Uutiset

Seurakuntavaaleissa äänesti Seinäjoella 2 000 henkeä vähemmän kuin neljä vuotta sitten – Äänestäjät halusivat muutosta: puolet valtuustosta vaihtuu

Kirkkovaltuuston nuorin jäsen on 19-vuotias Emilia Melender. Hän sai 109 ääntä.  
Kirkkovaltuuston nuorin jäsen on 19-vuotias Emilia Melender. Hän sai 109 ääntä.  
Kuva: Tomi Kosonen
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Seurakuntien valtuustojen uudet jäsenet on valittu. Vaalien virallinen äänestyspäivä oli sunnuntaina.

Vaalit kiinnostivat seurakuntalaisia vähemmän kuin edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten. Nyt valtakunnallinen äänestysprosentti oli 12,7. Neljä vuotta sitten äänestämässä kävi 14,4 prosenttia suomalaisista.

Seinäjoella suuntaus on sama: äänestysprosentti laski 22,2 prosentista 17,4 prosenttiin. Äänestämässä kävi 7 216 henkeä. Heistä 5 155 äänesti ennakkoon. Äänioikeutettuja Seinäjoen seurakunnassa oli vaaleissa 41 456.

Hyvää ja huonoa

Vaalilautakunnan puheenjohtaja, Seinäjoen seurakunnan johtava kappalainen Minna Lainimo on sulatellut vaalitulosta ristiriitaisin tuntein.

– Monessa muussa kaupunkiseurakunnassa äänestysprosentti laski paljon enemmän kuin meillä, joten siinä mielessä voi olla omaan tulokseen tyytyväinen. Myös ennakkoäänestäjien korkea määrä ilahduttaa. Tarjosimme paljon ennakkoäänestyspisteitä ja niitä käytettiin.

Äänestäjien väheneminen harmittaa Lainimoa. Seinäjoella äänestäjiä oli 2 013 henkeä vähemmän kuin edellisissä vaaleissa.

– Tulevaisuudessa pitää tehdä vieläkin enemmän töitä sen eteen, että seurakuntalaiset ymmärtäisivät, miten tärkeistä asioista valtuutetut pääsevät päättämään. On syytä pohtia seurakuntalaisten kanssa myös sitä, mitä kirkkoon kuuluminen tarkoittaa ja mitä kirkko ylipäätään tekee.

Vaalilautakuntaa Seinäjoella johtanut Minna Lainimo iloitsee jokaisesta ihmisestä, joka kävi antamassa äänensä ja vaikuttamassa siten oman seurakuntansa toimintaan.
Kuva: Krista Luoma

17,3

äänestysprosentti Seinäjoen seurakunnassa.

39

Seinäjoen seurakunnan valtuuston jäsenmäärä. Miehiä on 23, naisia 16. Uusia valituista on 18.

55,5

Seinäjoen kirkkovaltuuston valittujen keski-ikä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kokemusta ja näkemystä

Seinäjoen seurakunnassa kirkkovaltuustossa istuu 39 henkeä. Päättäjistä 18 eli 46 prosenttia menee vaihtoon, kun uusi valtuusto aloittaa työnsä ensi vuoden alussa.

– Tämä ei ole mitenkään tavatonta. Saimme jälleen hyvän kokoonpanon vankkaa kokemusta ja uusia näkemyksiä, Lainimo summaa.

Vaalien ääniharava oli Juhani Hihnala 261 äänellä, Pirjo Aittoniemi 243 äänellä ja Jouni Aila 211 äänellä. Kolmen kärki on kokeneita seurakuntapäättäjiä.

Oppilaitoksiin viedyistä ennakkoäänestyspisteistä huolimatta nuoria ei valtuustoon juuri päässyt. Alle 30-vuotiaita siellä istuu seuraavalla nelivuotiskaudella vain 19-vuotias Emilia Melender ja 29-vuotias Jesse Luhtala.

Suurin osa, 48,7 prosenttia, päättäjistä on yli 60-vuotiaita. Äänestäjien keski-ikä on 55,5 vuotta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ketkä valittiin?

Juhani Hihnala, Pirjo Aittoniemi, Jouni Aila, Jussi Juurakko, Timo Niemi, Jaana Metsäranta, Ari Setälä, Tapani Renko, Matti Kuvaja, Petri Yli-Soini, Seppo Perkiö, Ilmari Ylä-Autio, Suvi Ilonen, Annukka Latvala, Emma Valo, Pirkko Ekoluoma, Johanna Keski-Jyrä, Henna Salo, Mika Suomalainen, Elina Kalliovalkama, Emilia Melender, Markku Lehtola, Jari Heiska, Terhi Varpuluoma, Juha Kitinoja, Juha-Petri Palo (Juha), Juha Kivimäki, Piia Kattelus-Kilpeläinen, Pentti Taipalus, Mari Kela, Jesse Luhtala, Milla Hautala, Pasi Koivula, Jarkko Panu, Jukka Vihriälä, Sirpa Syrjälä, Harri Rajakorpi, Antti Punkari ja Päivi Vehkaoja (Susanna).

Valtuutetut listoittain: Kokoomus ja sitoutumattomat 35,9 prosenttia, Keskusta ja sitoutumattomat 33,3 prosenttia, Elävät kivet 10,3 prosenttia, Avara kirkko 7,7 prosenttia, sosiaalidemokraatit ja sitoutumattomat 7,7 prosenttia, Tulevaisuus ja toivo 2,7 prosenttia ja Kristillisisänmaalliset 2,7 prosenttia

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka