Uutiset

Seinäjoki saa 600 vuokrapotkulautaa – Homman sujuminen vaatii työtä ympäri vuorokauden

Sähköpotkulautoja vuokraavalla Tierillä on lautoja parillakymmenellä paikkakunnalla Suomessa.  
Sähköpotkulautoja vuokraavalla Tierillä on lautoja parillakymmenellä paikkakunnalla Suomessa.  
Kuva: Tier
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Seinäjoen katukuvaan ilmestyy tällä viikolla satoja sähköpotkulautoja, sillä sähköpotkulautailuun erikoistunut yhtiö Tier tuo kaupunkiin 600 vuokrattavaa menopeliä.

– Kaupunki vaikuttaa hyvältä operoinnin kannalta. Vaasassa lautoja on ollut jo pari vuotta. Seinäjoki oli luonnollinen suunta laajentumiselle, aluepäällikkö Juuso Koskela toteaa.

Lautojen käyttöalue on keskustan liepeillä. Suunnitelman mukaan niillä voi ainakin alkuvaiheessa ajaa esimerkiksi Joupissa, Hyllykalliolla, Kasperissa, Kärjessä, Kapernaumissa ja Törnävällä.

– On järkevää pitää käyttöalue sellaisena, että lautoja tarvitseva tietää niitä myös löytävänsä. Lautojen paikat voi tarkistaa sähköisestä sovelluksesta, Koskela selvittää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sähköpotkulautojen vuokrausalue on sinisten viivojen sisällä.
Kuva: Tier

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sovellukseen kirjaudutaan, kun sähköpotkulaudan ottaa käyttöön ensimmäisen kerran. Siihen kirjauduttaessa käyttäjältä pyydetään luottokorttitiedot. Kun ne on täytetty, voi sovelluksella skannata laudan QR-koodin ja ottaa menopelin käyttöön.

– Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen laudan käyttöönotto on helppoa ja nopeaa, Koskela vakuuttaa.

Matkalla minuuttitaksa

Käyttömaksu määräytyy käytetyn ajan mukaan. Minuutin ajelu maksaa parikymmentä senttiä. Sen lisäksi laskutetaan euron avausmaksu.

Koskelan mukaan Tier ei kilpaile joukkoliikenteen kanssa, vaan palvelee koko matkaketjua.

– Sähköpotkulaudat tarjoavat ympäristöystävällisen ratkaisun viimeisille kilometreille, kun bussi tai juna eivät vie aivan perille asti.

Potkulaudalla voi ajaa toimintasäteen sisällä minne tahansa. Laudan voi jättää minne tahansa ja sen voi ottaa käyttöön mistä tahansa. Koska keskustasta on tavallisesti liikettä reuna-alueille, yrityksen työntekijät kuljettavat lautoja vuorokauden ympäri optimaalisille sijoituspaikoille. Samalla tarkistetaan akut ja laudan kunto.

– Olemme palkanneet Seinäjoelle 15 henkeä. Porukkaan kuuluu kuljettajia, mekaanikkoja ja työnjohtoa, Koskela kertoo.

Nopeusrajoitukset ovat mahdollisia

Sähköpotkulaudat ovat puhuttaneet suomalaisia, koska hyödyn lisäksi niistä on aiheutunut harmia. Laudoilla viiletetään usein liian nopeasti ja silloin sattuu onnettomuuksia. Sairaaloissa ja teryskeskuksissa on kipsattu etenkin raajoja.

Sähköpotkulaudalla saa lain mukaan ajaa 25 kilometriä tunnissa. Joissakin kaupungeissa nopeutta on syksyllä laskettu päiväaikaan 20 kilometriin tunnissa. Öisin lauta saattaa toiveiden mukaan laskea ajonopeuden automaattisesti 15 kilometriin tunnissa.

– Seuraamme tilannetta ja kuuntelemme valla kaupunkien toiveita, Koskela sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Fakta

Tierin lautaa käyttävän täytyy olla 18-vuotias.

Tierillä on käyttäjille vastuuvakuutus.

Kypärän käyttö ei ole pakollista, mutta suositeltua.

Täydellä akulla matkaa saa taitettua noin 40 kilometriä.

Jos laudan yrittää varastaa, se hälyttää kovalla äänellä. Laudan sisällä on GPS-paikannin.

Sähköpotkulaudalla ajetaan samoilla säännöillä kuin polkupyörällä

Sähköpotkulauta rinnastetaan polkupyörään eli sillä kuljetaan samoilla väylillä kuin pyörällä. Laudalla saa siis päästellä pyörätiellä, -kaistalla tai -kadulla. Jos pyöräilyväylää ei ole, sähköpotkulautailija ajaa ajoradan oikeassa reunassa.

– Jalkakäytävällä sähköpotkulaudalla ei saa ajaa muut kuin alle 12-vuotiaat. Sähköpotkulautoja koskeva sääntö on tässäkin sama kuin polkupyörien kohdalla, opastaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi.

Tieliikennelain puolesta kevyillä sähköisillä kulkupeleillä ei ole ikärajaa.

– Jos lapsille hankitaan näitä laitteita, niin on vanhempien tai huoltajien vastuulla, millaisin eväin ja minkälaisella laitteella he lapsensa liikenteeseen päästävät, muistuttaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Aikuisille onnettomuuksia sattuu tavallisesti silloin, kun on juotu vettä väkevämpää. Sähköpotkulaudalla humalassa ajamiseen pätee sama sääntö kuin polkupyöräilyssä: kuljettaja voi syyllistyä liikennejuopumukseen moottorittomalla ajoneuvolla, jos aiheuttaa vaaraa toiselle.

Kun laitteen maksiminopeus on alle 25 kilometriä tunnissa, sille ei tarvitse ottaa liikennevakuutusta. Vahinkojen varalle voi kuitenkin hankkia vapaaehtoista vakuutusturvaa. Esimerkiksi tapaturmavakuutuksesta korvataan itselle aiheutuneita henkilövahinkoja. Vastuuvakuutus puolestaan korvaa ulkopuoliselle aiheutettuja henkilö- ja omaisuusvahinkoja.

Yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat laitteet vaativat liikennevakuutuksen.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka