Uutiset

Seinäjoen oma Kaivopuisto odottaa vapun juhlijoita ja perinteinen vapputori täydentyy kävelykulkueella – "Pitää vain hallita sään mukainen varustautuminen"

Kakkukeitaan Lotta Sokero toivottaa vappujuhlijat tervetulleiksi kartanolle.
Kakkukeitaan Lotta Sokero toivottaa vappujuhlijat tervetulleiksi kartanolle.
Kuva: Heidi Piisalo
  • Heidi Piisalo

Aamun auringonpaiste kirkastaa Törnävän kartanon entistä keltaisemmaksi.

Samanlaista säätä vappupäiväksi toivoo Kakkukeitaan yrittäjä Lotta Sokero. Viime kesänä kahvilatoimintaa kartanolla pyörittänyt Sokero järjestää nyt piha-alueella vappubrunssin.

– Idea tapahtuman järjestämiseen tuli Seinäjoen kaupungilta. Sanoin heti, että ehdottomasti olen mukana, Sokero iloitsee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sateeseen on varauduttu

Vappuna sää voi tunnetusti olla hyvin vaihteleva. Kartanon etupihalle pystytetään teltat, jolloin pöytävarauksen tehneet voivat nauttia brunssista huonommallakin kelillä.

– Vaikka brunssipöydän varanneille sateensuoja löytyykin, on vaatetta silti syytä varata riittävästi. Kyseessä on kuitenkin ulkotapahtuma, Sokero muistuttaa.

Vappubrunssi on tarjolla 1.5. kello 11–17. Varaukset Sokero suosittelee tekemään ennakkoon verkossa. Kolmesta kattauksesta keskimmäinen on varattu jo loppuun.

Vaikka kattaukset tulisivat täyteen, brunssista pääsee nauttimaan tilaamalla sen mukaan otettavaksi.

– Annoksen saa koota itse, ja sen voi siirtyä nauttimaan puistoalueella oleviin piknik-pöytiin tai omille vilteille, Sokero vinkkaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vappuna ehtii torille ja kartanolle

Törnävän kartano avasi ovensa yleisölle viime kesänä kartanokahvilan myötä. Sokero on luottavainen, että ihmiset löytävät paikalle jatkossakin.

– Edelliskesän kartanokahvila ja Joulun tuntu -tapahtumat toimivat pilottina, ja kävijöitä riitti. Kartano ja sen alue kiinnostavat ihmisiä.

Keskustassa järjestettävän perinteisen vapputorin Sokero ei usko syövän vappupiknikille tulijoita.

– Meillä on oma asiakaskunta eivätkä tapahtumat sulje toisiaan pois. Halutessaan ehtii sekä torille että kartanolle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omatoimipiknik puistoalueella

Seinäjoen kaupungin johdon assistentti Anita Stenfors kertoo, että idea vappupiknikistä syntyi kaupunkilaisilta ja toimijoilta kerätyistä ideoista. Niissä toivottiin kartanoalueen parempaa hyödyntämistä.

– Kartanon sisätiloissa on nyt ollut parin vuoden aikana monta erilaista tapahtuma. On aika kokeilla jotain uutta. Siksi päätettiin kokeilla ulkotapahtumaa, Stenfors kertoo.

Kuka tahansa pääsee nauttimaan vapusta kartanomiljöössä vapaasti.

– Puistoalue on laaja ja kaunis, ja se mahdollistaa myös omatoimiset piknik-ryhmät. Se voisi toimia Seinäjoen omana Kaivopuistona. Pitää vain hallita sään mukainen varustautuminen ja omata oikea asenne, jos taivaalta sataakin räntää, Stenfors kannustaa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Toimijoita kaivataan vielä

Kaupunki ei itse järjestä tai osta ohjelmaa kartanon tapahtumiin. Tällä hetkellä ei ole tiedossa brunssitoteuttajan lisäksi muita toimijoita, jotka olisivat ilmoittaneet halustaan osallistua vapputapahtumaan.

– Tietysti toivotaan, että joku musiikkiryhmä, opiskelijajärjestö, ilmapallonmyyjä tai seuraporukka ottaisi tästä koppia. Vielä ehtii ottamaan yhteyttä, mikäli löytyy halukkuutta järjestää tämän vuoden tapahtumaan ohjelmaa, Stenfors vinkkaa.

Vapputapahtuma on kokeilu, jonka pohjalta tehdään päätöksiä sen tulevaisuuden suhteen.

– Tämä voisi olla alku, josta kehittyy iso, koko perheen vapputapahtumapäivä. Toivotaan, että ihmiset innostuisivat ja eri toimijoita tulisi mukaan, Stenfors sanoo.

Wapputempaus: Sambakulkue ohjaa juhlakansaa pitkin keskustaa

Mauno Näsi (ed.), Ilmari Ylä-Autio (tak.vas.) ja Ilkka Ruokola toivovat yhteistyön tuovan paikalle uutta kävijäkuntaa.
Kuva: Heidi Piisalo

Seinäjoen Keskustorin vapputori saa perinteiseen ohjelmaansa täydennystä.

– Tänä vappuna torilla esiintyvät tangovoittajat Timi Pollari ja Arvo Pienimäki. Luvassa on myös Sirkus Muudin esitykset lavalla ja yleisön seassa, kertoo Ilkka Ruokola.

Ruokola on ollut mukana tapahtuman järjestelyissä kymmenisen vuotta Rasti-Jussien kautta.

– Seinäjoella on eloisa vappukulttuuri. Opiskelijat tuovat siihen osansa esimerkiksi Rautatieaseman patsaanpesun kautta. Ravintoloilla on vappubrunsseja, ja monet avaavat terassinsa viimeistään vapuksi, Ruokola summaa.

Perinteiden mukaisesti vapputorin kauppiaat myyvät metrilakua ja vapputavaraa. Ruokatarjontaa on vohveleista kevätkääryleisiin, ja perheen pienemmille torilta löytyy pomppulinna ja possujuna.

 – Myyntipaikkoja on yhteensä noin 40. Osa kojuista on sijoitettu Kalevankadun ja Koulukadun varteen, sillä kaikki eivät mahdu Keskustorille, kertoo vapputorin vastaava Mauno Näsi.

Torille samban tahtiin

Osana vapputoria on tänä vuonna uudenlainen tapahtuma, liikunnallinen Wapputempaus.

Wapputempauksessa sambatanssijoiden johtama kävelykulkue lähtee kello 10 kaupungintalolta Keskustoria kohti. Siellä pysähdytään kuulemaan tangolaulajien esitykset. Matka jatkuu Kampusrannan kautta takaisin kaupungintalolle.

– Matka on noin kolme kilometriä. Pituus on sellainen, että kaikki voivat osallistua, kertoo Wapputempauksen takana oleva Ilmari Ylä-Autio.

Ylä-Autio on Seinäjoen Katupojat ry:n puuhamies, joka nimettiin vastikään Kunnon kuntalaiseksi Seinäjoen kaupungin toimesta.

Katupojat on erilaisten kävelytempausten, kuten Lauantaikävelyn ja tangoviikon Satumaa-kävelyn takana.

Ehdotus vapputorin ja -kävelyn yhdistämisestä tuli Ylä-Autiolta. Kävelyiden motiivi on hänen mukaansa edistää asukkaiden terveyttä liikuntaa lisäämällä.

– Vappuna haluamme muistuttaa, että liikunta on ilon asia. Tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä, joka edistää osaltaan terveyttä. Yhteiset liikuntahetket voivat antaa kimmokkeen omaan harjoitteluun.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka