Uutiset

Seinäjoella löytöeläimen voi viedä turvaan 24/7 – Kaikki koirat haetaan kotiin, mutta kissoja ei usein kaipaa kukaan

Koirat eivät joudu odottamaan omistajaansa pitkään.
Koirat eivät joudu odottamaan omistajaansa pitkään.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Seinäjoen kaupunki huolehtii nykyään itse kaupungin alueelta löytyneistä lemmikeistä. Lakisääteinen palvelu on aikaisemmin ostettu lemmikkihoitolayrittäjiltä.

Seinäjoki on tiettävästi maan ainoa paikkakunta, jossa kaupunki vastaa ihan konkreettisesti itse irrallaan tavattujen tai kodittomilta vaikuttavien lemmikkien vastaanotosta. Seinäjoen kaupungin ympäristöterveysjohtaja Virpi Ala-Riskun mukaan asiaan päädyttiin kahdesta syystä.

– Lemmikkihoitolat ovat kokeneet löytöeläinten vastaanoton muun toiminnan ohella hankalaksi. Asia työllistää arkena ja pyhänä vuorokauden ympäri.

Palvelun siirtymistä kaupungin kontolle edesauttoi se, että löytöeläinten vastaanotolle oli sopivat tilat ravikeskuksen yhteydessä olevan eläinsairaalan vieressä.

– Palvelut toki tukevat toisiaan, mutta ovat ihan omia kokonaisuuksiaan. Jos löytöeläimillä on terveysongelmia, niistä huolehtivat kaupungin omat eläinlääkärit. Heillä on työpiste samassa rakennuksessa, Ala-Risku selvittää.

Kokeilu jatkunee

Uuteen toimintatapaan siirryttiin Seinäjoella syyskuussa. Kyse on kokeilusta, joka jatkuu, jos kaikki sujuu hyvin.

– Asiat ovat menneet suunnitelmien mukaan. Nyt näyttää siltä, että tästä tulee pysyvä toimintatapa, Ala-Risku kertoo.

Löytöeläinhoitolan kustannukset ovat kuukaudessa noin 4 000 euroa. Se on suunnilleen saman verran kuin ostopalveluaikana.

Löytöeläinpalvelussa, tuttavallisemmin sanottuna Löytölässä, työskentelee kaksi osa-aikaista työntekijää.

– Aina henkilökunta ei ole paikalla, mutta työvuorot on suunniteltu niin, että esimerkiksi koirat pääsevät pissalenkille aamuin illoin.

Aukioloaikojen ulkopuolella eläimet ottaa vastaan vartija.

– Ovessa on vartijan puhelinnumero. Hän saapuu paikalle vaikka yöllä. Eteistilassa on häkkejä koirille, kissoille ja jyrsijöille. Niissä eläimet voivat odottaa aamulla saapuvaa työntekijää, Ala-Risku selvittää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seinäjoen löytöeläinpalvelu

Seinäjoen alueelta löytyneistä tai kadonneista lemmikkieläimistä voi ilmoittaa numeroon 040 775 7048. Numero päivystää arkisin kello 9–15, viikonloppuisin ja juhlapyhinä kello 10–14.

Aukioloaikojen ulkopuolella vartija vastaanottaa eläimet. Vartijan puhelinnumero on löytöeläinpalvelun ovessa. Vartija pääsee paikalle nopeasti.

Löytöeläinten hoitopaikka sijaitsee Seinäjoella osoitteessa Ravitie 8.

Löytöeläimiä säilytetään enintään 15 vuorokautta. Hoitopäivistä peritään maksu eläimen omistajalta. Ensimmäinen vuorokausi maksaa 25 euroa, seuraavat 15 euroa.

Kesyt kotieläimet saa helposti kiinni, mutta esimerkiksi villikissapentueiden loukuttamiseen voi lainata ansoja löytöeläinhoitolasta.

Johanna Suokko ystävystyi Oskuksi nimetyn kissan kanssa, vaikka se aluksi sähisi hoitajalleen.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Koirat heti kotiin

Vajaan viiden kuukauden aikana Löytölään on tuotu puolensataa eläintä. Niistä koiria on ollut kymmenkunta.

– Kaikki koirat on haettu kotiin muutaman päivän sisällä. Parhaimmillaan koira on ollut meillä vain muutaman tunnin. Ilmoittelemme koirista usein sosiaalisessa mediassa. Sen ansiosta sana kulkee nopeasti. Osa osaa kysellä lemmikkiään suoraan täältä, selvittää eläintenhoitaja Johanna Suokko.

Kissojen varsinkin maaseudulla ilmenevä arvostuksen puute näkyy löytöeläinhoitolassa. Sinne tuoduista viiksiniekoista vain pieni osa haetaan takaisin kotiin.

– Koko aikana vain viisi omistajaa on hakenut kissansa. Suurinta osaa kissoista ei kysele kukaan. Joitakin saatetaan käydä katsomassa, mutta omistaja ei aina edes varmasti tunnista omaa lemmikkiään, Suokko ihmettelee.

Terveille löytyy hoitaja

Eläinsuojelulain mukaan kunnan on huolehdittava talteen otetuista seura- ja harrastuseläimistä vähintään 15 vuorokautta. Sen jälkeen sillä on oikeus luovuttaa eläin eteenpäin. Jos uutta kotia tai hoitopaikkaa ei löydy, eläin voidaan lopettaa.

– Seinäjoella on niin hyvä tilanne, että yhtäkään tervettä eläintä ei ole tarvinnut lopettaa. Meillä on toimiva yhteistyö Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen kanssa. He ottavat eläimet hoiviinsa ja etsivät niille uuden kodin, Ala-Risku selvittää.

Usein on epäselvyyttä siitä, pitäisikö kodittomalta tai karanneelta näyttävästä eläimestä ilmoittaa löytöeläinpalveluun vai eläinsuojeluyhdistykselle.

– Oikea paikka on aina löytöeläinpalvelu. Se on lakisääteinen palvelu, Ala-Risku painottaa.

Sairaita eläimiä joudutaan joskus lopettamaan. Niin kävi tälle pikkuiselle.  
Kuva: Seinäjoen löytöeläinpavelu

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mistä tunnistaa löytöeläimen?

Mistä tietää, onko lemmikki karannut, koditon vai luvan kanssa liikkeellä ilman omistajaansa?

Koirien kanssa päätöksen tekeminen on melko helppoa: koirat kulkevat pääasiassa ihmisen mukana eli jokaisen yksin liikkuvan koiran voidaan päätellä olevan luvattomilla asioilla.

Kissoja päästetään edelleen usein ulos ilman valvontaa eikä aina voi varmuudella sanoa, onko eläin tavanomaisella päivälenkillä, eksynyt vai koditon.

– Tavallisesti lemmikit ovat kesyjä. Ne lähestyvät ihmistä ja pyrkivät sisään. Kodittomina syntyneet villikissat puolestaan ovat usein sairaita ja nälkiintyneitä. Ne ovat laihoja, mutta vatsa saattaa olla kuin pallo, koska siellä on matoja. Silmät ovat muurautuneet tulehdusten takia umpeen ja korvat ovat mustana punkkeja, Suokko selvittää.

Jos ei ole varma eläimen elämäntilanteesta, se kannattaa Suokon mukaan mieluummin tuoda löytöeläinhoitolaan kuin jättää ulos oman onnensa nojaan.

– Toisin kuin usein luullaan, kissa ei pärjää talvella luonnossa, Suokko muistuttaa.

Tästä hyvä esimerkki on Oskuksi nimetty ruskearaitainen kotikissa. Jouluaattona Ketojenkadulta löytyneen karvaturrin korvanpäät olivat paleltuneet niin pahoin, että ne olivat pudonneet pois.

Osku vietti pari viikkoa löytöeläinhoitolan häkissä, mutta sitä ei kaivannut kukaan. 15 vuorokauden lakisääteisen säilytysajan jälkeen kissa päätyi Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistykselle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka