Uutiset

Seinäjoen positiivisin kannustaa muita – Kaisa Frimodig: "Olenko piilokamerassa?"

Kaisa Frimodig käyttää pilates-tunneilla toisinaan myös erilaisia pienliikuntavälineitä kuten rullaa.
Kaisa Frimodig käyttää pilates-tunneilla toisinaan myös erilaisia pienliikuntavälineitä kuten rullaa.
Kuva: Tero Hautamäki
  • Tero Hautamäki

"Kaisan pilatestunteja odottaa koko viikon. Ryhmää on aina vastassa iloinen ja positiivinen henkilö. Hän tuo meille myös tiedoksi viimeisintä tutkimustietoa pieninä infopaketteina. Kaisa jaksaa kannustaa jokaista ryhmäläistä henkilökohtaisesti ja tsemppaa huolehtimaan omasta terveydestä pienin keinoin. Tunnilta lähtee aina täynnä hyvää mieltä kotiin.”

Näin kuuluu yksi monista perusteluista, joilla Kaisa Frimodigia äänestettiin Seinäjoen positiivisimmaksi vuonna 2022. Frimodig sai kampanjan aikana selvästi eniten myönteisiä ilmiantoja.

Itse juhlakalu on asiasta lähinnä hämillään.

– Kun onnitteludelegaatio tuli ja kuulin tästä ensi kertaa, olin varma, että olen piilokamerassa. Olin niin yllättynyt ja puulla päähän lyöty, Frimodig kertoo.

– Nyt kun se onkin totta – no, mitä voin sanoa. Olen äärettömän otettu, suuresti kiitollinen kaikille minua äänestäneille.

Alalla jo 30 vuotta

Lehtimäeltä syntyisin oleva Frimodig on toiminut fysioterapian ammattilaisena ja työterveyshuollon asiantuntijana lähes 30 vuotta.

Nyt hän on seitsemättä vuottaan yrittäjä, vaikka itse nauraa vieläkin olevansa ”elinkeinonharjoittelija”.

– Haaveilin pitkään itsemääräämisoikeudesta ja vapaudesta päättää, milloin olen töissä. Lopulta uskalsin hypätä omilleni. Se on ollut työurani paras päätös, Frimodig sanoo.

Nykyisin hän toteuttaa pääasiassa physiopilates-ohjausta pienryhmätoimintana ja yksilöharjoitteluna. Hänelle tulee asiakkaita myös lääkäreiden lähettäminä.

– Silloin on yleensä kyse alaselkä- sekä niskahartiaseudun oireista. Pieni ryhmäkoko mahdollistaa myös yksilöohjauksen asiakkaan tuki- ja liikuntaelinvaivat huomioiden, hän selvittää.

Miksi pilates on monen ammattilaisen mielestä niin yleispätevä liikuntamuoto?

– Pilates on kehonhallintaharjoittelua, jonka parissa sinä itse hoidat itseäsi ja opit itsestäsi. Menetelmän tehokkuus kohdentuu vartalon syviin, ryhtiä tukeviin lihaksiin. Samalla hyödynnetään tietoista hengitystä, Frimodig avaa.

– Jos haluttaisiin puhua nykykielellä, voitaisiin sanoa, että pilateksessa yhdistyy body & mind -tyyppinen kehonhuolto. Tavoitteena on kiireetön ja voimaannuttava hetki, jossa pää tyhjenee.

Työ tuo iloa ja voimaa

Kaisa Frimodigilla on useita työkohtaamisia päivittäin. Jokainen tunti pitää myös valmistella. Silti hän ei myönnä väsyvänsä – päinvastoin.

– Minä elän asiakkaistani, myös henkisesti. Saan tästä työstä valtavasti iloa ja voimaa. Koen, että olen etuoikeutettu saadessani auttaa ihmisiä oivaltamaan, miten voida paremmin.

Asiakkaista nuorin on 23, vanhin 85-vuotias.

– Pilates sopii kaikenikäisille.

Frimodig sanoo, että vaikka kannustaakin aktiiviseen elämään, ihmisen pitää osata myös laiskotella ja rentoutua.

– Minulle se tarkoittaa usein esimerkiksi kevyttä ulkoilua ja rauhallista musiikin kuuntelua.

– Tunneillakin käytän rauhallista instrumentaalimusiikkia, josta olen saanut kiitosta. Se auttaa kuulemma keskittymään paremmin. Niin sen koen itsekin.

Frimodig tekee asiakaskäyntejä pitkin Seinäjoen seutua muun muassa erilaisissa yrityksissä. Enimmäkseen hän kuitenkin ottaa asiakkaita vastaan oman terveysliikuntaklinikkansa, Moven, tiloissa Päivölänkadulla.

Valtavan peilin lisäksi tilan katseenvangitsijoihin kuuluu tekstitaulu. Tauluun on painettu katkelma, jonka Frimodig on jäljentänyt joskus parikymppisenä ruutupaperille:

”Kuinka suuri nautinto on tehdä huolellisesti ja rakkaudella".

”Aloittaa huolella ja ajatuksella, vajoutua ja jatkaa työtä lämmöllä, jota ei mitkään syrjävaikutukset tai hätäileminen ja artistimainen turhamaisuus keskeytä ja muuta inhoksi.”

”Tehdä vähän mutta hyvin. Tehdä niin kuin parhaiten tuntee eikä ajatella suurenmoisuutta.”

Teksti on ote taidemaalari Eero Järnefeltin päiväkirjasta vuodelta 1897.

Frimodig sanoo, ettei hänellä ole aavistustakaan, mihin tarkoitukseen hän on tekstin nuorena tallentanut.

– Löysin tuon kellastuneen paperin vanhan laatikon pohjalta muutamia vuosia sitten. Tajusin, miten nuo sanat resonoivat täydellisesti työhöni pilateksen parissa.

– Tuli sellainen tunne, että yksi ympyrä sulkeutui aika hienolla tavalla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

88 kaupunkilaista sai tänä vuonna ääniä

Seinäjoen positiivisin henkilö valittiin tänä vuonna kuudetta kertaa. Syksyn mittaan myönteiseen ilmiantoon oli aikaa kolme kuukautta välillä 31.8.–30.11.

Tuona aikana annettiin perusteluineen kaikkiaan 183 ääntä. Ne jakaantuivat 88 eri henkilön välillä. Mukana oli jälleen laaja kirjo kaupunkilaisia: opettajia, eri alojen yrittäjiä, asiakaspalvelijoita, kirjastovirkailijoita, ammattiurheilijoita, lääkäreitä, vartijoita ja niin edelleen.

Vastausaika oli keskimäärin kolme minuuttia. Se kertoo siitä, ettei ilmiantoja tehty huitaisten.

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin yhteyspäällikkö Petra Piironen kiittelee kampanjaan osallistuneita kaupunkilaisia aktiivisuudesta.

– Meillä on selvästi lukuisia hyvän mielen ihmisiä keskuudessamme. On upeaa, että heitä on nimetty näin runsaasti. Haastavina aikoina on hyvä pitää mielessä, että voimme itse ruokkia positiivisuuden kierrettä ympäristössä pienin, arkisin teoin, Piironen sanoo.

Seinäjoen positiivisin -äänestyksen kiertopalkintona toimii kuvataiteilija Seppo Karin teos Pieni puisto, joka luovutetaan voittajalle kunniakirjan kera.

Kampanjan järjestävät joka syksy Etelä-Pohjanmaan kauppakamari, Seinäjoen Nuorkauppakamari ja kaupunkilehti Epari.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka