Uutiset

Seinäjoen Naislaulajien "äiti" viihdytti etulinjassa taistelleita sotilaita – "Tällaista kotiseudun ja rintaman välistä kanssakäymisen muotoa on syytä jatkuvasti harrastaa"

Seinäjoen lottakuoro kuvattuna ennen rintamakiertuetta vuonna 1942.
Seinäjoen lottakuoro kuvattuna ennen rintamakiertuetta vuonna 1942.
  • Tero Hautamäki

Tällä viikolla juhlitaan Seinäjoen Naislaulajien 80 toimintavuotta. Tuolla vuosiluvullaan kuoro on yksi Seinäjoen seudun vanhimmista kuoroista.

Naislaulajien "äitinä" voidaan pitää vuonna 1941 perustettua Seinäjoen lottakuoroa, joka teki muun muassa viihdytyskiertueita rintamalle jatkosodan aikoihin.

Seuraava Vaasa-lehdessä 15.7.1943 julkaistu uutinen löytyi hiljattain Seinäjoen Naislaulajien arkistosta. Jutussa kerrotaan Seinäjoen lottakuoron vierailusta Kannaksella.

”Seinäjoen lottakuoron rintamavierailu. Muistorikas käynti Kannaksella.

Nykyisen rintamaelämän varrelta kannattaa aikakirjoihin merkitä maakunnan lottien järjestämä laulutervehdys, joka juhannuksen aikoihin Kannaksen luonnon vehmaimmillaan ollessa, ilahdutti eteläpohjalaisia rintamamiehiä.

Seinäjoen lottakuoro saavutti etulinjoille suuntaamallaan vierailulla kaikkien jakamattoman suosion, ja niin monia kiertueita kuin rintamalla on käynytkin, muodostui kuoron menestys ainutlaatuiseksi.

Tämä johtui varmaankin siitä kotoisesta, välittömästä ja reilusta hengestä, joka sävytti kuorolaisten laulu-, tanhu- ja lausuntaesityksiä.

Kuoron urakka käsitti parisenkymmentä esiintymistä, mutta aito lauluinto ja halu tuoda säveltervehdys mahdollisimman monille voittivat kaiken väsymyksen.

Tällaista kotiseudun ja rintaman välistä kanssakäymisen muotoa on syytä jatkuvasti harrastaa. Siihen uhrattu vaivannäkö tuottaa moninkertaisen sadon poikien korvaamattomana virkistyksenä.”

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seinäjoen Naislaulajiin kuuluu tällä hetkellä 38 laulajaa ikähaarukalla 22-65 vuotta.
Seinäjoen Naislaulajiin kuuluu tällä hetkellä 38 laulajaa ikähaarukalla 22-65 vuotta.

Nyt, noin 80 vuotta myöhemmin, edellä mainitun lottakuoron perilliset ovat valmiina omaan tähtihetkeensä. Seinäjoen Naislaulajat ovat kokoontuneet kenraaliharjoituksiin kansalaisopiston Lämppäriin, josta on tullut kuoron kotiluola. Lämppärin portaikossa lähes 40 naista kajauttavat malliksi säkeistön kappaleesta Nouse laulu, kaiu.

Ja laulu nousee ja kaikuu. Se enteilee hyvää tulevaa suurtapahtumaa silmällä pitäen.

Tulevana lauantaina kuoro juhlistaa 80 vuotta laulua Kalevan navetan Hugo-salissa.

Konsertin ensimmäinen puoliaika on perinteisempää kuoromusiikkia 1940-luvulta 2010-luvulle. Tosin on mukana sellainenkin kappale kuin Adelen laulama Bond-tunnari Skyfall. Konsertti päätetään Sibeliuksen Finlandiaan.

Konsertissa kuoro esiintyy accapellana ja Sasja Jantusen flyygelin säestyksellä.

Kuorona lavalle kiipeää 38 laulajaa. Naisten ikähaarukka on 22–65 vuotta.

– Keikalle ei ole päästy hetkeen, niin kuin ei muutkaan, mutta koko ajan on harjoiteltu, kuoronjohtaja kertoo.

– Uskallan sanoa, että hyvässä iskussa ollaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Naislaulajien kaulakorussa komeilee kuoron logo, korvan kuulosimpukka.
Naislaulajien kaulakorussa komeilee kuoron logo, korvan kuulosimpukka.

Uusien asujen eka keikka

Konserttiin astellaan uusissa puvuissa. Ne hankittiin Etelä-Pohjanmaan Naisklubin avustuksella.

– Saimme loistavaa palvelua paikallisesta Moon designstoresta, josta löysimme kotimaisen, mielestämme tyylikkään esiintymisasun. Vaneriset kaulakorut hankimme omakustanteisesti paikalliselta G-moodilta. Yritys valmisti korut omasta logostamme, joka esittää korvan kuulosimpukkaa, Anna Pellikka kertoo.

– Näillä uusilla hankinnoilla haluamme vahvistaa kuoron sisäistä me-henkeä. Muille haluamme viestiä, että suosi paikallista ja suosi palvelua.

Mitä yhteishenkeen tulee, kuoronjohtaja sanoo pitävänsä sitä hyvin tärkeänä.

– Meille ei ole pääsykokeita. Ajatus on, että laulu kuuluu kaikille. Kilpailut jätämme muille kuoroille. Me haluamme keskittyä omiin juttuihimme ja tehdä niitä niin kuin meistä hyvältä tuntuu.

– Jos kuoroharrastuksessa nautitaan ja nauretaan, niin minusta silloin on onnistuttu jo paljossa, Pellikka päättää.

Kalevan navetan ensimmäiset tanssit

Naislaulajien uusien korujen ja pukujen ensiesiintyminen on siis ensi viikolla. Muutakin ihkauutta nähdään, sillä kuorokonsertin perään järjestetään Kalevan Navetan ensimmäiset tanssit.

Noin tunnin lavatanssit soittaa kansalaisopiston Pystymettäläiset-orkesteri Mika Peltoniemen johdolla. Yhtyeen solistina kuullaan myös kuoroa, sillä Naislaulajat esittävät bändin kanssa 60-luvun iskelmää.

– Ohjelmassa ovat esimerkiksi Muistojen bulevardi ja Vihreät niityt, sovituksia tehnyt Pellikka kertoo.

– Meillä on bändin kanssa seitsemän kuorobiisiä ja sitten on karaoke päälle. Veikkaan, että on tulossa aika hauska ilta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Missä?

80 vuotta laulua -juhlakonsertti kuullaan 14.5. kello 15 Hugo-salissa. Kello 18 samassa tilassa on lavatanssit, joissa Seinäjoen Naislaulajat myös esiintyvät.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka