Uutiset

Seinäjokinen hakataan kiveen – Ikuisuuskysymys Seinäjoella asuvan tittelistä on ratkaistu ja vastaus pian kiveen kirjoitettu

Roskia keräämällä selvisi, että Seinäjoella asuu seinäjokisia.
Roskia keräämällä selvisi, että Seinäjoella asuu seinäjokisia.
Kuva: Vitpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Kansa on puhunut. Tästä lähtien Seinäjoella asuvaa henkilöä tituleerataan seinäjokiseksi. Seinäjoen kaupungin järjestämän äänestyksen häviäjäksi julistettiin sana seinäjokelainen.

– Seinäjoella on toki tilaa kaikille taivutusmuodoille, mutta Seinäjoen kaupungin virallinen kanta on jatkossa tämä. Olemme seinäjokisia, julisti kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä avatessaan äänestystuloksen sisältävää kirjekuorta Keskustorin uudella esiintymislavalla.

Kiiskilä on tyytyväinen, että tunteita herättävään ikuisuuskysymykseen on nyt saatu vastaus. Sen painoarvosta kertoo Kiiskilän lupaus:

– Äänestystulos hakataan kiveen. Kiven paikkaa selvitellään vielä.

Roska oli ääni

Äänestys oli osa Ylen organisoimaa Miljoona roskapussia -kampanjaa. Siivoustalkoissa suomalaisia innostetaan keräämään ympäristöstään roskia ja kiinnittämään huomiota ympäristön siisteyteen.

Seinäjoella roskat olivat myös ääniä. Kaupungilla oli keräyspisteitä, joista toisessa luki seinäjokinen ja toisessa seinäjokelainen. Äänestäminen tapahtui laittamalla roska tai roskapussi roskikseen, jonka kyljessä luki kannatettu kirjoitusmuoto.

Seinäjokinen-muotoa äänestettiin 920 roskakilolla ja seinäjokelaista 680 kilolla. Äänet laskettiin jäteastioiden täyttymistä mittaavien sensorien avulla. Kahdeksaan keräyspisteeseen pudotettiin roskia yhteensä 1 600 kiloa. Roskapusseja kertyi yli 1 200.

Kampanjan tavoitteena on kerätä miljoona roskapussia. Saalis merkitään Ylen verkosivulla olevaan roskalaskuriin.

Vaikka ääänestys on ohi, roskien kerääminen jatkuu. Kaupunki noutaa viheralueilta ja muilta yleisiltä alueilta kerätyt jätesäkit. Keruun nopeuttamiseksi säkit pitää kerätä vähintään kolmen ryppäiksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Molemmat oikein

Kotimaisten kielten keskuksen mukaan sekä seinäjokelainen että seinäjokinen ovat hyvää suomea. Seinäjokelainen-sana on virallisempi, seinäjokinen taas on yleiskelisempi ja usein paikallisten käyttämä versio.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka