ei ole kuin ”partiolaisen keväthuuto”.

Ohjatessaan Roiha voi myös todeta: ”Ei niin hipsuvarpaana sitä loukkaantumista” tai ”ota puhe avaruudesta, lantio Milanosta ja askel Taivalkoskelta”.

Joskus kohtaukseen tarvitaan ”taloyhtiön kokouksen todellista konfliktia” tai ”arktista cha cha cha’ta”.

Ohje näyttelijöille voi myös kuulua näin: ”Ei ihan niin makkaramestaripaavalina”.

Toisinaan ilmaisussa voi olla vähän liikaa Amppelmania (Amppelman on itäsaksalainen liikennevaloukkeli). Ohjaaja voi myös pyytää olemaan ”ekonominen bitch” tai pelaamaan ”korsutinderia”.

Roihan suusta helähtää ilmoille sellaisiakin sanankäänteitä, ettei varttuneinkaan saksanseisoja voi muuta kuin purskahtaa nauruun, joko hämmennyksestä tai joskus jopa turhautumisesta omiin kykyihin toteuttaa näitä kuolemattomia kehotuksia.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Koska esitetään?

  • Ei kertonut katuvansa -näytelmä saa ensi-iltansa torstaina 25.1. Seinäjoen kaupunginteatterin Elissa-näyttämöllä.

  • Esitykset Seinäjoella jatkuvat 2. toukokuuta saakka.

  • Esityksiä on kaikkiaan sata kuudessa teatterissa eri puolilla Suomea.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka