Uutiset

Seinäjokinen lauluyhtye ei pelkää laulaa rankoista aiheista - Sukella mukaan Ämmien keikkailtaan

Juhlavuottaan viettävä Ämmät-yhtye lämmitti yleisön Erika Vikmanin Rytmikorjaamon keikalle.
Juhlavuottaan viettävä Ämmät-yhtye lämmitti yleisön Erika Vikmanin Rytmikorjaamon keikalle.
Kuva: Veera Hyppänen
  • Milla Hanhikoski
Ei liikuta, ei horjuta, en muuta asennetta. Mun heimoa ei pelota, vaikka eteen tulis armeijoita.
ÄMMÄT! - ÄMMÄ

Ämmien nimikkokappale huokuu positiivista asennetta. 10-vuotista taivaltaan koko vuoden juhlistanut lauluyhtye on vahvistanut imagoaan persoonalliseen suuntaan. Samalla yhtyeen keikkamäärät ovat ilahduttavasti kasvaneet.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Soundcheckistä sukkapuikkojen kautta suurelle lavalle

Juhlavuoden kunniaksi Epari lähti seuraamaan Ämmien keikkaa Seinäjoen Rytmikorjaamolla. Yhtye on kutsuttu lämmittelemään supersuosittua Erika Vikmania, joka on Ämmien tapaan poikkeuksellisen vahva naisartisti.

12-henkisen lauluryhmän soundcheck vaatii tarkkuutta. Jotta huolitellut stemmat pääsevät oikeuksiinsa, on tärkeää, että päämikrofonien voimakkuudet ovat juuri kohdillaan. Oman twistinsä esitykseen tuo monipuolinen koreografia, josta kuoro myös tunnetaan. Kokeneilta esiintyjiltä setin läpikäynti sujuu kuitenkin luontevasti.

Katso takahuonetunnelmia alla olevasta kuvakarusellista.

Soundcheckin jälkeen takahuone alkaa täyttyä, kun loputkin naiset saapuvat pukeutumaan räväkän punaiset esiintymisvaatteet ylleen. H-hetken lähestyessä vaihdetaan kuulumisia ja nauretaan milloin millekin.

Yhdellä penkillä jopa neulotaan villasukkia Ämmät-logon kera. Vähitellen taustamusiikki vaihtuu taas settilistan kappaleisiin, joita lauletaan vielä läpi sieltä täältä muistin tueksi ja äänenavauksena. Myös askelkuvioita viilataan viime hetkiin saakka.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kun 12 näyttävää naista ottaa haltuunsa Rytmikorjaamon lavan, yleisö nousee tanssimaan jo ensimmäisen kappaleen aikana.

Ämmien esiintyminen on todella viihdyttävää. Hyväntuuliset laulajat ilmehtivät ja liikkuvat yhteisen koreografian mukaan. Saumaton meininki tarttuu nopeasti yleisöön ja kantaa koko setin ajan.

Keikan lopuksi Ämmille perinteeksi muodostunut keikkaselfie saa vielä lisämaustetta, kun innokas yleisö intountuu mukaan kuvaan.

Vauhdikkaan keikan jälkeen tunnelma takahuoneessa on energinen. Esitystä käydään läpi iloisen puheensorinan keskellä.

– Hitto, mä voisin mennä vetämään toisen setin heti perään! joku huutaa ja saa heti taustatukea:

– Siis todellakin! Se meni niin äkkiä. Ei kerinny ees jännittää!

Kuoro tottui syksyn mittaan kaksituntisiin juhlakonsertteihin. Nyt nähty kolmen vartin normiveto oli monelle liian nopea nautinto.

Jenna Järvi näyttää mallia keikan jälkeisestä palautumisesta.
Kuva: Milla Hanhikoski

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

"Nainen voi lähteä Ämmistä, mutta Ämmät ei lähde naisesta"

Juhlavuoden päättävä keikkailta sisältää riemun lisäksi myös haikeita tunnelmia. Osalle laulajista kyseessä on viimeinen esitys Ämmien riveissä.

Jemina Vähäkoski lähtee Ämmistä aimo annoksella itsevarmuutta varustettuna.
Kuva: Milla Hanhikoski

Muuton takia lopettava Jemina Vähäkoski ehti olla mukana vain kuluneen vuoden, mutta kokee saaneensa lyhyessä ajassa paljon.

– Vaikka tulin uutena ennalta tiiviiseen porukkaan, minut otettiin avosylin vastaan. Tuntui, että olin heti yksi ämmistä, Vähäkoski kertoo.

Kuorovuosi on ollut hänelle kasvattava kokemus.

– Lähden itsevarmempana ja vahvempana. Mukaan on tarttunut aimo annos positiivista energiaa, Vähäkoski toteaa.

– Niin se on. Nainen voi lähteä Ämmistä, mutta Ämmät ei lähde naisesta, porukka säestää taustalla.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Näkyykö makkarat, roikkuuko allit?

Ämmien asenne on tehnyt myös neljä vuotta mukana olleeseen Riia Hantulaan suuren vaikutuksen. Jo ennestään itsevarmaksi tunnustautuva nainen kertoo ryhmän voimakkaan naiskuvan lisänneen omaa rohkeutta entisestään.

– Lavalle mennessä ei ikinä mieti, näkyvätkö vatsamakkarat tai roikkuvatko allit. Se on täysin toissijaista.

Riia Hantulan itsevarmuus on kasvanut entisestään lauluyhtyeen vahvan naiskuvan ansiosta.
Kuva: Milla Hanhikoski

Lauluyhtyeestä on kasvanut harrastuksen sijaan elämäntapa. Tämä konkretisoitui 10-vuotiskeikkojen lähestyessä.

– Niitä valmistellessa kaikki muu elämä jäi huomiotta, mutta lopputulos oli sen arvoista, Hantula sanoo, ja kertoo juhlaesitysten nousseen ämmäuran mieleenpainuvimpien hetkien joukkoon.

Edessä oman musiikin julkaisu

Teatteritöissä kuoronjohtaja Satu-Maarit Veikkolaan tutustunut Jenna Järvi aloitti Ämmissä kolme vuotta sitten. Myös hän mieltää syntymäpäiväkeikat ikimuistoisiksi.

– Ne olivat eeppinen spektaakkeli, Järvi muotoilee.

Jenna Järvi lukee juhlakonsertit ikimuistoisiksi.
Kuva: Milla Hanhikoski

Kumpikin naisista odottaa keikkailun jatkuvan tiiviinä.

– Olemme saaneet tehdä jo monia hyviä keikkoja. Olisi upeaa päästä esiintymään vielä vähän isommille festarilavoille, Hantula toivoo.

– Työstämme parhaillaan uutta omaa musiikkia. Olemme löytäneet niin sanotun ämmälinjan. Tulevat kappaleemme kuulostavat meiltä, Järvi kertoo.

– Ehkä ne avaavat ovia vielä nykyistä laajemmalle. Siitä lähdetään, että Ämmä-musa soi ensi vuonna yhä useamman korvissa.

Ilta jatkuu pääesiintyjää bailaten

Jäähyväishalausten ja roudauksen jälkeen on kuoron vuoro siirtyä yleisöön. Näyttävä naisjoukko jättää takahuoneen iloisissa fiiliksissä ja lähtee bilettämään pääesiintyjän, Erika Vikmanin keikkaa.

Meno on letkeää saman tien. Varsinainen riemu repeää kun huomataan, että esiintyjien settilistoista löytyy hauska yhtäläisyys: Ämmien tavoin Vikmanin keikka sisältää Kikan hiteistä koostetun potpurin.

Heti ensimmäinen lause: ”Tartu tiukasti hanuriin ja näppäile mua”, ohjeistaa kuorolaiset omasta koreografiasta tuttuun jonomuodostelmaan. Kaikilla on hauskaa, ei vähiten illan muulla yleisöllä.

Ämmät ottaa nimellään kantaa

Kapellimestari Satu-Maarit Veikkola soittaa pianoa ja johtaa myös taustayhtyettä. Ämmien tunnusväriksi valikoitunut punainen koristaa niin kuoron asuja kuin esiintymislavaa.
Kuva: Milla Hanhikoski

Kymmenen vuotta sitten Vocal-opiskelijakuorona aloittaneessa yhtyeessä ovat puhaltaneet viimeaikoina muutoksen tuulet.

– Loppupeleissä muutos on näyttäytynyt isommin ulkopuolelle, Ämmien perustaja Satu-Maarit Veikkola kertoo.

Muuntautuminen omaa musiikkia tuottavaksi, keikkailevaksi lauluyhtyeeksi vaati uuden ja erottuvamman nimen. Siihen kannustivat myös monet musiikkialan ammattilaiset.

Ämmät-nimi on samalla tärkeä kannanotto. Ämmä-sanaa kun käytetään usein haukkumanimenä.

– Jos ottaa negatiivisessa valossa olevan nimityksen käyttöön ja kääntää sen merkityksen positiiviseksi, vie samalla pois yhden mahdollisuuden haukkua ja painaa alaspäin, Veikkola pohtii.

Rankan rehellistä meininkiä

Vaikka palaute uudesta nimestä on pääosin ollut myönteistä, on joukkoon mahtunut soraääniäkin. Veikkola uskoo, että taustalla vaikuttaa ryhmän rehellisyys itselleen.

– Ihmiset ovat tottuneet helposti lähestyttäviin rakkauslauluihin ja sokerikuorrutettuihin kertomuksiin. Me olemme vähän kuin se maukas donitsi, josta kumminkin puuttuu se ällö kuorrute. Laulamme rankoistakin asioista rehellisesti. Se saattaa ärsyttää joitakuita.

Ämmiltä on ilmestynyt jo muutaman kappaleen verran omaa musiikkia. Pian on tulossa uusia sinkkujulkaisuja.

– Korona pakotti keikkatauolle ja sai meidät suunnittelemaan tulevaa. Samalla löysimme oman jutun entistä vahvemmin.

Me olemme vähän kuin se maukas donitsi, josta kumminkin puuttuu se ällö kuorrute.
Satu-Maarit Veikkola

Kuluneen vuoden aikana esiintymisiä on riittänyt. Kesä kului paikallisilla festivaaleilla, kuten Provinssissa, Teuva-festeillä, Tarockissa ja Härmän Häjyylyissä. Ensi vuonna reviiri laajenee entisestään.

– Saimme pyynnön esiintyä Marttojen juhlassa Helsingissä. Lisäksi toivomme oman albumin ilmestymisen suurentavan kohderyhmäämme, Veikkola kertoo.

Ämmät villitsevät yleisön ilmeikkäällä ja vauhdikkaalla esiintymisellään.
Kuva: Veera Hyppänen

Erilaiset tarinat kuuluviin

Vaikka lauluyhtye syntyi rakkaudesta viihdyttävään esiintymiseen ja musiikkiin, on tabujen käsittelystä ja kantaaottavuudesta tullut tärkeä osa toimintaa.

– Tuomme esiin erilaisten ihmisten tarinoita, myös niitä, jotka yhteiskunnassamme jäävät helposti kuulematta, Veikkola kertoo.

Ämmien sanoitukset syntyvät kuorolaisten omien kokemusten kautta.

– Ryhmässä voimme puhua vaikeistakin asioista. Haluamme näyttää myös sen, ettei feminiinisyys ole koskaan heikkoutta. Maailma tarvitsee inhimillisyyttä ja herkkyyttä.

Jos nainen on naiseudestaan ylpeä, häntä voidaan syyttää helposti miesvihasta. Tätä asennetta myös Ämmät ovat kohdanneet.

Tilanne synnytti kuorolta lopulta vastineeksi kappaleen ”Vihaan sua vähiten”.

Keikalla biisin välispiikki kuuluu näin:

– Saatiin palautetta siitä, että mollataan aina miehiä. Mutta ei me teitä vihata! Siksi me kirjoitettiin oikein rakkauslaulu. Tää on omistettu kaikille miehille ja muille elämänkumppaneille.

Katso kyseisen kappaleen esitys alta!

Ämmät 10 vuotta

  • Aloitti toimintansa 2013 nimellä opiskelijakuoro Vocal. Vaihtoi tänä vuonna nimekseen Ämmät.

  • Esiintynyt muun muassa Rytmikorjaamolla, Provinssin alue-esiintyjänä, Teuvafesteillä, Tarockissa, Vanhan Paukun festareilla Härmän Häjyylyissä sekä Aukusti-festivaaleilla.

  • Lauluyhtyeen 10-vuotisjuhlat huipensi konserttisarja ”Mieluummin överit kuin vajarit”. Juhlavuoden päätöskeikka oli 16.12. Rytmikorjaamolla Erika Vikmanin lämppärinä.

  • Ämmät on julkaissut omia kappaleita musiikkivideoineen suoratoistopalveluissa. Vuoden 2024 aikana omaa tuotantoa ilmestyy lisää. Luvassa on myös yhtyeen itse tekemistä kappaleista koostettu albumi.

Kysyimme yhtyeen jäseniltä, mitä ämmänä oleminen heille merkitsee. Katso mietteet alla olevasta upotuksesta.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka